Hvem velger Klopp å spare?

Liverpool har nesten begge beina i kvartfinalen i Champions League, med 5-0 ledelse mot Porto, men hvordan vil det påvirke laguttaket?

6. mar 2018 kl 12.28Torbjørn Flatintflatin

En kan hevde at det er snudd på hodet, før returen mot de portugisiske mesterne. Normalt vil supportere ønske mest mulig toppet lag hele tiden, mens manageren har ansvaret med å håndtere sin tropp og driver med såkalt «rotering».

Nå skal det en aldeles gigantisk helsprekk til for at Liverpool skal snuble, under fire dager før møtet med erkerivalen Manchester United på Old Trafford.

Jeg forstår når Jürgen Klopp prater om at hele verden ser på, og vi er samstemmige om at cupspillet i Champions League skal tas alvorlig, men dette er likevel en gylden mulighet til å spare noen nøkkelspillere. Det før sesongens oppløpsside, hvor fasit skal skrives i både Premier League og Champions League.

Jeg velger bevisst ordet spare, da jeg tror ikke laget blir utslitt etter en returkamp mot et lag som må ta igjen fem mål, og hvor det vil overraske om kampen blir veldig intens. Med tre hele dager å forberede turen til Manchester skulle en ikke tro det er et veldig behov for å hvile, men tre dager kan være kort tid til å komme seg igjen hvis en skulle få en skikkelig smell. Å vinne 3-0 foran The Kop, og 8-0 sammenlagt, vil for eksempel ikke føles særlig bra hvis Mohamed Salah har haltet ut et kvarter før slutt og antas å være uaktuell til lørdagens kamp.

Spar viktig trekløver

Vi har en midtbane og et backpar hvor det kvantitativt er bra dekning. En vil merke liten forskjell hvem som benyttes. Liverpools virkelige nøkkelspillere slik jeg ser det er de tre på topp, samt Virgil van Dijk som forsvarssjef.

Nå var ikke Klopp like bastant på gårsdagens pressekonferanse som han har virket tidligere angående det å skifte ut spillere til kveldens kamp, og en aner at det nok er et par viktige folk som likevel ikke starter kampen.

Selv ville jeg latt Mohamed Salah, Roberto Firmino og Virgil van Dijk få fri til å konsentrere seg om lørdagens batalje. Og magefølelsen sier at Salah og van Dijk ikke kommer nærmere enn benken. Jeg er mer usikker på Firmino, som det er lite som biter på og som Klopp veldig gjerne vil ha med hele tiden.

Slipp Lallana løs

Hvem burde komme inn? Jeg har sett dem som ønsker å bytte ut hele forsvarsfireren, og jeg forstår den tankegangen. Du vil tro at Clyne, Klavan, Matip og Moreno, med Gomez som et alternativ både på back og i midtforsvar, vil håndtere angrepsstyrken til et antatt svekket Porto.

En kan si at Liverpool i så fall vil vise noe manglende respekt for turneringen, men dette dreier seg om å gjøre det som er best for seg selv. Skulle jeg tippe vil jeg tro at midtforsvaret kan bli Lovren og Matip, og at Klopp ellers gjør maksimalt en forandring.

Hvis det skulle bli slik at Salah og Firmino spares, ville jeg satt inn Adam Lallana og Danny Ings. Du hører stadig det blir nevnt at Lallana kan bli viktig for Liverpool i innspurten, og dette ville være en ideell kamp å gi ham 90 minutter.

Mitt inntrykk er at Liverpool fungerer best på midten med et nokså klart anker, og da helst Henderson for meg, og med en mer typisk sentral midtbanespiller i tillegg til en mer offensiv type som indreløpere. Mot Newcastle var det Emre Can og Alex Oxlade-Chamberlain. Nå kan det sikkert argumenteres med statistikk og at Liverpool har gjort gode kamper med de to sammen som indreløpere, men jeg foretrekker en av Can og Wijnaldum og en av Lallana eller Ox, heller enn Emre og Gini sammen.

Danny Ings på topp

En annen perfekt mulighet for Jürgen Klopp i mine øyne, er å bruke Danny Ings som spiss mot Porto. Er han virkelig nå i nærheten av det nivået han hadde før han ble skadet, og hvor han var et friskt pust på laget til Brendan Rodgers? 90 minutter kan være med å gi et svar på det.

I så fall ville jeg latt Oxlade-Chamberlain spille flanke, og med Sadio Mané på motsatt side. Eventuelt latt Alex ligge bredt sammen med Lallana og bruke Mané og Ings i midten.

Sadio Mané gjør det bra, inkludert en flott scoring mot Newcastle, men jeg synes fortsatt ikke han fyrer på alle de sylinderne han gjorde forrige sesong. Med en slik oppstilling ville han følt seg som «the main man» framme, og kanskje det kunne trigget en forestilling hvor han var mer på under hele kampen igjen?

Det blir et spennende laguttak fra Jürgen Klopp, om enn kanskje av litt andre årsaker enn hva som er vanlig.