Dårlig oppladning før Roma

Jürgen Klopp vil være uten sin nærmeste medarbeider foran sesongens viktigste kamp.

30. apr 2018 kl 11.04Torbjørn Flatintflatin

«Det enkleste er ofte det beste» er et slagord. For managere i Liverpool angående deres assistenter, kunne en kanskje omskrive det til «det første viser seg å være det beste».

Gérard Houllier insisterte på å få med seg Patrice Bergues som assistent da han kom til Liverpool FC og skulle arbeide sammen med Roy Evans. Da Evans gikk ut kom Phil Thompson inn som en lokal og nær samarbeidspartner med Houllier, men landsmannen Bergues var hele tiden med da de røde hentet hjem tre cuptitler i 2001. Siden takket Patrice ja til et tilbud fra hjemlandet og kjemien med sine assistenter virket aldri helt å være det samme for Houllier.

Historien var lignende for Rafael Benitez, som hadde populære Pako Ayesteran ved sin side i finalene i Champions League mot Milan både i 2005 og 2007. Rafa virket å få mer makt da han senere valgte flere mindre profilerte assistenter, men resultatene ble totalt sett også dårligere.

Nå virker det som om paret Jürgen Klopp og Zeljko Buvac synger på siste verset, og det gir ingen god følelse.


Sammen i 17 år

Nå er klubben veldig opptatt å få fram at Buvac skal ta seg en pause ut sesongen, men at han trekker seg ut av alt arbeid med førstelaget noen dager før returkampen mot Roma i Champions League er drastisk.

Det forteller at noe fundamentalt er galt og at det vil være en overraskelse om at de to tidligere lagkameratene fra Mainz helt finner sammen igjen.

De har arbeidet sammen i 17 år, og det skal ha vært noe av en tilfeldighet at den seks år yngre Jürgen Klopp ble sjefen i radarparet. De skal ha blitt enige om, mens de tok sin trenerutdannelse, at den som først fikk det gode tilbudet skulle kalle på sin venn som assistent.

Nå ble det Klopp, som lojalt har tatt med seg Buvac til Borussia Dortmund og Liverpool, med «øyet» Peter Krawietz som tredjemann i den suksessrike trioen.

Kan være knallhard

Det er ikke lenger tilbake enn sommeren 2016 at alle tre skrev under nye og 7-årige avtaler med Liverpool FC. Når en arbeider så tett opptil hverandre er det mulig å forstå at det kan bli gnisninger, spesielt når det er et «hierarki» hvor det vil være en rangering på hvem som tar avgjørelsene. Likevel, å bare trekke seg ut noen få dager før sesongens viktigste kamp, slik Buvac nå har gjort, er ganske sensasjonelt.

Skjønt trekke seg ut, vi vet ikke helt hva som har skjedd og det er noe det vil bli spekulert grundig over fremover. Det som er sikkert er at Jürgen Klopp vil se på dette med tungt hjerte, og hva som både vil være forstyrrende og lite gunstig når finaleplassen i Champions League skal sikres.

Har de kranglet, har de bare kommet lenger og lenger fra hverandre, er det ene og alene Buvac som sliter med personlige problemer og dermed trekker seg tilbake av «personlige årsaker»?

Dette vil trolig bli klarere etter hvert, men om Jürgen Klopp er en omgjengelig type som legger svært mye vekt på teamwork og at alle står sammen, hvis noen trår over hans strek vil han være knallhard overfor vedkommende. En vil anta at det også gjelder hans nærmeste medarbeider om så skulle være tilfelle.