Det komplette Liverpool

Alisson og Keita har sammen med Virgil van Dijk fylt viktige hull for Liverpool, noe som ble bekreftet mot Crystal Palace.

21. aug 2018 kl 14.26 Torbjørn Flatin tflatin

Komplett, perfekt, det er skumle ord å ytre om fotball. Laget til Jürgen Klopp vil alltid kunne bli bedre, men sesongens to første kamper bekrefter det mange hevdet før ligastart: Liverpool har nå et mannskap som kan håndtere det aller meste.

Autoriteten til Alisson Becker og Virgil van Dijk i det indre forsvaret, samt kvalitetene til Naby Keita på midtbanen fyller det som var viktige hull i startelleveren. Hvis vi tar med de to andre kjøpene siden januar, Fabinho og Xherdan Shaqiri, så bidrar de til å fylle ut troppen og skape bedre alternativer og dekning.


Best siden Alan Hansen

Bortekampen mot Crystal Palace var en såkalt «test». Test i gåseøyne da alle kamper i Premier League er slik at tre poeng må gå ut og vinnes og ikke bare kan innkasseres, men dette var mot en motstander med fysikk, fart og en solid porsjon kynisme under ledelse av Roy Hodgson. En type lag som man tidligere gikk til med plenty av nerver for de som følger de helrøde.

Van Dijk har forandret mye på det, dovregubben i Liverpools forsvar. Verdens dyreste forsvarer. Jamie Carragher antydet at han har verktøy til å bli den beste forsvareren med en liverbird på brystet siden Alan Hansen, og jeg har ikke tenkt å protestere.

Early days, men Brasils landslagskeeper tegner til å bli den toppkeeperen på Anfield som har vært savnet i så mange år. Måten Alisson har kommet inn og bokstavelig talt ruvet er utvilsomt imponerende.

Palace sørget for at det ble en match, men Liverpool virket aldri rystet.


Hjørnestenen Naby Keita

På midten er Duracell-kaninen Naby Keita midtbanespillere som har noe av alt, som da han var dypt nede på Liverpools banehalvdel i 1.omgang, grunnlurte en motstander med en kjapp hælfinte før han sendte en perfekt veiet pasning på 40 meter til Mo Salah på sprang.

Jeg sitter med følelsen av at afrikaneren vil ha enda mer å by på kreativt når han lærer sine nye lagkamerater å kjenne enda bedre, men han virker allerede som en av hjørnestenene som Klopp nå kan forme sitt byggverk rundt.

Vi vet at dette Liverpool er et lag som skaper sjanser og scorer mål, men nå kan de også holde buret rent og håndtere ulike motstandere.


Har mer å gå på

Nå er det ikke alt som har gått på skinner mot West Ham og Crystal Palace, men det har vært mer enn godt nok til seks poeng, med 6-0 i målforskjell.

Samtidig er det ganske så betryggende at det er plenty å gå på. Unge Trent Alexander-Arnold er kanskje den som har virket mest rusten, etter en kort ferie som følge av VM-spill. Innleggene har hatt stor variasjonsgrad og han har pådratt seg gule kort i begge kampene. For øvrig de eneste kortene som har tilfalt Liverpool så langt. Men han kommer fram i de riktige posisjonene og det vil være overraskende om han ikke spiller seg i form.

Roberto Firmino har heller ikke sprudlet, selv om arbeidsinnsatsen som vanlig er uten plett og lyte. Noen har også pekt på sløste sjanser fra Mo Salah, men generelt synes jeg forrige sesongs store spiller har vært meget bra igjen. Denne gang skaffet han straffe, rødt kort til motstanderen og hadde assist til 2-0 målet som definitivt avgjorde kampen. Han vil bli mer effektiv utover, men det var alltid lite trolig at han ville gjenta noe i nærheten av det scoringstallet han hadde i 2017/18.

Keita gir som sagt midtbanen noe mer og annerledes, og savnet etter en type som Coutinho som den mest offensive indreløperen svinner. En vil anta at når Fabinho også finner seg til rette i engelsk fotball vil han som et mer typisk anker skape ytterligere bedre balanse. Da har jeg ikke nevnt Xherdan Shaqiri, som har kapasitet til å gi mer krydder offensivt med sine skudd og dødballer.

Et stort pluss utover de nye spillerne er Joe Gomez, som nå har grepet sjansen til å prestere i sin antatt beste posisjon som midtstopper. Det vil ha bidratt til at Jürgen Klopp lot Ragnar Klavan gå, selv med Dejan Lovren skadet.

Manageren har brukt en del av tiden i det siste til å prøve å dempe forventningene og ikke oppmuntret til snakk om tittelmuligheter, men det er umulig å komme unna det nå. Det er ingen ting som ikke tyder på at Klopp har fått tak i de riktige typene til sin tropp, og da vil en tro at det også er spillere som kan håndtere et slikt forventningspress som nå hersker rundt Anfield.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]