Veteranen som bare blir bedre og bedre

Det var ikke så mange som hadde James Milner i sin ønskede startoppstilling før kampen mot West Ham.

14. aug 2018 kl 21.25Arild Skjævelandaskjaeveland

Kampen mot West Ham ga oss mange svar. Defensivt ser det bedre ut på lenge, de tre lengst fremme er like strålende som forrige sesong, men svært gledelig var det også å se hvor sterk klubbens midtbane ser ut.

Naby Keita, Fabinho, Jordan Henderson, med Gini Wijnaldum og James Milner som backup. Slik var det flesteparten satte opp midtbanen før den kommende sesongen. Etter søndagens kamp kan det ikke være mye tvil om at James Milner kommer til å bli svært sentral også denne sesongen – for han blir bare bedre og bedre.

Mest involvert

Naby Keita storspilte i sin første offisielle kamp for Liverpool, og det var absolutt fullt fortjent at 23-åringen fikk mest oppmerksomhet – men ingen var mer involvert enn James Milner.

STRÅLENDE:
STRÅLENDE:  James Milner ble kåret til banens beste på liverpool.no.

At visekapteinen kom til å løpe mest når han er på banen er noe vi er vant med. Denne gang løp han 12,55 kilometer – men denne gang var det kanskje bidragene offensivt som var aller mest imponerende.

Det var på ingen måte en tilfeldighet at han hadde ni målgivende i Champions League forrige sesong. På søndag hadde han én – da han han satte opp Sadio Mané på åpent mål, men han hadde så absolutt fortjent to til. Ballen over forsvaret til West Ham på 0-0 som Mané nesten fikk flikket i mål var fantastisk, og det samme var innlegget hans fra høyre som både Roberto Firmino og Mohamed Salah bommet på, fra under fem meter.

Mot «The Hammers» hadde han 122 involveringer. Det var flest av alle. Han slo 102 pasninger, og traff på 93,1 prosent ifølge Opta. Hele 57 av pasningene var inne på West Hams banehalvdel.

Liverpools best trente?

James Milner er 32 og et halvt år gammel, noe som gjør ham til klubbens nest eldste spiller. Avholdsmannen er et strålende forbilde – og knuste alle da laget møtte til pre-season 1. juli.

Der skulle spillernes fysiske form testes med en laktattest. Da skal spillerne løpe 800 meter, og det går raskere og raskere for hver runde. Ingen holdt lenger enn Milner, som var suveren. Adam Lallana kom på andreplass.

Han er kanskje eldst, men på ingen måte skadeutsatt. For Liverpool har han kun vært utilgjengelig i åtte kamper totalt siden overgangen fra Manchester City, ifølge Transfermarkt.co.uk.

GOD FOT:
GOD FOT:  Milner kunne hatt tre målgivende mot West Ham.

Klubbens beste «free transfer» noen gang?

James Milner og Daniel Sturridge er de to eneste i dagens Liverpool-tropp som har vært med på å vinne Premier League.

Etter 278 kamper for Manchester City kom han gratis da Brendan Rodgers lovet å bruke ham sentralt på midtbanen. Siden den gang har han vikariert i en rekke posisjoner for Liverpool. Er han vår beste gratisovergang noen gang?

Liverpool har fått mye rart når de har hentet inn Bosman-spillere. Milan Jovanovic og Joe Cole er skrekkeksemplene, men Milner må kunne konkurrere med Gary McAllister om å være det aller beste klubben har fått tak i uten å betale overgangssum.

Ulike kvaliteter

Både Fabinho og kaptein Jordan Henderson vil nok få sine sjanser utover høsten, men det at Milner viser en slik form gjør i åpningskampen mot West Ham gjør at Klopp kan gi dem begge mer tid før de må involveres.

Henderson kom ikke tilbake til pre-season før forrige mandag. Fabinho har slitt litt med en muskelskade, og må finne seg til rette. Selv om brasilianeren viste en del lovende i pre-season, så kunne en se at det var en helt uvant spillestil for en spiller som alltid har spilt i en toer på midtbanen. På sikt er det ingen tvil om at han vil få mye spilletid.

Gini Wijnaldum har vært bra, og er kjent for sine dype løp bak forsvaret offensivt. Med Henderson får vi mer driv og power, og kapteinen er god på å flytte ballen raskt. James Milner har motoren og innleggsfoten. Jürgen Klopp har flere muligheter enn noen gang – og det spørs om vi noen gang må kjenne på savnet etter Emre Can...