Bør Salah og Firmino hviles?

Utgangspunktet foran returkampen gjør at de røde må «se det store bildet», mener James Pearce.

5. mar 2018 kl 17.43 Marius Rabben

Denne uka byr på to store, men samtidig helt forskjellige, kamper for Liverpool. Først må laget unngå å tape med minst fem mål mot Porto for å avansere til Champions League-kvartfinalen, så venter et klassisk rivaloppgjør borte mot Manchester United til helga.

Dilemmaet for Jürgen Klopp handler derfor om hvem som skal gjøre jobben tirsdag kveld.

– Ønsker best mulig lagoppstilling

– Vi kan gjøre det (rullere på laget), men jeg er ikke sikker på om jeg skal det fordi det kan misforstås, sa manageren til pressen på Melwood i ettermiddag.

– Jeg ønsker virkelig å vise respekt. Jeg ønsker å vise respekt for motstanderen, for turneringen, og jeg ønsker å ha best mulig lagoppstilling, og det er fornuftig for å vinne kampen, noe som er grunnen til at vi er her. Vi er ubeseiret i Champions League denne sesongen, og jeg vil gjerne at vi forblir ubeseiret så lenge som mulig.

Mannen som følger klubben tettest for lokalavisa Liverpool Echo, James Pearce, er klokkeklar på hva han mener: Klopp bør spare noen av de aller beste og gi sjansen til spillerne som banker på døra.

UBESEIRET:
UBESEIRET:  Klopps mannskap har ikke tapt i Champions League denne sesongen. Det er en statistikk manageren ønsker skal opprettholdes.

«Ingen lag har noensinne snudd 0–5 til avansement i Champions League, og Porto har ikke vunnet noen kamper i England på 18 forsøk», skriver Pearce. Nå kommer de til Anfield, hvor hjemmelaget virkelig må snuble stygt for at kvartfinalebilletten ikke skal sikres.

– Neste kamp ikke den viktigste

Og fordi dette skjer kun fire dager før nordvestderbyet, mener Echo-journalisten at det viktigste er å unngå skader.

«Mohamed Salah og Roberto Firmino har spilt i alle ni europacupkamper denne sesongen, men de bør sitte i ro med beina høyt i denne», mener han, og legger til at enhver seiersmargin mot portugiserne vil bli overskygget dersom noen av dem halter av banen. «Prioriteten denne uka er at de blir klare til å lage kaos kl. 13.30 på lørdag.»

«Ja, dette er Champions League, og Anfield har ikke huset en utslagskamp siden 2009, men man må se det større bildet. Dette er en av de sjeldne anledningene der neste kamp ikke er den viktigste.»

Prioriteten denne uka er at Salah og Firmino blir klare til å lage kaos kl. 13.30 på lørdag.
JUBLET I PORTO:
JUBLET I PORTO:  Både Salah og Firmino markerte seg med scoring mot Porto borte. Spiller de returkampen?

Pearce legger samtidig vekt på at det ikke utelukkende handler om å gi stjernenavnene hvile, men å gi etterlengtede minutter til en rekke spillere som banker på døra.

«Den konkurransen om plassene har hjulpet til å holde en høy standard, og dette er en kveld for å gi dem som sitter på kanten en mulighet til å vise hva de er i stand til.»

– Disse bør spille

Pearce gjør mange forandringer på laget som han ønsker å se fra start.

«Defensivt bør en helt forandret backlinje i Joe Gomez, Alberto Moreno, Ragnar Klavan og Joël Matip være mer enn kapabel nok», skriver han.

«James Milner har spart sitt beste til Champions League denne sesongen, og etter et sent innhopp på lørdag er han fresh og ligger an til å starte på midtbanen. Dersom Gini Wijnaldum ikke er i stand til å returnere etter virussykdom, kan Milner ha Emre Can eller Jordan Henderson ved sin side.»

Dette bør være en kveld hvor man slipper løs Adam Lallana i startelleveren, mener Pearce.

ENDELIG FRA START?
ENDELIG FRA START?  Adam Lallana har fått noen innhopp etter å ha ristet av seg seige muskelskader. Nå kan han starte sin første europacupkamp siden Europaliga-finalen for to år siden.

«Han har ikke startet på to måneder og er desperat etter å ha legge frustrasjonen over en skadeødelagt sesong bak seg. Det vil i så fall være Lallanas første opptreden i Europa siden Europaliga-finalen i 2016.»

På topp tror han Danny Ings og Dominic Solanke kan gjøre jobben sammen med Sadio Mané.

Å foreta endringene vil ikke være respektløst overfor verken Porto eller selve turneringen; det vil rett og slett handle om å se på det store bildet.

«Ings fortjener sin første start under Klopp, etter å ha kjempet seg tilbake fra to alvorlige kneskader, mens Solankes selvtillit nylig fikk et løft med hat-trick for Liverpool U23.»

Bestemmer seg på kampdagen

«Klopp har plenty med alternativer. Å foreta endringene vil ikke være respektløst overfor verken Porto eller selve turneringen; det vil rett og slett handle om å se på det store bildet.»

Selv fortalte Klopp at laget ikke er tatt ut ennå fordi avgjørelsene vil finne sted på taktikkmøtet i morgen tidlig.

– Vi skal ha et møte og forberede guttene med videoer. Det vil gjøre oss klare til kampen. Det er en utfordring; hvis vi hadde vunnet 1–0 eller 2–0, ville ingen spurt meg om dette (rotasjon). Det er sånn jeg faktisk ser på det. Hvorfor bør vi tenke på det? Det er bare fordi vi scoret to eller tre mål til, noe som gjør det greit. I etterkant må man finne rytmen igjen.

Liverpool-manageren forklarte at man bør utnytte den gode perioden laget er inne i.

– Det er mulig at vi gjør noen endringer, selvfølgelig, men bare fordi vi ønsker å vinne andre halvdel av denne kampen, slo han fast.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]