Slik forvandlet han Liverpools forsvar

Skillet mellom før og etter Virgil van Dijks ankomst viser enorme forskjeller.

21. okt 2020 kl 11.51 Jens Bessesen

Sky Sports har tatt for seg hvordan Jürgen Klopps Liverpool har prestert før og etter Virgil van Dijk ankom klubben i januar 2018, og tallene viser at forskjellen er enorm. 

Liverpool ser nå ut til å måtte klare seg resten av sesongen uten stopperkjempen, som ble påført en alvorlig korsbåndskade etter taklingen fra Jordan Pickford i lørdagens Merseyside-derby. 

Forbedret alle statistikker

Virgil van Dijk har startet 95 ligakamper for Liverpool - 94 av de kom på rad fra februar 2018 til den siste mot Everton. Tallene Sky Sports har funnet fram viser store forskjeller i Liverpools defensive prestasjoner før og etter van Dijk. 

I de 95 kampene Klopp har ledet Liverpool i Premier League med van Dijk på laget har de sluppet inn 78 mål. I de 92 kampene uten van Dijk er tallet 110. De har dermed gått fra å slippe inn 1,2 mål per kamp i snitt, til 0,8 med nederlenderen på laget. 

Poengfangsten har gått fra et snitt på 1,9 per kamp til 2,4 per kamp, og tallene viser også at både antall skudd og antall skudd på mål har gått ned etter at stopperen ble hentet inn fra Southampton. 

– Frykten er at han etterlater seg et stort hull

Fra å holde nullen 30 ganger på 92 kamper uten van Dijk, har det blitt 45 «clean sheets» på 95 kamper med van Dijk. Før han ankom slapp Liverpool inn tre mål eller mer 14 ganger, mens det kun har skjedd seks ganger etter januar 2018, ifølge tallene fra Sky Sports. 

Det skal legges til at både Alisson og Fabinho har kommet inn i mellomtiden og bidratt godt til at Liverpool har styrket seg defensivt, men det er ingen tvil om at van Dijk spilte en svært viktig rolle i å stramme opp forsvaret. 

Nå får Klopp og Liverpool en stor utfordring med stable sammen et Liverpool-forsvar som kan forsvare ligatittelen. 

– Dette blir helt ukjent for Liverpool. Frykten er at han har så stor innflytelse at han etterlater seg et stort hull. Utfordringen for Klopp og spillerne blir å sørge for at det ikke skjer, og at man unngår det som skjedde med Manchester City i fjor, da Laporte var ute lenge. Men det er en fryktelig situasjon som det er vanskelig å finne lyspunkter i, sa James Pearce i The Athletics podcast The Red Agenda denne uken. 

Har du innspill til journalisten?
[email protected]