Her er reglene i Champions League:Ingen nåde ved koronasmitte, flere innbyttere og mulighet for tilskuere

Denne sesongens Champions League har flere nye regler som følge av koronasituasjonen.

21. okt 2020 kl 13.38 Jens Bessesen

Champions League har flere regler som skiller seg fra ligafotballen, og spesielt Premier League. Den prestisjetunge turneringen startet opp tirsdag, og allerede i løpet av åtte uker skal gruppespillet være ferdigspilt.

De neste tre ukene er det satt opp kamper, mens de siste tre rundene i gruppespillet spilles i de tre ukene etter landslagspausen i november.

Sluttspillet vil gå som normalt på nyåret dersom alt går etter planen, og finalen skal spilles i Istanbul 29. mai, etter at det som gjenstod av forrige sesongs sluttspill ble flyttet til Portugal på grunn av koronapandemien.

Flere innbyttere og mulighet for fans

UEFA vil godta at man slipper inn tilskuere på tribunen, men bare opptil 30 prosent av stadionkapasiteten, og det åpnes ikke for bortefans. Men dette avhenger av støtte fra lokale myndigheter, så foreløpig vil man ikke kunne se tilskuere på engelske tribuner. For kveldens kamp mot Ajax vil det også bli tomme tribuner, etter at smittetallene i Nederland har økt den siste tiden. 

I motsetning til Premier League har en rekke ligaer valgt å la hvert lag gjøre fem spillerbytter i en kamp denne sesongen. Champions League godkjenner også dette, og i sluttspillet vil man få et sjette bytte dersom kampen går til ekstraomganger. Men det er kun mulighet til å stoppe spillet tre ganger for å gjøre bytter. 

Som i tidligere finaler vil man i hver Champions League-kamp kunne ha med seg tolv spillere på benken, og dermed har man 23 mann med seg i kamptroppen. 

Ingen nåde ved koronasmitte

Hvis lokale myndigheter skulle forby fotballkamper som et ledd i kampen mot koronaviruset, vil det være opp til klubben å gi beskjed til UEFA om dette. Da kan kampen enten bli spilt på motstanders hjemmebane, eller på en nøytral bane i et annet UEFA-land.  

Hvis en eller flere spillere eller representanter fra klubben tester positivt for koronaviruset, vil kampen i utgangspunktet gå som planlagt.

Hvis minst 13 spillere fra A-laget, inkludert minst én keeper, er tilgjengelig, skal kampen spilles. Det kan også bli stilt krav om å hente opp spillere som ikke er registrert for spill i Champions League, men hjemlig liga.

UEFA åpner likevel for at kamper kan bli utsatt, men har satt 28. januar 2021 som deadline for når gruppespillet må være ferdigspilt. Hvis det ikke blir mulig å spille en utsatt kamp før denne fristen, vil klubben som ikke hadde mulighet til å spille bli straffet med 3-0-tap. 

13 spillere smittet - spiller likevel

Nylig har det kommet et tilfelle som setter sistnevnte regel på prøve i UEFAs andre klubbturnering, Europa League. Nederlandske AZ har ifølge VG hele 13 spillere som har testet positivt for koronaviruset.

Torsdagens kamp mot Napoli skal likevel gå som planlagt. 

I kveld skal Bayern München spille mot Atletico Madrid. Journalist Raphael Honigstein melder på Twitter at kampen er i fare ettersom hjemmelagets Serge Gnabry har testet positivt for Covid-19. Samtlige medlemmer av Bayerns spillerstall og støtteapparat skal nå testes på nytt i løpet av dagen.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]