Ønsker maksgrense for antall kamper for spillerne

Jürgen Klopps kamp på vegne av spillerne, har god støtte i spillernes egen organisasjon.

10. feb 2020 kl 08.49 Arve Vassbotten

Jürgen Klopp har lenge tatt kampen for spillerne når det kommer til mangelen på samarbeid mellom FIFA, UEFA og engelske FA, som har utløst et enormt antall kamper på spillerne hans, og med svært få pauser. 

Hans mest kontroversielle grep så langt, var da han ga hele førstelagstroppen, og seg selv, ferie før omkampen i FA-cupen mot Shrewsbury.

– FIFA beslutter ting uten å snakke med UEFA. UEFA beslutter ting uten å snakke med FIFA, og ingen snakker med hverandre. Spillernes velvære er det ingen som tenker på, sa Klopp nylig.

Mané et skrekkeksempel

Ifølge The Atletic er Klopps engasjement for spillernes ve og vel godt støttet opp av den globale spillerorganisasjonen FIFPro. Sist sommer publiserte de en rapport med navnet «At the limit», som vi også tidligere har omtalt. 

Der konkluderes det med at for mange kamper, ikke bare går utover hvordan spillerne presterer på banen, men også helsen deres og evnen til å få lange karrierer.

To av skrekkeksemplene som dras fram er Son Heung-min og Sadio Mané.

Mellom 25. mai 2018 og 13. juni i 2019 spilte Son 78 kamper. 53 for Tottenham og 25 for Sør-Korea. Han fikk 22 dagers sommerferie.

Mané spilte 70 kamper på en periode på 14 måneder. 54 for Liverpool og 16 for Senegal.

Han fikk 22 dager fri i 2018 etter VM, men i 2019 ble det bare 16 dager.  Det er anbefalt at spillere får hvile minimum fem dager mellom kamper for å restituere seg maksimalt, men rapporten sier at Mané fikk mindre enn fem dagers pause i over to tredjedeler av kampene han spilte.

28 til 42 dagers ferie

Anbefalingene fra FIFPro er at spillerne får minst 14 dagers hvile på vinteren, og 28 til 42 dager på sommeren. De har også foreslått en maksgrense på antall kamper spillerne kan spille i løpet av en sesong.

Forslaget går på at spillerne maks kan spille 55 kamper i løpet av en sesong.

Foreløpig er det ikke satt fram som et krav, men Manchester Citys tidligere kaptein Vincent Kompany, som har en fremtredende posisjon i organisasjonen, sa sist måned:

– Det er ingen annen måte å gjøre det på. Hvis ikke vil vi sannsynligvis spille 100 kamper snart, sa han. 

Har du innspill til journalisten?
[email protected]