Vegard Heggem:– Dette vil nok bli en tålmodighetsprøve for mange

Tidligere Liverpool-spiller Vegard Heggem, som selv sitter i korona-karantene, tror Liverpool-spillerne vil takle korona-pausen minst like godt som de andre lagene.

18. mar 2020 kl 15.01 Einar Kvande

Profesjonelle fotballspillere er vant til å tilhøre en gruppe, der det meste blir gjort i fellesskap. Liverpool-spillerne er for eksempel vant til å trene sammen og spise sammen på Melwood hver dag.

Nå som treningsfeltet er stengt, og spillerne må følge individuelle treningsprogram satt opp av trenerne og lage sin egen mat etter veiledning fra klubbens ernæringsekspert, er hverdagen plutselig blitt snudd på hodet også for dem.

– Dette er en veldig uvant situasjon for spillerne, og det vil nok være en utfordring for dem både treningsmessig og sosialt, mener tidligere Liverpool-proff Vegard Heggem.

I korona-karantene

Trønderen kom selv hjem fra Skottland på fredag, og sitter i korona-karantene på hjemgården i Rennebu.

– For meg har dette gått veldig greit så langt. Jeg er så heldig oppi alt dette at jeg har en jobb der jeg ikke er avhengig av å treffe folk på denne tiden av året, og får gjort det meste jeg skal på Mac-en hjemmefra uansett. Her i Rennebu er det spredt bebyggelse og masse natur, så jeg kan gå en tur med bikkja og få luftet meg uten å møte folk, så for meg har dette vært relativt uproblematisk.

– Dagens Liverpool-spillere vil nok oppleve denne situasjonen som mer krevende enn jeg gjør. De bor i en stor by, og er blitt bedt om å holde seg mest mulig innendørs og trene hjemme. Dette skal de gjøre tett på resten av familien, noen har kanskje småunger, så det kan jo bli en tålmodighetsprøve for noen av dem. Det er nok mange som får testet seg litt nå, men det er de bare nødt til. I den store sammenhengen er det et lite offer å måtte holde seg hjemme, vaske hendene litt oftere og utøve en dose selvdisiplin, sier Heggem.

- Situasjonen er nok sikkert ganske frustrerende for mange av dem, legger han til.

En dyktig manager og profesjonelle spillere

Heggem var mye plaget med skader i sin Liverpool-karriere, og hadde mange timer med rehabilitering på egen hånd, men nordmannen mener dette ikke er sammenlignbart med å måtte holde seg hjemme, slik spillerne er pålagt å gjøre nå.

– Selv om du var skadet delte du garderobe med de andre spillerne, og følte deg som en del av fellesskapet. Den eneste forskjellen var at de andre gikk ut på treningsfeltet for å trene, mens du selv gikk i styrkerommet. Du fikk være med på reisene til bortekamper, lagmøter og slike ting, så du ble ikke fratatt den sosiale biten. Jeg følte meg aldri isolert fra resten av gruppen mens jeg gikk skadet, noe som kanskje vil være det største problemet for spillerne i den situasjonen som er oppstått nå.

Heggem tror imidlertid at ligaleder Liverpool er vel så godt skikket til å håndtere den situasjonen som er oppstått rundt korona-viruset som de andre klubbene i Premier League.

– Jeg føler at Liverpool har en spillergruppe preget av sterk lojalitet, og at dagens tropp er profesjonelle til fingerspissene. De har også en veldig klok og dyktig leder i Jürgen Klopp, som har taklet den situasjonen som har oppstått forbilledlig.

Viktig at sesongen blir fullført

Som Liverpool-supporter er den tidligere høyrebacken veldig spent på hva som vil skje fremover, med tanke på inneværende sesong.

– Det er vanskelig å spå hva som blir utfallet av dette. Spekulasjonene florerer, og det er umulig å spå hvor lenge denne unntakstilstanden vil vare. Som supportere tenker vi naturlig nok mye på om Liverpool vil få sitt lenge etterlengtede ligamesterskap eller ei. Jeg er selvsagt ikke objektiv, men jeg synes det er viktigere at denne sesongen blir fullført enn at neste sesong starter til rett tid. Jeg synes det er en ganske grei og fair holdning for alle klubber, både de som kjemper om mesterskapstitler og opprykk, og de som kjemper for å unngå nedrykk.

Jeg synes det er viktigere at denne sesongen blir fullført enn at neste sesong starter til rett tid.

– Jeg mener at det å utsette starten på neste sesong til denne sesongen er ferdigspilt vil skape langt færre utfordringer både praktisk og moralsk, om man kan si det på den måten, kontra det å kansellere denne sesongen. Det er klart at vi som supportere frykter et slik skrekkscenario.

– Til å begynne med fryktet vi at Liverpool kom til å vinne tittelen for tomme tribuner, og at paraden ikke kom til å bli gjennomført. Nå frykter mange at sesongen ikke skal bli fullført i det hele tatt. Dette er en diskusjon som ikke er til å unngå så lenge situasjonen er uavklart, men jeg tror ikke spillerne og lagledelsen bruker så mye energi på slike tanker. Det er i alle fall lite konstruktivt å tenke på denne måten for dem.

– Jürgen Klopp er en klok leder, som vil innprente spillergruppen at de ikke skal tenke i de baner, selv om det bare er naturlig at tanken også streifer spillerne av og til. 

– Klopp vil nok sørge for at spillerne fokuserer på det de kan gjøre noe med, slik at de er godt rustet til å gjøre jobben sin når fotballen med tiden begynner å rulle igjen. 

Spent på Premier League-møtet

44 år gamle Heggem er veldig spent på hva Premier League kommer frem til angående situasjonen som er oppstått, når de skal ha sitt møte i morgen.

– Det vil nok ikke komme så mange konkrete vedtak ut av møtet, i og med at situasjonen rundt korona-viruset er så uavklart som den er. Men jeg håper at Premier League vil konkludere med at det prinsipielt er viktig at inneværende sesong blir ferdigspilt før man starter en ny sesong. Mye vil nok fortsatt være uavklart rent praktisk, men jeg tror det vil være en stor lettelse både for klubbene og supporterne om Premier League kan komme med en slik konklusjon etter dette møtet.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]