Borgermesteren har beordret full granskning av Atletico-kampen

Borgermester Joe Anderson har bedt Liverpools helsedirektør, Matt Ashton, etterforske om det er en direkte sammenheng mellom Liverpools hjemmekamp mot Atletico Madrid i mars og det høye antallet koronadøde i Liverpool.

24. apr 2020 kl 08.41 Einar Kvande

Liverpools hjemmekamp mot Atletico Madrid den 11. mars blir nå gjenstand for en offentlig etterforskning, for å finne ut om det er en direkte sammenheng mellom det høye antallet koronasmittede på Merseyside og det faktum at 52 000 var samlet på Anfield, 3000 av disse tilreisende fra Madrid. På det tidspunkt gikk allerede kampene i Spania bak lukkede dører, så de tilreisende supporterne fra Spania kunne ikke ha sett en fotballkamp i hjemlandet på grunn av koronapandemien, men fikk likevel reise til Liverpool.

Nå ønsker altså Liverpools borgermester å undersøke om det er en direkte link mellom kampen på Anfield og det faktum at Merseyside har betydelig flere koronatilfeller enn de fleste andre regioner i Storbritannia.

– Jeg har bedt Matt Ashton og hans stab om å gjennomføre en full etterforskning av en potensiell link mellom kampen og koronasituasjonen i byen, siteres Joe Anderson av Liverpool Echo.

– Vi ønsker å finne ut om avgjørelsen om å la kampen gå som planlagt har hatt en negativ effekt på folk i byen vår, og jeg har bedt Matt samarbeide med universitetene for å se om det finnes data som kan gi oss indikasjoner på dette.

– Jeg sa allerede den gangen at det var absurd at Madrid-fans, som ikke fikk se fotball i sitt hjemland, kunne komme til byen for å se en kamp i Liverpool, men regjeringen og UEFA bestemte at kampen skulle spilles.

– Vi ønsker nå å finne ut hvordan dette påvirket byen vår og folk her.

En potensiell skandale

En annen Liverpool-politiker, Steve Rotheram, har også vært ute tidligere og forlangt en slik etterforskning som dette.

– Vi har sett en økning i antall smittede, som har resultert i at 1200 mennesker har fått COVID-19, sier han.

– Vi må ha en etterforskning for å finne ut om dette kan føres direkte tilbake til Atletico-supporterne. Madrid var på det tidspunkt en av byene som hadde flest smittede. Store ansamlinger av folk var ikke tillatt i deres eget land, men 3000 fans fikk reise til vårt land og potensielt spre korona-viruset. Dette må vi undersøke, og regjeringen må ta noe av ansvaret for at landegrensene ikke ble stengt tidligere.

– Dersom folk har fått korona-viruset som en direkte følge av et sportsarrangement som vi mener ikke skulle ha gått av stabelen, er det en skandale.

Den britiske regjeringen har insistert på at de fulgte forskernes anbefalinger da de tillot at kampen mellom Liverpool og Atletico Madrid ble spilt.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]