– Det er definitivt blitt en sterkere rivalisering enn det var før

Hver gang Liverpool spiller mot Manchester City betyr det litt ekstra, innrømmer lagkaptein Jordan Henderson.

2. apr 2020 kl 20.01 Einar Kvande

Jordan Henderson er blitt intervjuet av Jamie Carragher for Sky Sports, og der prater Liverpool-kapteinen om hvordan forholdet er til det som er blitt den nye erkerivalen i toppen av tabellen, Manchester City.

– Det er definitivt blitt en rivalisering mellom oss. Manchester City har et så godt lag, med så mange gode spillere, så hver gang vi spiller mot dem vet vi at det blir en vanskelig kamp uansett. Ja, rivaliseringen mellom oss er sterk, slår Henderson fast i intervjuet.

– Kampene mot dem føles kanskje viktigere enn de andre, vi kan ikke komme unna det. Når du møter din argeste rival og vinner kampen, føles det nesten som du har fått både i pose og sekk. De taper tre poeng og vi får tre poeng. Men mentaliteten vår er slik at vi også skal vinne neste kamp, og neste kamp deretter igjen, for vi skal gjennom en lang sesong. Vi vet hvor fort ting kan endre seg i fotball, så du må alltid forberede deg på neste utfordring. Den er alltid like rundt hjørnet.

– Dette lagets arbeidsmoral og evne til å beholde fokus er unik. Spillerne omstiller seg og ser frem til neste kamp veldig raskt. Vi forbereder oss godt på hvert lag vi møter, og vi har respekt for hvert lag vi møter.

Benytter seg av hele troppen

Carragher skifter tema til Merseyside-derbyet, hvor Liverpool vant det siste i ligasammenheng 5-2 hjemme på Anfield.

– Manageren har alltid vært veldig dyktig til å utnytte styrken i troppen. Det handler ikke bare om de elleve i startoppstillingen. Det dreier seg om hele troppen. Det er mange spillere som ikke kommer med på benken engang, men alle er viktige med tanke på alle kampene vi spiller og skadene vi får. Så det handler om hele troppen, og når vi oppnår store ting, slik vi har gjort det siste året, så kan vi takke hele troppen for det. Det handler ikke bare om det folk ser på en kampdag. Det er masse hardt arbeid som foregår på treningsfeltet, hvor vi for eksempel spiller elleve mot elleve. Da har vi laget som skal starte på den ene siden, og så har vi et lag som spiller mot dem. Dette må nødvendigvis være intense kamper. Vi må sørge for at alle er påskrudd, for vi trenger hele troppen. Det er en av våre fremste styrker. Benytter man troppen veldig godt, blir det også enklere å gjøre endringer. Alle er vant med tempoet og hvordan det skal spilles, og kan hjelpe hverandre på kampdagene.

– Manageren har vist at han stoler på de unge spillerne. Foran lokaloppgjøret gjorde han mange endringer, men han visste de spillerne han satte inn var klare for oppgaven, for han ser dem hver dag på trening.

– Det er vanskeligere å finne rom til kamper elleve mot elleve på treningsfeltet når du spiller både midtuke og helg. Da handler det mer om rehabilitering og bli klar til neste kamp. Da er det kanskje vanskeligere å spå noe om hvordan laget blir ut fra treningene, samtidig som det skiftes mer på laget i slike perioder. Som spiller prøver du å lese litt hvordan laget blir ut fra hva som skjer på treningsfeltet. Men egentlig bør du ikke gjøre det, for manageren kan alltid komme til å gjøre endringer, og du må være forberedt på å spille. Uansett må du gi 100 prosent på trening. Alle må gi alt, for du vet aldri hvilket lag manageren tar ut når kampen kommer. Og selv om du ikke kommer med i startoppstillingen må du være 100 prosent klar til å komme innpå og påvirke kampen. Guttene har vært fantastisk gode til dette.

Everton har ikke vært en reell konkurrent for Liverpool på mange, mange år, men Henderson mener at Merseyside-derbyet fortsatt er noe eget.

– Det er unikt. Det er et lokaloppgjør, og alle lokaloppgjør er veldig spesielle. Og i særdeleshet gjelder det Merseyside-derbyet. Jeg føler det er en spesiell kamp, sier Hendo, som selv er fra motsatt kant av landet, nordøst.

– Jeg har vært lenge i klubben, så jeg føler også at lokaloppgjøret er noe spesielt, men samtidig er det viktig å benytte den energien dette gir på riktig måte. Manageren poengterer også at vi må bruke det andrenalinrushet på riktig måte. Du har ikke råd til å bli utvist eller slike ting. Det handler om å ikke la følelsene ta overhånd, men å kanalisere dem på riktig måte. Vi har vært gode til å finne den riktige balansen i disse kampene i mange år nå. Forhåpentligvis klarer vi å fortsette slik.

Perfeksjonister

Carragher mener det er blitt slik at Liverpool-spillerne aldri er helt fornøyde med egen innsats lenger, selv ikke når man vinner vanskelige bortekamper som mot for eksempel Tottenham.

– Vi forstår at det var sterkt å vinne 1-0 borte mot Spurs, og vi tar aldri en seier for gitt. Det er så vanskelig å vinne i Premier League, at det kommer vi aldri noen gang til å ta for gitt. Samtidig følte jeg at vi i akkurat den kampen hadde havnet i en situasjon vi ikke burde ha havnet i, hvor det var 10-15 minutter igjen. Vi var såpass overlegne i kampen at vi burde ha gjort det mer komfortabelt for oss selv. Vi burde ha vunnet 2-0 eller 3-0, men det ble veldig jevnt til slutt. Det var også veldig nære på vi slapp inn mål, noe som også var veldig skuffende. Det handler om forventningene vi stiller til oss selv som lag. Vi vet vi alltid kan forbedre oss, og bli bedre. Det er masse vi kan forbedre ved selve spillet vårt. Det vet vi både som enkeltspillere og som lag. Vi prøver bare å sette ut i livet det manageren har lært oss på treningsfeltet når helgen kommer.

Like før koronapandemien stoppet fotballen, gikk Liverpool ut av både FA-cupen og Champions League, og de tapte også for første gang i ligaen denne sesongen, med hele 3-0 for bunnlaget Watford. Faktisk ble tre av lagets fire siste kamper tapt.

– Vi visste det ville komme en tid der vi avga poeng eller tapte kamper. Om det var i ligaen eller i FA-cupen eller Champions League, så ville det før eller siden skje, når du har gått så lenge uten å tape. Spesielt i ligaen. Vi visste dette ville skje før eller siden, og da handlet det om hvordan vi reagerte på det. Det handler om å beholde fokus, og ikke forandre på noe.

Carragher vil vite om Henderson er skuffet fordi laget ikke klarte å gå gjennom hele ligasesongen uten å tape. Den sjansen røk da Watford vant på Vicarage Road i slutten av februar.

– For å være ærlig, så har vi aldri snakket om dette i garderoben. Vi snakket bare om å fortsette med å vinne kamper. Det endelige målet er å vinne Premier League, så fokuset var hele tiden på neste kamp, og hvordan vi kan skape trøbbel for vår neste motstander. Det var den mentaliteten som fikk oss i en så god posisjon, så hvorfor forandre på det og begynne å tenke på alskens rekorder bare fordi alle andre snakker om dem. Når du vinner kamper, og fortsetter å vinne kamper, og tar hver kamp som den kommer, så vil rekorder komme av seg selv. Et lag eller en individuell spiller bør ikke jakte slike rekorder. Du bør bare konsentrere deg om å prestere, og hvordan dere kan forbedre dere som lag, for å vinne neste kamp. Det handler om å fokusere på det som er viktig, og det er selvsagt neste kamp. Da kommer rekordene av seg selv. Så vi tenkte ikke i de baner i det hele tatt etter kampen mot Watford. Vi tapte, og det føltes veldig dårlig. Det gjør det alltid når du taper en fotballkamp. Det var også måten vi tapte på, som var veldig skuffende. Vi har ikke prestert så svakt på lang tid. Det var veldig skuffende. Men neste dag på trening, så vi fremover. Du kan ikke dvele ved skuffelser i fotball. Du må komme deg videre raskt. Du må tenke på utfordringene du har foran deg, og lære av dine feil.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]