Dette kan by på problemer på kampdag

I dag møtes Premier League-klubbene for å diskutere tingenes tilstand.

1. mai 2020 kl 13.45 Kenneth Baraas

The Times meldte tidligere i dag at klubbene vil møtes på torsdag, 7. mai, for å stemme over hvordan pre-season og sesongen eventuelt skal gjenopptas. Det er forventet at de britiske myndighetene letter på nedstengningen av landet tidligere samme dag. 

I dag møtes styreformennene i de 20 klubbene for å diskutere ulike problemstillinger. Det er mange spørsmål rundt hvordan fotballen kan komme tilbake i trygge omgivelser, og Evening Standard peker på noen spesifikke punkter som vil gjøre det utfordrende å arrangere fotballkamper denne sommeren. 

Publikum utenfor stadion

Ett av de største problemene som er omtalt mye i media de siste dagene, er faren for at supportere skal samle seg ved de ulike stadionene.

Torsdag var Liverpools ordfører, Joe Anderson, ute og varslet om sin frykt for akkurat dette. Både Liverpool, som fotballklubb, og supportergruppen «Spirit of Shankly» var raskt ute med sine motsvar, der det ble påpekt at det hele veien har vært en forståelse og vilje blant supportere om å ikke bryte retningslinjene mot sosial distansering. 

Likevel skal dette være ett av punktene som politiet frykter mest, rundt om i hele England. 

Spytting og akutt hjelp

Videre trekkes det frem spørsmål rundt ambulansetjenester. Det er krav om at ambulansepersonell på stadionene under kamp i tilfelle alvorlige skader eller sykdom. NHS (det britiske helsevesenet) er under mye press om dagen, og problemstillingen går ut på om det er nok kapasitet til at fotballkamper kan prioriteres. 

Tidligere i uka skrev vi om en dansk studie som kom med konklusjonen at det er relativt liten sjanse for å bli smittet av koronaviruset i løpet av en fotballkamp. Det vil dog bli lagt ned forbud mot spytting på banen, og det vil også legges retningslinjer for håndtering av drikkeflasker - blant mye annet. 

Eldre managere og markering

Selv om retningslinjene skulle løsnes opp fra myndighetenes side etter hvert, så må fremdeles risikogruppene være ekstra påpasselige. Det kan by på problemer for eldre managere, som for eksempel Roy Hodgson på 72 år. Den tidligere Liverpool-manageren har uttalt at han vil tilpasse seg det som myndighetene råder til. 

Før sesongen ble utsatt, ble det innført forbud mot håndhilsing før kamp - det samme vil gjelde draktbytter når sesongen eventuelt gjenopptas. Den ovennevnte danske studien beregnet at hver enkelt fotballspiller i gjennomsnitt vil være i tett nærhet av andre spillere i halvannet minutt av kampen. Evening Standard nevner dog markering på dødball som et element i kampen som kan by på utfordringer. 

Tidligere i uken delte Daily Mirror innhold fra et sju sider langt dokument med regler Premier League-klubbene må følge når de starter opp med trening:

  • Alle fotballer, GPS-enheter, kjegler, cornerflagg og annet utstyr må bli desinfisert før og etter bruk av ansatte utstyrt med beskyttelsesutstyr.
  • Spillerne må bruke buff eller annen maske foran munnen under trening.
  • Biler må parkeres med avstand på tre biler mellom seg.
  • Massasje må godkjennes av klubbleger på forhånd.
  • Drikke blir satt på ulike steder.
  • Kun lov å gå inn på treningsanlegget om man må på toalettet.
  • I starten vil det bare være fem spillere per treningsgruppe.
  • Spillerne får ulike treningstidspunkter, og 15 minutter på å forberede seg på.
  • Det blir 75 minutters trening i små grupper og 15 minutters restitusjonstrening.
  • Spillere og trenerstaben får forbud mot å spytte på banen.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]