Slik er det på innsiden av treningsøktene - Firmino får høre det av lagkameratene

Etter mer enn to måneder med individuelle treningsøkter, var Liverpool-spillerne endelig tilbake på Melwood denne uka.

22. mai 2020 kl 17.15 Kenneth Baraas

På ukens Premier League-møte ble det enstemmig vedtatt at klubbene skulle bevege seg inn i steg 1 av «Project Restart», som betyr at spillerne kunne komme tilbake på treningsfeltet og trene i grupper på fem. Det er forventet at det vil stemmes over å gå over til trening med kroppskontakt på neste ukes møte. 

Chris Bascombe, journalist i Telegraph, kjenner godt til Anfield-klubben, og tar oss med på innsiden av hvordan treningene fungerer i praksis om dagen. 

Forberedelser 

Treningsanlegget til Liverpool er nesten ikke å kjenne igjen fra drøye to måneder siden da sesongen ble utsatt. 

Ray Haughan, administrasjonssjef, og kubblegene Jim Moxon og Saray Lindsay startet planleggingen for flere uker siden for hvordan det skulle legges til rett for at spillerne kunne komme tilbake på feltet. Hovedfokuset har vært å organisere slik at sosial distansering blir mer en tvang enn et valg, med begrensninger på hvor spillere og ansatte kan gå. 

Et syn som er spesielt oppsiktsvekkende er hvordan noen ansatte er utstyrt med beskyttelsesantrekk, bærende på sprayflasker med desinfiserende middel for å dekke over flater som nylig har blitt berørt. 

Det er skilt som forteller hvor man skal gå, og en spasertur som til vanlig tar ett minutt kan i dag ta ytterligere ti minutter. 

– Det er kun enveisveier. Hvis du er på feil sted og må på toalettet, så må du sette av en halvtime, sa Jürgen Klopp tidligere i uka. 

Klubben har lagt ned mye arbeid og planlegging i å gjøre Melwood til det tryggeste arbeidsmiljøet i byen. 

FULL BESKYTTELSE: Sikkerheten tas på ramme alvor.

FULL BESKYTTELSE: Sikkerheten tas på ramme alvor.

Ved ankomst

Per nå er det kun fem spillere som har lov til å trene på hver av banene samtidig. Dermed arrangeres det tre økter per dag, der gruppene enten ankommer klokka 11:30, 14:00 eller 16:30 norsk tid. Fram til nå har ikke mer enn åtte spillere vært på feltet samtidig. 

Skulle dog spillerne ankomme treningsanlegget før angitt tid vil de få beskjed om å holde seg i bilene til de får klarsignal til å gå ut. 

Før dette er det også andre strenge protokoller som spillere og ansatte må igjennom. Alle må innom klubblegene ved ankomst til parkeringsplassen for å sjekke temperaturen og helsetilstanden, samt må det gjennomføres et spørreskjema for å svare detaljert på hvem de har vært i kontakt med siden forrige besøk. 

Av Liverpools tre treningsbaner er det kun to som er i bruk, og hver gruppe med spillere kan kun være sammen med maks tre trenere. Det møtes opp ferdig skiftet, og det må tas med egen drikke og energibarer. 

Det er heller ikke tilfeldig hvordan gruppene er satt sammen, da posisjonene på banen avgjør hvem som samarbeider. Dog har de muslimske spillerne fått tidspunktet senest på dagen grunnet ramadan. 

Glede i øktene

Det har vært forventet at treningsøktene ville ligne veldig på pre-season, med stort fokus på kondisjonstrening. 

Dog har spillerne hatt god tid til å holde formen ved like under karantenetiden, og de skal ha blitt overrasket over hvor mye fotball de faktisk kan spille - til tross for at gruppene er såpass små. 

– Øktene er perfekt organisert, det handler om fotball. Det er små ting, som å venne seg til banen, fotballsko, ballen, hurtige retningsforandringer, pasninger og sånt, har Klopp forklart. 

Det er Klopps assistenter Pep Lijnders og Peter Krawietz som har ansvaret for å sette sammen treningsøktene, og fokuset skal være på å glede spillerne mer enn å forbedre utholdenheten. Blant annet brukes det «treningsdukker» for å enklere kunne skape veggspill i spillsekvenser. Dukkene må i så fall desinfiseres før neste gruppe skal ta de i bruk. 

Skulle noen av spillerne måtte kreve behandling for skade, er de fysiske trenerne klare i beskyttelsesdrakter. 

«KORONASVEIS»: Sadio Manés sveis er ikke like trimmet som til vanlig.

«KORONASVEIS»: Sadio Manés sveis er ikke like trimmet som til vanlig.

Fokus på frisyrer

Klubben har garantert spillerne at de gjør alt som kan gjøres med forebyggende tiltak. Spillerne skal også ha fått tydelig beskjed om at enten følges reglene eller så kan det ikke spilles fotball. 

Selv om det ligger mer ansvar på spillerne enn til vanlig, med at det ikke venter treningstøy med brettekanter og ferdiglaget lunsj, så skal det ikke være annet enn entusiasme rundt det å være tilbake på feltet igjen. Det ligger også et større ansvar på spillerne når det gjelder restitusjon, da det ikke er noen massasje før eller etter trening. 

Hovedtemaet blant spillerne på onsdagens trening skal ikke ha vært frykten for å trene samlet igjen, men heller de endrede frisyrene som har kommet etter lang tid uten mulighet til å gå til frisører.

Roberto Firmino skal ha vært den spilleren som fått mest oppmerksomhet for sin nye sveis, ifølge Bascombe. Troppen er delt mellom de som lar sin bedre halvdel på hjemmebane få bruke saksen og de som venter til frisørene åpner igjen. 

Har du innspill til journalisten?
[email protected]