Ox har fortsatt ikke spilt en hel ligakamp denne sesongen - men bare de tre på topp har scoret flere mål

Alex Oxlade-Chamberlain er blitt byttet enten inn eller ut i alle sommerens kamper, og det har faktisk vært gjennomgangsmelodien for midtbanespilleren gjennom hele sesongen.

16. jul 2020 kl 21.19 Einar Kvande

Alex Oxlade-Chamberlain har blitt byttet ut eller inn i samtlige av sommerens kamper. Fire ganger har han kommet inn fra benken, mens kampen mot hans forrige arbeidsgiver, Arsenal, var tredje gangen av tre mulige at Klopp tok ham av banen før kampen var ferdigspilt.

Oxlade-Chamberlain har vært på banen i 28 av Liverpools 36 ligakamper denne sesongen, men han har kun startet 16 av dem. I tolv av kampene har Liverpools nummer 15 altså kommet inn fra benken. Og kanskje enda mer bemerkelsesverdig er det at mannen som fyller 27 år i august er blitt byttet ut i samtlige 16 han har startet.

Dersom penger var Ox sin motivasjon ville han aldri ha skrevet under for Liverpool, slår James Pearce i The Athletic fast. Arsenal var villige til å punge ut med 180 000 pund i uka for å beholde ham, mens Chelsea tilbød ham en lukrativ kontrakt for å fortsette karrieren i hovedstaden. Likevel valgte han å signere for Liverpool i 2017.

Den engelske landslagsspilleren var inne i sitt siste kontraktsår med Arsenal, og var frustrert over tilværelsen på Emirates. Han var Arsene Wengers potet, og måtte til stadighet spille i ulike posisjoner. Selv ønsket han en rolle sentralt på midtbanen.

Da Jordan Henderson og Adam Lallana fortalte om livet under Jürgen Klopp, overbeviste det Ox om at han også ville bli en del av Klopps mannskap. Han ønsket å bli en del av et Liverpool-lag som var kapabelt til å vinne trofeer.

Applaudert inn på sin gamle hjemmebane

Tre år er gått siden Ox skiftet beite. I går returnerte han til Emirates som vinner både av Champions League, UEFA supercup, klubb-VM og Premier League. Han ble applaudert inn på banen av spillerne i klubben han forlot.

Arsenal har ikke vunnet et eneste trofé siden Oxlade-Chamberlain forlot nord-London, så slik sett angrer 26-åringen neppe på valget han tok for tre år siden. Men faktum er at han fortsatt sliter med å spille seg inn i startoppstillingen til Jürgen Klopp.

I sommer har han som nevnt bare startet i tre av ligamestrenes sju kamper, og han ble byttet ut etter en times spill mot Arsenal.

KJEMPER FOR FAST PLASS: Ox virker å være Jürgen Klopps fjerdevalg når midtbaneposisjonene skal besettes.

KJEMPER FOR FAST PLASS: Ox virker å være Jürgen Klopps fjerdevalg når midtbaneposisjonene skal besettes.

Totalt har Oxlade-Chamberlain spilt 85 kamper for Liverpool, men han har startet bare 45 av disse, og er blitt byttet ut 35 ganger. I Premier League har han ikke fullført en eneste kamp denne sesongen. 

26-åringen har også måttet akseptere en kantrolle, når han er blitt bedt om å gjøre en jobb for laget, selv om han virker langt mer fornøyd og effektiv når han får spille i midten. Pearce påpeker at Ox bare har spilt sentralt på midtbanen i 25 av de 41 kampene han har vært involvert i denne sesongen.

367 dager på sidelinjen

Det har vært flere opp- og nedturer for Ox på Merseyside. Han måtte vente helt til november før han fikk starte en ligakamp i debutsesongen. Men så blomstret han. Med kraftfullt og direkte spill ga han Liverpools midtbane en ny dimensjon, helt til han fikk en alvorlig kneskade i semifnalen i Champions League mot Roma på Anfield i 2018. Skaden satte ham kraftig tilbake, og rehabiliteringen tok lang tid. Etter 367 dager på sidelinjen var han tilbake mot Huddersfield Town på Anfield, men i praksis gikk hele 2018/19-sesongen i dass for midtbanespilleren. Alt han fikk den sesongen var to innhopp fra benken.

Ox fikk likevel en ny kontrakt av Liverpool i august i fjor. Klubben ga i praksis spilleren tilbake det året han hadde mistet på grunn av skaden, ved å forlenge kontrakten med ett år til 2023.

Denne sesongen har Oxlade-Chamberlain spilt seg inn på landslaget igjen, og han startet både supercupfinalen mot Chelsea og finalen i klubb-VM. Med sju mål og en målgivende i alle turneringer er faktisk midtbanespilleren den som har scoret fjerde mest mål for Liverpool denne sesongen, bare bak de tre på topp. Han har ikke scoret flere mål siden han nettet 10 mål for Southampton som tenåring i 2010/11.

Men siden tidlig i februar har det vært måltørke for midtbanespilleren. Kampen om en plass på midtbanen er hard, siden Liverpool har karer som Fabinho, Jordan Henderson og Georginio Wijnaldum. Oxlade-Chamberlain har vært en verdifull spiller for Liverpool, men han er fortsatt ikke fast inventar på Klopps foretrukne midtbane.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]