– Jeg lærer så mye av de eldre spillerne her

Harvey Elliott ser tilbake på sitt første år i Liverpool FC.

4. aug 2020 kl 08.54 Arild Skjæveland

Harvey Elliott fylte 17 år i april, og har har allerede vist frem hvilken lovende spiller han er for Liverpool FC i sesongen som har gått.

I 2019/20-sesongen fikk han tre kamper i FA-cupen, tre kamper i ligacupen og to innhopp i Premier League for de helrøde. I flere av cupkampene var han en av spillerne som virkelig sto frem.

Gangene han spilte for U23-laget og i UEFA Youth League viste han at han i mange deler av spillet er på et høyere nivå enn sine motstandere. Han endte med to mål og fire målgivende i Premier League 2, ett mål på én kamp i EFL Trophy, og med ett mål og fem målgivende for U19-laget i UEFA Youth League.

Elliott har vært vant med å spille med eldre spillere. Han spilte for Fulhams U18-lag som 14-åring, og fikk førstelagsdebuten mot Millwall i Carabao Cup 15 år og 174 dager gammel.

– De har alltid prøvd å presse meg gjennom aldersgruppene for å få meg lengst mulig. I starten fikk jeg juling av spillere som var tre-fire år eldre enn meg, men slike ting gjør deg tøffere. Du lærer å beskytte ballen bedre, og du lærer når du skal drible og når du skal sentre. Du blir bedre på å ta avgjørelser, sier Elliott i et intervju med The Athletic.

– Jeg ble vant med å spille mot større motstandere, og det har helt klart hjulpet meg i seniorfotballen. Det å gå fra Fulham til Liverpool var en stor forandring. Jeg måtte bli vant med en annen spillestil, og et høyere nivå. Jeg måtte løfte meg bare for å nærme meg disse guttenes nivå, sier han videre.

Lærer mye av seniorene

Da Jürgen Klopp ble intervjuet av Sky Sports etter at Liverpool hadde løftet troféet etter kampen mot Chelsea, snakket tyskeren om Elliott. Han sa at Elliott hadde hatt 90 treningsøkter med førstelaget - og at 85 av de hadde vært strålende.

Elliott forteller at han lærer mye av seniorene, og trekker spesielt frem James Milner.

– «Millie» har hjulpet meg mye gjennom sesongen. Han er en jeg ønsker å være som. Jeg ønsker å ha en lang karriere, slik han har hatt. Alle vi unge spillere kan lære så mye fra spillere som «Millie» og «Hendo». To erfarne proffer som alltid gir 100 prosent hver eneste ag. De drikker ikke, og er alltid profesjonelle med måten de lever livet på. Du kan se det på hvilken fysisk form de er i.

FORBILDET: Harvey Elliott forteller at James Milner er en spiller han ser spesielt opp til.

FORBILDET: Harvey Elliott forteller at James Milner er en spiller han ser spesielt opp til.

– De ønsker ikke bare å være på sitt beste for seg selv, men de ønsker å få det beste utav alle rundt seg. Hver eneste dag lærer jeg noe nytt. Adam Lallana har hjulpet meg mye, og det var trist å se ham gå.

Han forteller at han får tips i styrkerommet fra to av klubbens aller største stjerner.

– Jeg er vanligvis i styrkerommet samtidig som Sadio og Mo, og de gir meg mange råd. Dersom jeg holder på med en vekt, og det ser for lett ut, vil Sadio eller Mo komme bort og presse meg med en annen vekt for å gjøre det tøffere. Dersom jeg gjør øvelser med bånd, vil de sørge for at jeg er i riktig posisjon.

Må spille venstreback mot Salah

Elliott kan også fortelle at han har spilt mye venstreback på trening denne sesongen. Dagen før kamper får han i oppgave å stoppe Mohamed Salah.

– Ja, jeg spiller venstreback mot ham. Dagen før kamp spiller vi oss ut bakfra på Melwood. Vi analyserer måten motstanderen spiller på, og så er det oss som ikke skal starte som blir bedt om å spille på samme måte, slik at førstelaget kan få en følelse av hvordan det kommer til å bli i kampen neste dag.

– Jeg er vanligvis venstreback da. Det å skulle møte Mo, og se hva han gjør, hvordan han beveger seg og hvordan han setter opp hurtigheten. Han er verdensklasse, og så vanskelig å håndtere. Dersom jeg kan følge Mo, så vet jeg at jeg gjør det ok. Jeg ser veldig opp til ham, sier 17-åringen.

Han er også veldig begeistret for Vitor Matos - den portugisiske treneren som har blitt hentet inn for å være bindeleddet mellom akademiet og Melwood. Han er en viktig støtte for de unge spillerne.

– Jeg synes ikke Vitor får nok skryt for jobben han gjør, for han har vært en strålende tilvekst til støtteapparatet. Han er den vi henvender oss til når vi er der med førstelaget. Dersom vi har noen problemer eller bekymringer kan vi snakke med ham. Når vi blir sendt tilbake til U23-laget, er han alltid tilstede for å hjelpe.

– Han setter opp ekstra økter for oss, enten det gjelder skuddtrening med høyrefoten min eller for å jobbe med innleggene mine. Innspillene hans har vært fantastisk.

– Det er fint å kunne dele denne reisen med Curtis (Jones) og Neco (Williams). På trening og i kampene har de vist hva de kan gjøre, og hvilken type mennesker det er. De er begge topp unge spillere som har fått tilliten til manageren etter prestasjonene sine, og jeg er veldig glad på deres vegne. Vi støtter hverandre, og det er fint å ha gutter på samme alder rundt seg. Det hjelper for selvtilliten.

UNGGUTTENE: Harvey Elliott, Curtis Jones og Neco Williams er tre av de mest lovende akademiproduktene i Liverpool.

UNGGUTTENE: Harvey Elliott, Curtis Jones og Neco Williams er tre av de mest lovende akademiproduktene i Liverpool.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]