Keegan sjarmerte Solbakken: To Liverpool-supportere møtes i Europa

I kveld møtes to norske trenere til dyst i Europa og begge har en viss Liverpool-historie til felles.

10. aug 2020 kl 20.47 Øystein Tronstad

– FA-cupfinalen 1974 er årsaken, og Kevin Keegan scoret da to av målene. Jeg så kampen hjemme i Norge og det var den første store kampen jeg så. Noen måneder senere så jeg VM-finalen, Vest-Tyskland mot Nederland, sier Ståle Solbakken til The Athletic når han bli bedt om å bekrefte at han er Liverpool-supporter.

– Keegan var helten min, så var det Kenny Dalglish. Jeg var helt Liverpool-gal under Souness, Hansen og Dalglish. Jeg kunne hver eneste lagoppstilling fra alle kampene frem til rundt 1991-92. Plutselig så spilte en av mine venner, Stig Inge Bjørnebye, for Liverpool. Engasjementet ga seg litt, men det er fortsatt det første resultatet som jeg leter etter, men det er ikke sånn at helgen er ødelagt om de ikke vinner mer.

LUFTER POKALEN: Ian Callaghan, Kevin Keegan og Ray Clemence med trofeet etter at Liverpool har slått Newcastle 3-0 i FA-cupfinalen 1974.

LUFTER POKALEN: Ian Callaghan, Kevin Keegan og Ray Clemence med trofeet etter at Liverpool har slått Newcastle 3-0 i FA-cupfinalen 1974.

På oppfordring ramser Solbakken opp gamle spillere og viser at han virkelig fulgte de røde tett. I kveld skal han møte en av Liverpools største rivaler. Selv synes han Klopp vs. Guardiola er fascinerende å følge. 

– Du ser alltid på hva de beste trenerne gjør og jeg synes at Pep/Klopp-rivaleriet, om du kan kalle det det, med to så forskjellige stiler og lederskap er interessant å følge.

Solbakken ledet FCK i 2006/2007-sesongen da laget møtte Benfica, Celtic og Manchester United i Champions League-gruppespillet. I Parken vant danskene 1-0 etter mål av Marcus Allbäck.

I kveld er Manchester United igjen motstander i Europa. Lagets trener er norsk og i likhet med Solbakken så var han Liverpool-supporter i oppveksten.

Dette forandret seg etter hvert og Ole Gunnar Solskjær, som spilte for Manchester-laget fra 1996-2007, uttalte følende da Liverpool ble seriemestre. 

– For meg så gjør det vondt å se hver gang noen andre løfter trofeet.

DRILLOS 98: Ståle Solbakken i Bordeaux og VM 1998 på et lag hvor nesten samtlige skulle få Premier League-erfaring.

DRILLOS 98: Ståle Solbakken i Bordeaux og VM 1998 på et lag hvor nesten samtlige skulle få Premier League-erfaring.

I et tidligere intervju har Solskjær fortalt dette om fortiden:

– Alle var det (Liverpool-supportere) på vår alder, da Kenny Dalglish spilte. Han var en av favorittene mine. John Barnes og Peter Beardsley. Det var naturlig det, men så ble United så bra med Beckham, Scholes og de gutta der, og da har United tatt over litt tror jeg.

– Jeg meldte meg aldri ut av Liverpool-supporterklubb, så jeg tror faktisk jeg var medlem da jeg spilte for Manchester United mot Liverpool. Det tror jeg ikke det er så veldig mange som kan skryte av.

Europa League-kvartfinalen mellom Manchester United og FC København spilles i Köln og har avspark 21:00 i kveld.

– Manchester United-kampen blir vår 15. i Europa denne sesongen og det har vært en merkelig reise. Vi startet sesongen for over et år siden i Wales, så tapte vi på straffespark mot Røde Stjerne. Vært var helt vilt, straffemerket var helt ødelagt. Så den første kampen mot Istanbul i mars. Det var den siste i Europa med tilskuere. Spillerne tenkte på familiene sine da Danmark var i ferd med å gå inn i lockdown. Det var veldig rart, sier Solbakken.

I den andre kampen i kveld møtes Inter og Bayer Leverkusen.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]