Vitor Matos forklarer Liverpools utviklingsmodell: – Vi må snakke samme språk og relatere oss til den samme spillestilen og verdiene

En av Liverpools viktigste signeringer i nyere tid har vært Vitor Matos fra Porto, her forklarer han hvordan klubbens unge talenter skal utvikles.

21. aug 2020 kl 22.04 Øystein Tronstad

– Det er mange ting å tenke på. Du kan begynne med det du tror er viktigst for laget for øyeblikket. Når sesongen starter så må vi starte med vår spillestil og våre prinsipper, og bygge rundt dem. Med tiden så utvikler du disse prinsippene. Så må du forstå prosessen rundt restitusjon og prestasjon, og du må ta høyde for den individuelle og kollektive utviklingen, sier Vitor Matos om sesongforberedelsene til Liverpoolfc.com.

Bindeleddet til akademiet

Portugiseren er en av dem i «laget bak laget» som vi sjelden hører mye fra. Men flere av de yngre spillerne, deriblant Harvey Elliott og Neco Williams, har gjentatte ganger hyllet treneren som skal være bindeleddet mellom akademiet og Melwood. Blant de 29 som reiste til Østerrike er flere unggutter.

– Det er fantastisk for dem fordi de er en del av et lag i verdensklasse, med verdensklassespillere. Det er rollemodeller som de kan lære fra. Samtidig så får de begynne å føle, lære og sette vår spillestil inn i kroppen. Det er viktig for dem å prestere og kunne vise frem talentene som bor inni dem. De nyter det og pusher seg selv. Du kan se det i øynene deres.

Nevnte Neco Williams skrev tidligere denne uken ny kontrakt med Liverpool. 19-åringen sa den gang at han ikke trodde det fantes noe bedre sted å være og bli en bedre fotballspiller.

– Neco har vært veldig stabil i utviklingen, gått steg for steg. Han er en talentfull og jobber hardt, har mentaliteten til å lære og prøve alt han kan. 

SPEIDER OG OBSERVERER: Keeper-trener John Achterberg og Vitor Matos overvåker det som skjer på akademiet.

SPEIDER OG OBSERVERER: Keeper-trener John Achterberg og Vitor Matos overvåker det som skjer på akademiet.

Må snakke samme språk

Liverpool har også flere unge spillere som er hjemme på Merseyside. Navn som Leighton Clarkson og Jake Cain har fått sine muligheter med førstelaget tidligere. 

– Det er en del av prosessen og den veien vi skaper for å utvikle unge spillere og talenter, og hjelpe dem i begynnelsen av karrieren. Alle har et prosjekt og alle har en prosess, og du må vite at forskjellige spillere har behov for forskjellig feedback og ting de kan forbedre. Derfor er det bra at vi har den koblingen med akademiet. Det er viktig at vi kan relatere oss til den samme spillestilen, treningsprosessen, individuelle utviklingen og verdiene til klubben.

Matos, som kom til Liverpool fra FC Porto i oktober 2019, trekker frem 17-årige Billy Koumetio som et eksempel.

– Når han får tilbakemeldinger her så kan han allerede forstå hvordan det burde være, fordi de unge talentene alt forstår flere av konseptene og prinsippene. Derfor er det så viktig å ha et felles språk og en felles prosess mellom førstelaget, andrelaget og akademiet.

SKAPER VINNERLAG: Bak suksessen på banen er det mange viktige navn som Andreas Kornmayer, Mona Nemmer, Christopher Rohrbeck, Conall Murtagh og Tom King.

SKAPER VINNERLAG: Bak suksessen på banen er det mange viktige navn som Andreas Kornmayer, Mona Nemmer, Christopher Rohrbeck, Conall Murtagh og Tom King.

Roser Klopp

Jürgen Klopp har heller ikke være redd for å gi yngre krefter sjansen. I nasjonale cuper har han flere ganger stilt med unge lag og latt dem fått bryne seg mot seniormotstand. Samtidig så har han ikke gitt dem kamper «gratis».

– Tid og tålmodighet er viktig når vi snakker om utvikling. Ingen er bedre der enn treneren. Det er ingen oppskrift eller guide til hvordan du skal gjøre det, men det handler om følelsen, timingen, øyeblikket og arbeidet som ligger rundt disse spillerne. Unge talenter trenger ikke kritikk, de trenger veiledning.

SJEFENS MENN: Jürgen Klopp feirer med Peter Krawietz, Pepijn Lijnders, John Achterberg, Jack Robinson og Vitor Matos i Doha.

SJEFENS MENN: Jürgen Klopp feirer med Peter Krawietz, Pepijn Lijnders, John Achterberg, Jack Robinson og Vitor Matos i Doha.

De etablerte spillerne er viktige

Flere av de rutinerte spillerne er med på å rettlede de unge og sette standarden, både på og utenfor banen kan talentene se og lære av typer som Jordan Henderson, James Milner og Virgil van Dijk.

– Seniorene er fantastiske fordi de forstår hvor vanskelig og krevende det kan være. De krever alltid av dem, samtidig som de alltid hjelper dem å prestere. Dette forholdet er utrolig. Det er viktig for de unge å høre, se og observere fra dem. Det er mye viktigere enn tilbakemeldingene de får fra meg.

Etter å ha vunnet Champions League, FIFA Club World Cup, UEFA Super Cup og Premier League er det viktig å bevare sulten i spillergruppa. Her kan de unge spille en rolle for å pushe de etablerte.

– Det er en del av klubbens kultur, måten vi tror at vi kan utvikle talenter på og samtidig utvikle klubben og førstelaget. Det er en del av det store bildet. Vi jobber hardt for å fortsette med den sulten og lidenskapen som vi alle har inni oss.

Flere av de unge forventes å slippe til når Liverpool møter Stuttgart på lørdag og Red Bull Salzburg på tirsdag. Kampene kan du se på LFCTV og Direktesport.no/Amediaaviser.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]