Alisson har knust myten om svake brasilianske keepere

Liverpool-målvakten mener at holdningene til brasilianske keepere er i ferd med å endre seg.

27. sep 2020 kl 11.23 Einar Kvande

Alisson Becker kommer fra en keeperfamilie. Hans bestefar var keeper, hans far var keeper, og hans eldre bror er keeper. 

Under VM i 1998 ble Brasils keeper Claudio Taffarel regnet som lagets svake punkt, og det samme var tilfellet på 70- og 80-tallet. Brasils keepere ble alltid betraktet som lagets svake ledd. De ble plassert i mål fordi de var for dårlige ballbehandlere til å bli utespillere. Hvem husker Felix, keeperen da Brasil vant VM i 1970 med Pele og Roberto Rivelino på laget? Hvem husker keeper Waldir Peres fra laget i 1982 med Zico, Eder og Socrates som stjernene?

Dette får Alisson Becker til å trekke på skuldrene.

– Vi trenger ikke å snakke om hvor viktig det er med en målvakt. Et godt lag har alltid en god keeper, sier Alisson i et intervju med Daily Mail.

– Taffarel var en inspirasjon for oss unge keepere, og nå har jeg muligheten til å jobbe under ham på landslaget, hvor han er keepertrener, forklarer Liverpool-målvakten.

– Han var den første brasilianske keeperen til å spille i Europa. Han åpnet døren for en ny generasjon. Han var grunnen til at folk begynte å se mer til brasilianske keepere, slik jeg og Ederson gjør nå. Det samme gjorde Dida i AC Milan og Julio Cesar i Inter. Vi må fortsette å vise folk kvalitetene til brasilianske keepere.

Elsker keeperrollen

Det er ikke tvil om at ting har endret seg. Brasilianske keepere blir ikke lenger møtt med skepsis i Europa. Isteden er det de som leverer de beste keeperprestasjonene og setter standarden. Delvis fordi de er like komfortable med ballen i beina som i hendene. Alisson i Liverpool og Ederson i Manchester City blir betraktet som to av verdens beste keepere.

– Det er i blodet mitt. Min far og min bestefar var keepere. Min mor var keeper på skolens håndballag, forklarer Alisson.

– Jeg ble keeper fordi jeg elsket å være det, og fordi jeg alltid så opp til min eldre bror, og når jeg så at han var keeper, ønsket jeg å være det samme. Han er fem år eldre enn meg, og er en inspirasjon for meg. Først og fremst beundrer jeg måten han tar avgjørelser på. Jeg beundrer også måten han behandler sine barn og sin kone på. Han er min rollemodell, sammen med min far.

– Han er ikke en perfekt fyr. Han har store feil og mangler også, slik alle har. Men jeg beundrer hans tro på Gud. Han har tatt med seg det inn i livet sitt, og endret seg. Det høres kanskje helt normalt ut at du elsker din bror, men han er virkelig en hyggelig fyr. Det ville jeg ha sagt selv om han ikke var min bror. Jeg ville ha valgt ham som min beste venn. Han er kanskje den som er skyldig i at jeg ble keeper, men alle i min familie har vært keepere.

Keepere har fått høyere status også i Brasil

– Fotballen i Brasil er i endring, og hvordan folk betrakter en keeper har også endret seg. Folk verdsetter keepere mer nå, selv om det er en ensom posisjon av og til. 

– Jeg elsker jobben min. Jeg elsker å gjøre redninger og hjelpe laget. Jeg elsker når jeg får mye å gjøre. Noen ganger har jeg ikke det her i Liverpool, for vi har et så godt lag. Et veldig godt defensivt lag, som er godt organisert. Men det er ikke bare kampene jeg elsker. Jeg elsker å trene hver dag. Jeg elsker utfordringen det er å være keeper.

– Keepere er annerledes enn andre spillere. Vi må være annerledes. Det er andre regler som gjelder for oss. Vi har en drakt med en annen farge, vi trener annerledes enn de andre spillerne, så det er en helt annen verden innen fotballen. Jeg elsker det. Jeg elsker den utfordringen. Jeg elsker det fotballen gir meg. Jeg elsker ikke bare å være keeper. Jeg elsker også å være fotballspiller.

– Fotballen har gitt meg alt jeg har i livet. Jeg kom fra et fattig strøk, og jeg vokste opp med fotball. Den ga meg muligheten til å bli en ny mann, og forandre livet til hele min familie. Den ga meg muligheten til å utrette store ting. Det er litt sprøtt når du tenker på det.

– Min far var en litt sprø keeper. Mer sprø enn jeg er. Noen ganger må en keeper være det.

Rolig og behersket

Liverpool-supportere som husker Bruce Grobbelaar mellom stengene vil nok si at Alisson ikke virker sprø i det hele tatt. Han virker som en stille og rolig fyr. Ingenting ser ut til å få ham ut av fatning. Det er vanskelig å se for seg Alisson havne i håndgemeng med en lagkamerat, slik Grobbelaar i sin tid gjorde med Steve McManaman.

Selv da Liverpool slapp inn tre mål mot Leeds i ligaåpningen virket Alisson rolig. Da Virgil van Dijk gjorde en sjelden tabbe, tenkte Alisson aldri på å irettesette nederlenderen. Det er ikke hans stil. Det er ikke slik Liverpools forsvar fungerer.

– Det er slik jeg er. Jeg liker ikke å rope til noen, og jeg liker ikke at noen roper til meg. Når du gjør en feil, vet du at du gjør en feil. Vi er profesjonelle utøvere, og vi jobber med dette hver dag. Jeg har allerede gjort mange feil i livet. Noen ganger har de ført til et baklengsmål, andre ganger gjorde de ikke det.

– Jeg vet hva jeg må bli bedre på, og hva jeg må gjøre annerledes. Så jeg trenger ikke å fortelle Virgil eller Joe Gomez eller Robbo hva de må gjøre annerledes. Vi snakker med hverandre om hva som gjør oss mer komfortable, og hvordan vi bør bevege oss, men jeg har ingen tro på at det blir bedre av å rette pekefingeren mot noen som gjør en feil. Jeg tror på en annen måte å gjøre det på. Jeg tror på å snakke sammen for å finne en løsning.

– Jeg vil ikke beskrive kampen mot Leeds som en vekker. Dersom ting ikke går som vi ønsker på en kampdag, må vi analysere det som skjedde. Vi ser alltid etter hva vi kan forbedre oss på, og den kampen ga oss mange ting vi måtte se på, som vi tok med oss inn i neste kamp mot Chelsea. I den kampen lykkes vi, og holdt buret rent.

Personlighet like viktig som talent

Alisson vet at Liverpool som lag har nådd et nivå i utviklingen der spillernes personlighet er like viktig som deres talent.

– Thiago er en viktig tilvekst, ikke bare fordi han er nytt blod, men han er topp blod. Han er en spiller som allerede har en flott merittliste innen fotballen. En spiller med energi, som fortsatt er sulten og ønsker å oppnå store ting. Han er også en topp person, som ikke vil gi oss noen form for problemer, men vil gi oss løsninger. Så jeg er veldig glad for at vi kan regne med ham fremover.

– Vi har toppspillere her. Topp mennesker. Veldig gode menn fulle av vinnervilje, som er klare til å gjøre store ting for denne klubben. Viljen til å bli bedre er akkurat det vi trenger i dette laget, for historien forteller oss at det ikke er så mange lag som klarer å vinne ligatittelen to år på rad.

– Vi har potensiale og kvalitetene til å klare det. Men vi vet at nivået i Premier League stadig blir bedre. Alle klubbene investerer masse penger i spillere, og de blir bedre organiserte ute på banen. Vi må tro på oss selv. Vi kjenner våre kvaliteter og våre mål, men alt avhenger av hvor mye vi legger ned av innsats ute på banen i hver kamp.

– Forrige sesong tenkte vi aldri på å vinne tittelen. Vi var 100 prosent fokusere på neste kamp og neste utfordring. Vi vil følge den samme oppskriften denne sesongen.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]