Bruker teknologi fra NASA i opptreningen

Alle mulige grep tas for å få Harvey Elliott tilbake på banen så fort som mulig.

Sportsviter og analytiker Rajpal Brar har blant annet blitt kjent gjennom sin Youtube-kanal der han analyserer alvorlige skader spillere har pådratt seg. Vi så det for eksempel senest da Harvey Elliott ble skadet i kampen mot Leeds i september. 

Nå har Brar kommet med en interessant oppdatering etter å ha sett nærmere på en av Elliotts video-oppdateringer på Instagram. I en artikkel for Squawka Football kan Brar opplyse at Elliott og Liverpools medisinske apparat har tatt i bruk teknologi fra selveste NASA i jakten på et comeback på banen.

Tredemølle med redusert tyngdekraft

Elliott bruker en «AlterG treadmill» - en tredemølle som først ble utviklet av NASA. Rundt møllen er en slags boble, og hensikten med den er at man kan justere tyngdekraften for den som løper på mølla. Med det kan man sørge for at Elliott for eksempel bare blir belastet med 20 prosent av sin kroppsvekt når han starter løpetrening igjen. 

Etter hvert som ankelen blir bedre kan man justere opp tyngdekraften på tredemøllen. Og når Elliott kan løpe som normalt igjen, vil ikke følelsen av å løpe være så fremmed som den normalt ville vært etter flere måneder ute med skade.

«Det er et nyttig verktøy på av mange grunner fordi ingenting kan erstatte løping som aktivitet, og det gir spillerne selvtillit i rehabiliteringsarbeidet. Det å løpe er noe de har gjort hele livet, så det raskere du kan komme tilbake til normale bevegelser, jo mer normalt vil det føles for utøveren», skriver Brar.

Her kan du se hvordan en slik tredemølle fungerer: 

Det kommer stadig ny teknologi inn i arbeidet med rehabilitering fra skader i idretten, og tredemøllen er et slikt eksempel.

Prar har også bemerket en annen ting Elliott bruker i opptreningen.

Begrenser blodgjennomstrømningen

I Instagram-videoen kan man se at Elliott bruker en sort slags kompresjon rundt sitt venstreben. Ifølge Brar er denne ikke til for å vise frem sine muskler, men en BFR - «blood flow restriction training». 

Teknologien skal sørge for at utviklingen av musklene går raskere ved å bremse blodgjennomstrømningen. 

Brar sier at dette først ble brukt i Japan på 1970-tallet. 

«Teknologien gjør at man kan få bedre utvikling av musklene selv om man trener med mindre vekter. Dette hjelper Elliott og andre spillere i innledende fase i opptreningen når de ennå ikke kan trene med tunge vekter. Det sørger for at styrken ikke forsvinner, og det er et av de viktigste målene i fysioterapi», skriver Brar.

Ifølge Brar er det mange som vurderer å bruke slik teknologi, også for folk som ikke lever av idretten.

Ettersom Elliotts video var en story på Instagram er den borte nå, men Brar har brukt et stillbilde i sin artikkel for å illustrere teknologien som blir brukt.

Ute lenge

Elliott pådro seg en alvorlig ankelskade etter en takling fra Pascal Struijk i kampen mot Leeds i september. 18-åringen ble sendt til sykehus etter at Liverpools medisinske støtteapparat hadde gjort en god jobb ute på banen. De fikk ankelen tilbake på rett plass før Elliott ble fraktet til sykehuset.

Deretter ble han operert, før opptreningen kunne begynne. 

Liverpool ville ikke gi noen konkret returdato, men var optimister og håpte at Elliott kommer tilbake på banen denne sesongen.

Elliott legger stadig ut drypp fra opptreningen på sin Instagram-konto, så vi anbefaler å følge 18-åringen der hvis du ønsker flere oppdateringer.

Lørdag var han på plass på Anfield for å se sine lagkamerater i kampen mot Brighton.