Derfor er dagens Premier League-møte viktig

14 av 20 Premier League-klubber møtes i dag.

20. apr 2021 kl 13.06Jens Bessesen

I dag skal 14 av 20 Premier League-lag møtes for å diskutere hva de skal gjøre etter nyhetene om «The Super League». Seks lag er ikke involvert, og det er utbryterne Liverpool, Chelsea, Tottenham, Arsenal og Manchester-klubbene. 

Det er borgerkrig i europeisk fotball og i England er det raseri mot eierne av de seks klubbene. Men Dale Johnson i ESPN kommer med innsikt i hvorfor målet med dagens møte må være en vei til forsoning mellom utbryterne og de andre. 

Glorifisert reserveliga

Utbryterne ønsker å spille i Premier League, og er trolig avhengig av inntektene fra hjemlig liga også i fremtiden. De har ingen intensjoner om å forlate ligaen, men mange har de siste dagene tatt til orde for å kaste utbryterne ut. 

Johnson peker på at dette for øyeblikket er en tap-tap-situasjon. Ligaen blir svekket uansett. 

Hvis utbryterne blir, skriver Johnson at ligaen blir en «glorifisert reserveliga for 'the Six Saboteurs'». Ettersom topp fire ikke lenger vil være relevant fordi lagene vil ha fast plass i «The Super League», vil Premier League nedprioriteres så snart ligagullet er avgjort.

«Ta Leeds mot Liverpool fra i går som eksempel. Neste sesong blir det en ubetydelig kamp», skriver Johnson, og legger til:

«Å fjerne drømmene Leicester, West Ham eller andre har om å kjempe om en plass i Champions League vil drepe sesongen. Bortsett fra en og annen nedrykkskamp vil de siste månedene av sesongen bare forsvinne mens de seks utbryterne fyller lommene», skriver han. 

Svekkes uansett

Så selv om utbryterne skulle bli, mener Johnson at superligaen vil ødelegge Premier League for alltid. Produktet blir svekket, og dermed vil også tv-avtalene reduseres. 

«Men det ville utvilsomt vært verre om de seks utbryterne blir kastet ut av Premier League, for de er åpenbart limet som holder alt samlet. Men uansett om de blir eller går, vil superligaen ødelegge Premier Leagues konkurransedyktighet», skriver Johnson. 

Derfor er dagens møte mellom de 14 øvrige klubbene ekstremt viktig, men også vanskelig. De har ikke råd til å miste utbryterne, men kan heller ikke la dem bli samtidig som de får etablere «The Super League». 

«Hvis de slipper unna med dette, vil det ta årevis før fotballen i dette landet kommer til hektene igjen - på alle nivåer», skriver Johnson.

Parish vil ha med utbryterne

Crystal Palace-styreleder Steve Parish gjestet mandag Monday Night Football på Sky Sports. Som representant for en av de 14 øvrige klubbene ga han mye innsikt i hvordan de ser på situasjonen. Han sier at de aller helst ønsker vennskap med de seks utbryterne og at ligaen består som i dag. 

– Vi trenger dem i vår liga, og Champions League trenger dem. Vi må finne ut en måte å forstå problemene som førte dem til å gjøre dette, sa Parish ifølge London News

– Men samtidig må du være sterk, og reaksjonene som har kommet på dette vil gi oss styrke, sa Parish. 

– Forhåpentligvis jobber UEFA med noe, og forhåpentligvis kan vi finne en løsning, sa han.

Styrelederen ble også spurt om de 14 klubbene har fullmakt til å kaste ut de seks utbryterne av ligaen. Vanligvis er 14 nok til å få flertall når Premier League-klubbene møtes.

– Det måtte vi snakket om først, og jeg må rådføre meg med Premier League. Jeg kan ikke hele regelboken til Premier League utenat, så jeg kjenner ikke til hva slags makt vi har, sier han. 

– Men hvis de har anledning til å løpe avsted og starte sin egen liga, er jeg sikker på at vi kan gjøre det samme. Men ingen ønsker det. Vi må sette oss ned rundt bordet og prøve å finne løsninger, sa Parish mandag kveld, og la til at det for øyeblikket ikke er snakk om at utbryterne vil ut av Premier League.