Liverpool-trio slutter seg til «nytt lag» mot netthets

De tre Liverpool-spillerne er en del av en større tropp som tar et oppgjør med netthets.

24. mai 2021 kl 15.17Mari Lunde

Trent Alexander-Arnold, Andy Robertson og Jordan Henderson slutter seg til Hope United. TV-kanalen BT har samlet en tropp på 20 spillere fordelt over de fire landene som utgjør Storbritannia. Sammen fronter de en kampanje for å forsøke å sette en stopper for netthets før sommerens EM ved å lære opp nasjonen til hvordan man bruker sosiale medier på en vettig og fornuftig måte. Les mer om Hope United her.

Rio Ferdinand og Karen Carney er managere, og utenom de tre Liverpool-guttene har man blant annet Marcus Rashford, Gareth Bale og Jesse Lingard på laget.

Bedre «digitale innbyggere»

Spillerne vil bruke egne erfaringer til å øke bevisstheten, forsøke å lære brukerne av sosiale medier hvor skadelig netthets er, og oppmuntre til endringer. De ønsker å lære nasjonen til å bli bedre «digitale innbyggere.»

– Da BT fortalte meg om ordningen og hva den har til hensikt å gjøre, var det ingen tvil om at jeg ville være med, sa Alexander-Arnold til The Athletic.

– Det er noe som har vært nødvendig en stund nå, og noe jeg håper alle støtter opp om. Endring er det alle håper på og alle vil ha. Det må skje. Forhåpentligvis blir dette begynnelsen.

Også Liverpools kaptein, Jordan Henderson, har sluttet seg til ordningen. Det er ikke første gang han har tatt til orde mot netthets. Forrige måned lot han den veldedige organisasjonen Cybersmile – som jobber mot mobbing og hets på internett – ta over Twitter-kontoen hans.

– Det er vanlig at spillere sjekker sosiale medier etter en kamp. Det vil alltid være kritikk, alt er ikke alltid hyggelig. Det er en del av fotballen, sa Henderson til Sportsmail.

– Men det finnes en grense, og ofte blir grensen tråkket over. Det kan være vanskelig å takle som en spiller, og som et menneske.

– Jeg håper det blir konsekvenser for de som driver med netthets.

– Denne kampanjen, boikotten mot sosiale medier, sånne ting kan starte en samtale. Forhåpentligvis vil selskapene bak de sosiale mediene lytte. Noe må skje, sier Henderson.

Hope United er ikke det første forsøket på å sette en stanser for hetsen som foregår over sosiale medier. I månedsskiftet april/mai boikottet spillere, klubber og andre fotballaktører sosiale medier i fire dager. Dette var for å sende en tydelig melding til de som driver plattformene om at de må gjøre mer for å forhindre hets, rasisme og diskriminering som foregår på sosiale medier. Nå ønsker Alexander-Arnold å se en slutt på at man kan være anonym på sosiale medier, og at de som bryter loven skal straffes.

– De sosiale medie-plattformene må lage en måte å vite hvem som står bak en konto før den opprettes. De trenger å be om personlige opplysninger og legitimasjon slik at disse personene kan spores. Inntil det endres, kan jeg ikke se at vi virkelig kommer noen vei med dette.

– Det handler om penger. Vi så oppstyret rundt Super League […] men det ser ut til at bare noen få av oss er villige til å stå opp mot netthets og kreve at riktige tiltak blir tatt.

Økende hets plager spillerne

I senere tid har man sett en økning i antall hetsende meldinger sendt til fotballspillere. Nylig ble Naby Keita og Trent Alexander-Arnold utsatt for rasistisk hets på Instagram etter bortekampen mot Madrid. De føyer seg inn i en lang rekke Premier League-spillere som blir møtt med blant annet ape-emojier og rasistiske skjellsord på sosiale medier. 

Selv sier Alexander-Arnold at det ikke går inn på han, personlig.

– Men den triste delen av det for meg var å se familien min opprørt. Det er ikke hyggelig for foreldre å se barna bli utsatt for rasisme på en enorm plattform. Det er ikke hyggelig, og det er ikke riktig. De syntes det var vanskelig å ikke kunne beskytte meg fra det.

Fotballmyndighetene mener at selskapene ikke gjør nok for å forhindre at hets forekommer på deres plattformer.

– Det er noe vi snakker om i laget. Ikke så mye om hetsen vi mottar individuelt, men mer om hvordan vi kan løse problemet samlet. Det skal ikke være noe du bare må godta, sier høyrebacken.

Manchester United har foretatt en undersøkelse om rasisme og hets som forekommer på sosiale medier, fra september 2019 til februar 2021.

LAGKAMERATER: Spillere fra rivaliserende klubber slår seg sammen i kampen mot netthets – her illustrert av de nye lagkameratene, Andy Robertson og Marcus Rashford.

LAGKAMERATER: Spillere fra rivaliserende klubber slår seg sammen i kampen mot netthets – her illustrert av de nye lagkameratene, Andy Robertson og Marcus Rashford.

Analysen fantat siden september 2019 frem til nå har det vært en økning på 350% av hets rettet mot klubbens spillere. De kategoriserte hvert hetsende innlegg, og fant at 86% av disse var rasistiske. 8% var homofobiske eller transfobiske.

Verst var det i januar 2021 da de registrerte over 400 hetsende meldinger mot sine spillere. De fleste rasistiske innleggene inneholdt n-ordet, eller emojier med rasistiske intensjoner, som for eksempel ape-emojien.

– Det er et mindretall av mennesker som går for langt men de lager masse støy. De føler de kan komme unna med det. De angriper spillerne, sier Alexander-Arnold.

– Dessverre har jeg sett hvor mye vondt det kan forårsake. Mange spillere sjekker hvilke meldinger de mottar etter kamp og hvilke kommentarer de har under bildene sine. Jeg har egentlig aldri vært en som gjør det.

– Bare noen få meninger som betyr noe

Det har blåst rundt Liverpools unge høyreback de siste månedene etter at Gareth Southgate utelot han fra  Englands landslagstropp i mars. Meningene har vært mange, på de fleste kanaler, men 22-åringen insisterer på at han kun lytter til de stemmene som betyr noe.

– Jeg har skjønt at det er mange som har mange meninger, men det er bare noen få meninger som betyr noe. Det er de som tar avgjørelser for karrieren din, og hvorvidt du spiller eller ikke. Det er de jeg lytter til.

– Noen ganger scroller jeg gjennom svarene til meg på Twitter men det avhenger av kampen og resultatet. Det er et press på å være fremtredende på sosiale medier som spiller i disse dager, men jeg er sikker på at alle sponsorene ville støttet en beslutning fra meg og laget hvis vi trodde det var riktig å gjøre det som Thierry Henry har gjort.

Arsenal-legenden Henry fjernet seg fra sosiale medier tidligere i år, på grunn av den enorme mengden rasisme, mobbing og hets som foregikk der. Han har sagt at han ikke vil komme tilbake før de som sitter med makten har tatt tak i problemet.