UEFA bekrefter regelendringen som gjør EM mer realistisk for van Dijk

Endringen kan åpne for at både Virgil van Dijk og Trent Alexander-Arnold kommer med til EM.

4. mai 2021 kl 11.27Arild Skjæveland

Tirsdag 1. juni må alle troppene til sommerens EM-sluttspill være klare. I dag bekreftet UEFA at de kommer med en regelendring spesielt for denne turneringen.

Troppene utvides fra 23 til 26 spillere, for å gi landslagene større muligheter dersom noen skulle teste positivt for Covid-19 under mesterskapet.

Det er fortsatt kun 23 spillere som vil være med i kamptroppen fra kamp til kamp, med 11 spillere på banen og 12 på benken – men troppene skal nå være på 26 spillere – der kun tre er målvakter. UEFA vil åpne for at målvakter kan byttes underveis i mesterskapet, dersom det skulle komme skader. Det kan også gjøres selv om to andre keepere er tilgjengelig.

Dersom en spiller blir syk eller skadet mellom 1. juni og første kamp, kan han byttes med en annen spiller.

Kan åpne for Trent og Virgil

Gareth Southgate og det engelske fotballforbundet var imot regelendringen, og Southgate mente at tropper på 23 spillere var rikelig for en turnering på sju kamper. Det var de italienske, nederlandske og belgiske foballforbundene som jobbet for endringen, og vant til slutt frem.

Trent Alexander-Arnold ble vraket til landskampene i mars, og er en av spillerne det nå vil bli vanskelig for Southgate å vrake. Slik det har sett ut frem til nå, har Reece James (Chelsea), Kieran Trippier (Atletico Madrid) og Kyle Walker (Manchester City) vært spillerne han ønsker i den posisjonen.

En slik løsning kan også være bra for en spiller som Virgil van Dijk. Nederlenderen er landslagskaptein, men det er langt fra sikkert at han vil bli klar i tide. Med under seks uker til turneringen har han fortsatt ikke trent sammen med lagkameratene.

Når landslagssjef Frank de Boer nå kan ut 26 spillere, kan han komme med i tilfelle han skulle vise seg å bli spilleklar eller kan ha en innflytelse på en eller annen måte.