Fyller 70 år i dag: Den tragiske historien om Ray Kennedy

Spilleren Bob Paisley forvandlet til en legende på Anfield fyller 70 år i dag, men livet etter fotballen har ikke vært noen dans på roser for Ray Kennedy.

I dag fyller Raymondy Kennedy 70 år. En stor spiller som virkelig har fått det tøft i årene etter fotballkarrieren.

Han ble født 28. juli 1951 i Seaton Delaval i Northumberland. I løpet av hans 15 år lange karriere skulle han vinne det meste som kunne vinnes, med Arsenal og Liverpool.

Dominans med Arsenal

Alt i november 1968 skrev han proffkontrakt med Arsenal. 10 måneder senere kom debuten da han kom inn fra benken mot Sunderland, en kamp som endte 1-1.

Arsenal var gode på denne tiden og trener Bertie Mee brukte bare 15 spillere i løpet av 1968/69-sesongen.

Kennedy var sentral i at Arsenal vant sin første pokal på 17 år, da Anderlecht ble slått 4-3 sammenlagt i Europa, men det var ikke før Charlie George ble skadet at han fikk fast plass på laget.

På denne tiden var Arsenal på topp og i 1970/71 vant de «the double» for første gang. I FA-cupens finale ble Shanklys Liverpool slått 2-1.

Vektproblemer og overgang til Liverpool

Etter hvert skulle vekten hans bli et problem. Han gikk opp til nesten 90 kilo, før klubben bøtela han, og Kennedy kom seg tilbake i form. Selv mente Kennedy at spillet hans hadde gått nedover etter at han hadde giftet seg.

Gradvis nedover gikk det. Arsenal ville heller ha Brian Kidd og etter 158 kamper for The Gunners, og 53 mål, ble han sommeren 1974 solgt til Liverpool for £200 000. Flere Arsenal-supportere mente at gull-laget ble brutt opp for tidlig.

Samme dag som Kennedy ble hentet sa Bill Shankly takk for seg. Shankly skal ha beundret Kennedy i flere år, og uttalte at noe av det siste han gjorde i Liverpool, var å signere en ny toppspiller.

Målene rant ikke inn i 1974/75-sesongen. Med John Toshack ute med skade, slet Kennedy med å produsere som han hadde gjort i glanstidene i Arsenal. Samspillet med Phil Boersma var kanskje ikke det beste, men det som var verre var at han alt nå kjente effektene av Parkinsons sykdom.

På det tidspunktet visste ingen, han selv inkludert, at den grufulle sykdommen hadde slått rot i han. 

Med Parkinsons øker hyppigheten ved høy alder, men det er svært uvanlig at den dukker opp blant unge mennesker.

Paisleys genigrep

Fem mål fra 25 kamper var under forventning, men så gjorde Bob Paisley grepet som skulle forvandle Kennedy til en Liverpool-legende. Halvveis inn i 1975/76-sesongen ba han spissen om å spille på venstre kant i stedet.

KAMPPROGRAMMET: Liverpool vant 3-1 etter mål av Peter Beardsley, Jan Mølby og David Speedie.

KAMPPROGRAMMET: Liverpool vant 3-1 etter mål av Peter Beardsley, Jan Mølby og David Speedie.

Etter at året var ferdigspilt hadde Kennedy trollbundet Anfield med trøye #5. Liverpool hadde blitt ligamestre og vunnet UEFA-cupen. Kennedy scoret et av målene i finalene mot Club Brugge.

I løpet av de neste årene var han fast på et av tidenes beste Liverpool-lag, som dominerte både i England og i Europa. På fem sesonger gikk han kun glipp av fem ligakamper. Han er en av de få som kan smykke seg med tre titler i Europa.

I 1979 ble målet hans mot Derby kåret til sesongens scoring av BBC, men målet hans i semifinalen mot Bayern München i 1980 er kanskje det som huskes best.

I boka si skrev Paisely:

«Rays bidrag til Liverpools suksess var enorme og hans stabilitet var utrolig. Det var på det nivået at om han en sjelden gang gikk glipp av en kamp, så føltes hans fravær dypt fordi han bare var en kraftpakke av en midtbanespiller, med fabelaktig overblikk og fotballintelligens.»

«I mine øyne var han er av Liverpools største spillere og trolig den mest undervurderte.»

Karriereslutt tvinger seg frem

Da 30-årene kom krypende, opplevde han konkurranse fra den 10 år yngre Ronnie Whelan. I januarvinduet 1982 gikk Kennedy til Swansea, hvor tidligere lagkamerat John Toshack var spillende trener, for £160 000.

Hverken Toshack eller Kennedy ble lenge i Swansea sammen. Kennedy var så innom Hartlepool United, greske Pezoporikos Larnaca og Ashington.

På denne tiden begynte det å bli tydelig at noe var galt. Stivheten i hans høyre bein gjorde at fotballen raskt ble umulig, og snart ble hverdagen en kamp.

4. november 1984 fikk han til slutt diagnosen. Tegnene hadde vært der lenge. Han hadde rykninger i armen og slet med enkle oppgaver.

Han ble et offentlig symbol og var med på å skape oppmerksomhet rundt sykdommen, sammen med en av sine barndomshelter, Muhammad Ali.

Testimonial og solgte medaljer

I 1991 fikk han sin testimonial på Highbury, for sin tjeneste i Liverpool og Arsenal.

ET STEG NED OG TO FREM: Å trekke Ray Kennedy ned på midtbanen gjorde at han kunne bruke sitt overblikk og sine styrker på en ny måte.

ET STEG NED OG TO FREM: Å trekke Ray Kennedy ned på midtbanen gjorde at han kunne bruke sitt overblikk og sine styrker på en ny måte.

Liverpools lag for kvelden var:

Bruce Grobbelaar, Steve Harkness, Steve Staunton, Steve Nicol, Jan Mølby, Jimmy Case, Kenny Dalglish, Ray Houghton, Ronny Rosenthal, Peter Beardsley, Graeme Souness.

På benken var: 
Ray Clemence, Jimmy Carter, Mike Marsh, Glenn Hysen, Jamie Redknapp, David Speedie.

Selvbiografien hans Ray of Hope kom ut in 1993, skrevet sammen med doktoren som behandlet han på den tiden.

Hverdagen var så ille at spillerforeningen (PFA) hadde begynt å betale for de medisinske kostnadene. Kennedy var skilt og blakk.

Senere samme år solgte han alle sine medaljer for å få penger til videre behandling.

Blakk og ensom

På 2000-tallet innrømte han i intervju at han slet med hallusinasjoner, depresjon og ensomhet. Det ble samlet inn penger til en datamaskin, så han fikk prate med fotballsupportere på nettet.

Gjennom Ray of Hope Appeal har en rekke Arsenal- og Liverpool-supportere gitt støtte til Kennedys liv. Tidligere har Kennedy uttalt:

– Jeg setter stor pris på hvor mye de har gjort for meg, og det er vanskelig for meg å sette ord på hvor mye jeg setter pris på det.

– Det er stort at de husker meg. At folk gir så generøst for å forsøke å hjelpe meg, er enormt. Helt enormt. 

En fotballspiller som scoret noen fantastiske mål og avgjorde noen viktige kamper, har måttet kjempe tungt i den aller viktigste kampen i livet. På det verste har han ikke kunnet gå eller prate.

Som Liverpool-spiller endte Kennedy med 393 kamper og 72 scoringer. Han ble ligamester fem ganger.