Slik tenker og lever de røde press, «the Liverpool way»

Pepijn Lijnders ser på press- og forsvarstrening som en plante som må vannes minst én dag i uka.

18. jul 2021 kl 22.46Øystein Tronstad

I det siste utdraget fra Pepijn «Pep» Lijnders dagbok fra treningsleiren, får vi være med på tankegangen om press, angrep og forsvar, og hvordan Liverpool tilpasser dette til sin profil.

Lijnders rapporterer om dager med god arbeid, samt at spillerne må restituere og få den riktige maten for at man skal kunne benytte denne tiden optimalt.

LEGENDER: Tidligere AC Milan-trener Arrigo Sacchi med Frank Rijkaard, spilleren han transformerte på flere plan.

LEGENDER: Tidligere AC Milan-trener Arrigo Sacchi med Frank Rijkaard, spilleren han transformerte på flere plan.

Torsdag fikk spillerne også servert en presentasjon fra danske Thomas Grønnemark. Innkasttreneren presenterte hva Liverpool er flinke på rundt kast, og hva som kan forbedres.

Slik lever Liverpool press

Klopps assistent forklarer videre hvordan Liverpools velkjente press skal fungere.

«Vi lever etter frasen: stress det defensive spillet og oppmuntre angrepsspillet. Vi spiller i den rekkefølgen, først gjør vi det som trengs, så det som er behagelig. Det er sånn vi trener og forbereder laget også.»

En øvelse var konstruert på denne måten. Åtte spillere angrep mot lagets siste ledd. I mindretall måtte de fortsatt forsvare seg så høyt i banen som mulig.

«Basisen i LFCs press er hvordan forsvarslinja vår posisjonerer seg. Det er årsaken til at front-trioen vår må jobbe som de gjør, fordi du kan ikke jobbe uten støtte. Vi har så mye erfaring i vårt bakerste ledd, men selv med erfarne spillere bak er den siste linja som en plante. Den trenger vanning minimum en dag i uka.»

Inspireres av trenerlegender

Han bruker noen av historiens mest legendariske fotballtrenere som referanse. Blant annet en italiener som kom på 3.-plass da France Football i 2019 kåret de beste trenerne gjennom tidene, og en nederlender som revolusjonerte spillet på sin måte.

«Det lille laget, som Arrigo Sacchi sa det, fordi vi ønsker å bestemme hvor liten banen er. Vi brukte så mye tid i går med å forflytte sistelinja vår, hvordan vi vil at de skal posisjonere seg, korrigere dem som ikke beveger seg koordinert, konstant støtte front-trioen i presset.»

PLANER LEGGES OG GJENNOMFØRES: Jürgen Klopp og Pepijn Lijnders utfyller hverandre.

PLANER LEGGES OG GJENNOMFØRES: Jürgen Klopp og Pepijn Lijnders utfyller hverandre.

«Forskjellen mellom bra og dårlig er mange ganger bare fem meter, det er slik Johan Cruijff en gang forklarte det. For oss i Liverpool FC er det ofte fem meter forover, haha! Vår måte. Den offensive måten.

Konaté tilpasser seg

Sommersigneringen Ibrahima Konaté kommer fra et annet miljø, men høster lovord hos Lijnders. 

«Han kommer fra en annen stil, men det er noen likheter og han har tilpasset seg bra til det vi ønsker. Du ser at han er veldig rolig med ballen, han vet hvordan han skal angripe.»

«Defensivt er han sterk, og det er noe vi ønsker fordi vi står høyt. Midtstopperne og backene våre må være i stand til å hente igjen spillere.»

Ifølge Lijnders har Konaté alt det Liverpool ønsker hos en midtstopper. Nå handler det meste om å lære, tilpasse seg og lytte til de erfarne.

«Når vi trener er hver spiller under maks press. Det er aldri en situasjon hvor du har god tid og det er det han føler på nå. Med litt mer trening, adaptasjon til en ny klubb og en ny stil, og disse øktene hvor han konstant blir satt under press og må fatte gode avgjørelser. Det er er da du ser hva slags spiller du har kjøpt.»

Det store tårnet

38-åringen passer på å komme med ros til Alex Oxlade-Chamberlain, som har scoret noen vakre mål på trening de siste dagene. I tillegg avslører han at 195 høy Joël Matip herjer når det blir luftdueller.

«I disse øvelsene kaller vi Joël for ’The Tower’. Det er virkelig ikke rettferdig for gutta å slå dødballer mot han, fordi han klarerer alt! Joël var også turneringens spiller da vi hadde en konkurranse vi kaller ’Finals’, med gateregler, på fredag.»

Treningsleiren skal dekke mye. Spillerne skal komme i form fysisk og kunne ta inn ny kunnskap.

«Det handler ikke bare om å komme back til basics, men også om å ta inn nye ideer og ta steg for å utvikle seg og bli bedre. I hver økt er det noen bestemte fokusområder.»