Spansk domstol hevder UEFA ikke kan straffe superligaklubbene

Den rettslige striden mellom UEFA og The Super League fortsetter.

6. jul 2021 kl 22.09Jens Bessesen

De ni klubbene som trakk seg fra det mislykkede «The Super League»-forsøket i vår fikk etter hvert sine straffer fra UEFA. Liverpool og de andre klubbene ble beordret til totalt å donere 15 millioner euro som skal brukes på barn, unge og fotball på grasrotnivå i Europa. 

De vil også gå glipp av fem prosent av inntektene de ville fått fra en UEFA-deltakelse for én sesong. Den summen vil heller bli delt på andre. Liverpool FC tjente 88 millioner euro på årets deltakelse i turneringen, ifølge fotballfinansbloggeren Swiss Ramble.  Dersom noen av klubbene prøver seg på noe lignende igjen, vil de måtte betale bøter på 100 millioner euro.

De seks Premier League-klubbene som deltok i superligaen fikk også en bot på om lag 3,5 millioner pund fra hjemlig liga. 

Dommer har talt

Men det er langt fra sikkert at straffen fra UEFA er gyldig. En domstol i Spania mener UEFA ikke har rett til å komme med sanksjoner mot noen av klubbene, skriver Daily Mail.

Dommeren i saken gikk så tidlig som 20. april ut og ba UEFA droppe trusler om straff og utestengelse fra sine egne turneringer. Siden den gang har striden pågått mellom partene, og domstolen har nå kommet med en ny kjennelse. 

«I kjennelsen insisterer dommeren på at sanksjonene mot de ni klubbene som trakk seg, inkludert Manchester United, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham og Arsenal, som de godtok fra UEFA og Premier League, burde bli avbrutt», skriver avisen. 

Det er ukjent om klubbene allerede har gjort opp for seg. FSG har lovet å betale bøtene og kompensasjonene fra sin egen lomme.

Striden fortsetter

Forholdet mellom UEFA og de tre klubbene som nekter å ta avstand fra The Super League er mildt sagt betent. Barcelona, Real Madrid og Juventus er fremdeles helt klare på at fotballen har behov for en ny turnering med bare topplag.

Domstolen i Spania kom på banen da UEFA truet de tre klubbene med to års utestengelse fra Champions League, men de måtte gi seg til slutt. Ifølge domstolen kan de tre klubbene kreve store pengesummer i kompensasjon dersom de skulle bli kastet ut av turneringen.

Striden mellom klubbene som har forlatt ligaen og de som fremdeles er med på den er også i live. 

Nylig skrev The Sunday Times en artikkelom at superligaen ikke er helt død. Der hevdes det at ingen av de seks engelske klubbene har klart å formelt forlate organisasjonen. Alle de seks engelske klubbene meldte at de trakk seg fra «The Super League» i april, men samtlige er fortsatt medeiere i selskapet som ble satt opp i Spania, sammen med de andre klubbene.

Styreleder i The Super League, Real Madrid-president Florentino Perez, har gjentatte ganger hevdet det samme.