Hevder «The Super League» ikke er lagt fullstendig dødt. Ingen har formelt trukket seg
Ni av tolv klubber meldte seg ut. Men alt er ikke i orden med utmeldelsene.
For to måneder siden kom det et jordskjelv i europeisk fotball, da Liverpool var én av to tolv klubber som hadde taket ja til å bli en del av en ny europeisk superliga.
Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea og Tottenham var de fem andre engelske klubbene som var med, sammen med Atletico Madrid, Real Madrid, Barcelona, Inter, AC Milan og Juventus.
Prosjektet virket uferdig og forhastet, og førte til voldsomme reaksjoner fra UEFA, Premier League, og supportere både av involverte og ikke-involverte lag. På bare få dager kollapset hele prosjektet, og en etter en trakk klubbene seg. Nå er det kun Real Madrid, Barcelona og Juventus som står igjen, og de kan vente seg harde straffer fra UEFA dersom de ikke kaster inn årene.
Ikke formelt ute
The Sunday Times har en artikkel denne søndagen om at superligaen ikke er helt død. Der hevdes det at ingen av de seks engelske klubbene har klart å formelt forlate organisasjonen.
Alle de seks engelske klubbene meldte at de trakk seg fra «The Super League» i april, men samtlige av de seks klubbene er fortsatt medeiere i selskapet som ble satt opp i Spania, sammen med de andre klubbene.
Konfrontert med dette, skal flere av klubbene i helgen ha anerkjent at de fortsatt var en del av selskapet som sto bak superligaen, men at de var innstilt på å komme seg ut. Samtidig hevder to kilder, som har vært sentrale i planene, at det ikke ligger til rette for at noen kan trekke seg, og at ligaen venter på å bli relansert i en annen utgave.
Til avisen sier de at alle de 12 klubbene som var med på å grunnlegge superligaen, må være enig om å legge ned den europeiske ligaen, og at klubbene som trekker seg kan vente seg voldsomme bøter.
– Eierne vet at dette ikke er slutten. Det er bare begynnelsen. Vi vil fortsette å ha dialog, enten det er i år eller neste år. Det er bare slik økonomien fungerer – fotballen kan ikke overleve slik det er i dag, siteres en kilde.
Det høres likt ut som det Real Madrid-president Florentino Perez har uttalt flere ganger. Han er valgt som president i superligaen, og mener alle de 12 klubbene har bindende avtaler. Det må tas med at Real Madrid, Barcelona og Juventus har voldsomme utfordringer økonomisk.
Vil gå til sak
De seks involverte Premier League-klubbene har fått bøter på til sammen 22 millioner pund fra hjemlig serie, og trues med poengtrekk på inntil 30 poeng i tillegg til 25 millioner pund i individuelle bøter dersom det skjer nye forsøk. Det jobbes også med flere tiltak for å stoppe de engelske lagene fra å prøve igjen. Et konkret tiltak, vil være at utenlandske spillere nektes arbeidstillatelse i England.
Den boten som kom fra Premier League denne gang, er det eierne Fenway Sports Group og John W. Henry som har betalt.
De ni klubbene som trakk seg fra prosjektet, blei i mai enig med UEFA om en avtale der de donerer en sum på 15 millioner euro, som vil brukes mot barn, unge og fotball på grasrotnivå rundt om i Europa. I tillegg vil klubbene gå glipp av 5 prosent av inntektene de ville fått fra deltakelse i en UEFA-turnering for én sesong – mot at de ikke utestenges fra europacupene.
De som fortsatt representerer «The Super League», mener at UEFA og FIFA bryter EU sin konkurranselovgivning ved å stoppe utbryterklubbene. De vil legge frem sin sak for EU-domstolen, for å finne ut om de to internasjonale forbundene har loven på sin side til å ha eksklusiv rett til å sette opp turneringer. Det er en prosess som kan ta opp til to år.
– Vi tror at vi vil vinne en slik sak, basert på presedens i andre idretter, og at det vil legge til rette for at «The Super League» til slutt kan starte opp igjen i en modifisert form, siteres en kilde i The Sunday Times.