Det nærmeste vi vil komme «safe standing» på Anfield?
Fra neste sesong vil det komme rekkverk på deler av Anfield.
I flere år har supportere kjempet for retten til å stå igjen på engelske fotballstadioner. I 2018 fikk en underskriftskampanje over 100.000 signaturer, og «safe standing» ble tatt opp og diskutert i parlamentet.
Forbudet mot ståplasser på fotballkamper i de to øverste divisjonene i England kom etter anbefalingene i Taylor-rapporten, som ble utarbeidet etter at 96 Liverpool-fans mistet livet i Hillsborough-tragedien i 1989. Sommeren 1994 ble Spion Kop jevnet med jorden, og Anfield fikk bare sitteplasser.
For Liverpool er dette et spesielt vanskelig tema, men i en avstemning i regi av supporterunionen «Spirit of Shankly» ble det overveldende flertall – hele 88 prosent – for såkalt «rail seating» i 2017. Supporterforeningen for engelsk fotball (FSF) har hatt ute spørreundersøkelser som viste at ni av ti supportere ønsker muligheten til ståplasser.
Nevnt i Project Big Picture
I oktober kom det et jordskjelv i engelsk fotball, da The Telegraph hadde fått tak i planene «Project Big Picture», som Liverpool, Manchester United og Rick Parry i English Football League (EFL) sto bak.
Det som fikk mest oppmerksomhet var naturlig nok at forslaget skulle gi topplagene mer makt, og at Premier League kunne bli redusert til 18 lag. Men i forslaget står det også om sikre ståplasser.
«Makspris på 20 pund for bortebilletter, subsidierte reiser til bortekamper, fokus på at vi skal få tilbake sikre ståplasser, og at minimum åtte prosent av stadionkapasiteten skal være for bortesupportere», står det i papirene som The Telegraph hadde fått tak i.
Manchester United meldte allerede i desember at de ville teste ut sikre ståplasser på Old Trafford, og at 1500 seter av denne typen ville bli installert i 2021. Det vil først være et prøveprosjekt. I mars i år meldte også Manchester City at de skulle få på plass 5620 seter av denne typen. Tottenham la til rette for det allerede da de bygde sin nye stadion, og skal etter planen ha 7500 «rail seats».
Celtic har hatt sikre ståplasser siden juli 2016, og det har vist seg å være en stor suksess. Også i tyske Bundesliga har vi slike tribuneseksjoner.
Annerledes på Anfield
På tirsdag kom Liverpool FC med en melding om at det skal installeres rekkverk foran sitteplassene på enkelte deler av Anfield.
De som har vært på The Kop, vet at det langt oppe på Anfields mest kjente tribune som regel er folk som står oppreist gjennom samtlige 90 minutter – spesielt dersom det er en storkamp.
Fra neste sesong skal sitteplasser med rekkverk testet ut på 7800 seter på Anfield. Det blir 1800 langt oppe på The Kop, og 6000 seter på nedre Anfield Road End.
Det skjer som følge av en sikkerhetsgjennomgang av «Sports Grounds Safety Authority», som har ansvaret for sikkerheten på arenaer i det engelske fotballsystemet. Flere ganger i løpet av en kamp kan en høre beskjeder over høytaleranlegget om at det ikke er tillatt å stå gjennom kampene.
Hensikten med rekkverkene er å forhindre at supportere forflytter seg nedover på tribunen under kamper, og skal sørge for at fansen kan stå trygt selv under nøkkeløyeblikk i kampen, eksempelvis når mål feires. Rekkverkene er utformet slik at de ikke skal forhindre sikten under kampen.
LFC har presisert at det ikke er «safe standing», og fortsatt er sitteplasser. Grunnene til det kan være flere, men i praksis vil en anta at det blir omtrent som sikre ståplasser.
Administrerende direktør i Liverpool, Andy Hughes, hadde følgende å si om de nye sitteplassene.
– Sikkerheten til supporterne våre på Anfield er prioriteten vår og vi er forpliktet til å arbeide med SGSA i utprøvingen av de nye setene på Anfield. Det er kritisk at vi hører på ekspertene og følger anbefalingene deres for å adressere sikkerheten, sier han til Liverpoolfc.com.
I et intervju med The Anfield Wrap (se full video under), forklarer Hughes grunnene til at klubben må ta grep og bedre sikkerheten i delene av Anfield der supporterne reiser seg opp og blir stående.
Han forklarer at det er et vanskelig tema, men at klubben ikke lenger kunne vente med å ta grep. I førsteomgang er det et prøveprosjekt i 12 måneder.