Slik leverte de 20 midtstopperparene til Liverpool forrige sesong

Det var ikke de vi savnet mest som leverte best blant Liverpools utrolige 20 midtstopperpar.

Skademarerittet til Liverpool i 2020/21-sesongen fikk heldigvis ikke så store konsekvenser til slutt. Ligagullet gikk tapt, men heroisk innsats av vikarene sørget for at det endte med tredjeplass og dermed et godt grunnlag for en spennende 2021/22-sesong. 

Mens vi venter på at sesongoppkjøringen skal begynne, og Liverpools midtstoppersituasjon ser langt lysere ut enn den gjorde i vinter, kan vi se hvordan de utrolige 20 midtstopperparene leverte forrige sesong.

Phillips og Kabak det mest brukte paret

Statistikkguru Andrew Beasley har nemlig ført oversikten over alle de forskjellige midtstopperparene Jürgen Klopp benyttet forrige sesong. Totalt ble hele ni spillere benyttet på stopperplass i alle turneringer i løpet av sesongen. Det høres mye ut, og kanskje enda mer når vi vet at Ben Davies, som ble kjøpt i januar, ikke spilte et eneste minutt. 

Ingen midtstopperpar rakk noen gang å etablere seg som den faste duoen til Liverpool, selv om noen fikk spille noen kamper på rad sammen. Aller flest minutter sammen var det Nat Phillips og Ozan Kabak som fikk. De spilte 644 minutter fordelt på åtte kamper - 14 prosent av totalen fra alle turneringer forrige sesong.

Deretter følger Joel Matip og Fabinho med 555 minutter fordelt på syv kamper, og Phillips og Rhys Williams med 540 minutter fordelt på syv kamper. Dette var de tre midtstopperparene som fikk spille mer enn 500 minutter sammen. 

Fabinho spilte mest

Aller flest minutter som stopper var det Fabinho som fikk, med hele 2121 minutter. Bak han følger Phillips (1725), Williams (1350) og Kabak (1124). Det var disse fire som spilte over 1000 minutter som midtstopper for Liverpool. 

Hele listen ser slik ut: 

 1. Fabinho - 2121 minutter
 2. Phillips - 1725 minutter
 3. Williams - 1350 minutter
 4. Kabak - 1124 minutter
 5. Gomez - 948 minutter
 6. Matip - 865 minutter
 7. Henderson - 795 minutter
 8. van Dijk - 567 minutter
 9. Koumetio - 45 minutter

Kilde: Andrew Beasley

Kun elleve minutter med Matip og van Dijk

Listen over mest brukte stopperpar ser slik ut: 

 1. Phillips & Kabak - 644 minutter
 2. Matip & Fabinho - 555 minutter
 3. Phillips & Williams - 540 minutter
 4. Williams & Fabinho - 395 minutter
 5. Henderson & Fabinho - 315 minutter
 6. Gomez & van Dijk - 300 minutter
 7. Fabinho & Kabak - 270 minutter
 8. Phillips & Fabinho - 226 minutter
 9. Phillips & Henderson - 225 minutter
 10. Fabinho & Gomez - 210 minutter
 11. Kabak & Henderson - 210 minutter
 12. Williams & Gomez - 179 minutter
 13. Matip & Gomez - 169 minutter
 14. Fabinho & van Dijk - 150 minutter
 15. Williams & van Dijk - 106 minutter
 16. Phillips & Gomez - 90 minutter
 17. Matip & Williams - 85 minutter
 18. Williams & Koumetio - 45 minutter
 19. Matip & Henderson - 45 minutter
 20. Matip & van Dijk - 11 minutter

Kilde: Andrew Beasley

Det kanskje mest oppsiktsvekkende her er at stopperparet som vant Champions League i 2019, Matip og van Dijk, kun fikk spille elleve minutter sammen forrige sesong. Det var i Merseyside-derbyet der van Dijk ble skadet.

Gomez og van Dijk slapp inn mest

Men går vi dypere i tallene finner vi enda mer oppsiktsvekkende opplysninger. Her ser vi nemlig at det stopperparet de fleste kanskje savnet mest, Gomez og van Dijk, var det stopperparet som slapp inn mest i forhold til antall minutter de spilte. På 300 minutter slapp de inn hele 10 mål - selvsagt godt hjulpet av stortapet på Villa Park. 

Hvis vi ser på de som spilte over 200 minutter sammen var Williams og Fabinho stopperparet som var nest svakest når det kommer til baklengsmål, med mål imot hvert 49. minutt. 

BEST: Fabinho og Matip var de som leverte best når det kommer til antall baklengsmål.

BEST: Fabinho og Matip var de som leverte best når det kommer til antall baklengsmål.

Ser vi i motsatt ende av skalaen finner vi tre stopperpar som ikke slapp inn mål i det hele tatt - men de spilte heller ikke særlig mye sammen. På 11 minutter ble det null baklengs for van Dijk og Matip. På 106 minutter ble det null baklengs for van Dijk også med Williams som makker. Williams holdt også nullen i løpet av 179 minutter ved siden av Gomez. 

Ser vi på stopperparene som spilte over 200 minutter sammen, var Matip og Fabinho de som holdt tettest. De slapp bare inn to mål på 555 minutter. Deretter følger Phillips og Fabinho, Fabinho og Gomez, Phillips og Williams, og Phillips og Kabak. Alle disse stopperparene hadde et snitt på mer enn 90 minutter per baklengsmål. 

Matip og Fabinho var også de som holdt nullen flest ganger ammen, med fire. 

Phillips imponerte

Beasley har også lagd individuelle oversikter over hvordan de ulike midtstopperne leverte, og det er fem spillere som kommer godt ut av det. Aller mest Matip. Det gikk i snitt 124 minutter mellom hver gang Liverpool slapp inn med kameruneren på banen. Deretter følger Phillips (123), Fabinho (96), Kabak (94) og Williams (90). 

Verre var det for Joe Gomez, Jordan Henderson og Virgil van Dijk. Sistnevnte måtte se et baklengsmål havne i nettet i snitt hvert 47. minutt. For Gomez og Henderson var tallet henholdsvis 63 og 66. 

Vi kan konkludere med at Phillips, Kabak og Williams leverte svært bra som vikarer for de store stjernene, men før vi konkluderer med at disse tre er bedre midtstoppere enn de vi har blitt vant til å se løfte trofeer, må vi legge til at sammenlikningsgrunnlaget er noe tynt og at tilfeldigheter har satt sitt preg på statistikkene. 

Men vi kan også konkludere med at Liverpool har vikarer som kan steppe inn og vinne fotballkamper om det skulle bli en ny skadekrise. 

Hva skjer nå?

Uansett skal det bli godt å få van Dijk og co tilbake. Med kjøpet av Ibrahima Konate ser det nå ut til å være en sterk park med midtstoppere i klubben kommende sesong. 

Foreløpig består stallen av van Dijk, Matip, Gomez, Konate, Phillips, Williams og Davies. 

Liverpool.no har tidligere omtalt at det er interesse fra Premier League-klubber for Phillips, som nå ser ut til å falle nedover i køen. Like etter sesongslutt ble det hevdet at Davies er en mann Klopp ønsker å ha med i stallen kommende sesong. Kabak har allerede returnert til Schalke etter utlånet, mens det kan gå mot et utlån for Williams, som ikke kan forvente mye spilletid på seniorlaget neste sesong. 

Unggutten Sepp van den Berg er allerede lånt ut til Preston.