Videresalgsklausulene er blitt hans varemerke

Liverpools sjefsforhandler, Michael Edwards, får det som regel slik han vil.

4. jul 2021 kl 20.33Einar Kvande

Denne uken har Liverpool solgt to spillere for til sammen 4,3 millioner pund. Ikke akkurat de store summene, men det er verdt å merke seg at Michael Edwards har fått med videresalgsklausuler i begge avtalene.

Liam Millar er på vei til Basel for 1,3 millioner pund, mens Kamil Grabara er solgt til FC København for tre millioner pund.

I forbindelse med disse overgangene har Liverpool sikret seg retten til 20 prosent av salgsummen ved et videresalg av spillerne. 

David Lynch, som skriver både for Liverpool.no og Liverpool Echo, påpeker i Echo at dette er blitt normen siden Michael Edwards ble ansatt som sportsdirektør for nesten fem år siden.

Edwards fikk med lignende klausuler da akademiproduktene Ovie Ejaria og Ryan Kent ble solgt til henholdsvis Reading og Rangers. Da Ki-Jana Hoever gikk til Wolves sikret Liverpool seg retten til 15 prosent av salgsummen ved et videresalg, og det samme skal være nedfelt i avtalen som Liverpool har med Sheffield United angående Rhian Brewster. I Brewster-avtalen er det også en klausul om tilbakekjøpsrett.

Da Danny Ings ble solgt til Southampton fikk Edwards også gjennom at Liverpool skal ha 20 prosent av salgssummen ved et videresalg. 

Canos var den første

Første gangen Edwards sikret Liverpool en slik klausul var da Sergi Canos ble solgt til Norwich sommeren 2016. Ett år senere kunne Liverpool sikre seg hele 30% av salgssummen da Brentford kjøpte Canos. Liverpool innkasserte dermed 750.000 pund.

Da Liverpool solgte Luis Alberto til Lazio og Danny Ward til Leicester ble det også avtalt at Liverpool skulle ha 20 prosent av salgssummen ved et videresalg. Men ingen av de to har skiftet beite siden.

Da Mario Balotelli forlot Liverpool fikk også Anfield-klubben med en avtale om prosenter ved et videresalg, men italieneren forlot Nice gratis i januar 2019, så her ble det ingen profitt for de røde.