Luksusskatt kan erstatte Financial Fair Play

UEFA jobber med en løsning som kan erstatte FFP.

19. aug 2021 kl 22.00Jens Bessesen

UEFA-president Aleksander Ceferin har gjort det klart at han ikke ser noen fremtid for Financial Fair Flay (FFP) i fotballen, og at ordningen er moden for utskiftning. FFP har vært i fotballen i om lag ti år som et forsøk fra UEFA på å skape mer rettferdighet på overgangsmarkedet, og at ingen klubber skal bruke mer penger enn det de får inn.

Ordningen, som sier at klubber ikke kan tape mer enn 30 millioner euro over en treårsperiode, har ikke fungert etter hensikten, og UEFA har gått på stygge rettslige smeller mot klubber som PSG og Manchester City, som forbundet mener har brutt reglene. Klubber som bryter med FFP skal enten bli straffet med bøter eller utestengelse fra europeiske turneringer, slik som skjedde med Manchester City i fjor. Men den engelske klubben anket saken og fikk medhold.

Vil ha mer kontroll og innføre luksusskatt

Det er Sam Wallace i The Telegraph som omtaler det nye systemet Ceferin og UEFA skal ønske seg. I stedet for å havne på etterskudd slik de gjør med dagens FFP, ønsker UEFA å følge med på klubbenes regnskap i sanntid slik at det ikke skal være mulig å lure systemet. Da vil de også sitte klar med sanksjoner, enten det er bøter eller noe mer alvorlig, med en gang.

Når klubbene leverer inn sine 25-mannstropper til UEFAs turneringer, må de samtidig legge ved tall for hvor mye den troppen er verdt - både i form av overgangssum, spillerlønninger og agenthonorarer. Dersom utgiftene knyttet til spillerstallen går over grensa, vil UEFA kunne tvinge klubber til å fjerne spillere fra den innmeldte troppen. På den måten vil forbundet få større mulighet til å overvåke klubbenes pengebruk.

Men enda viktigere blir muligheten til å innføre det The Telegraph omtaler som en luksusskatt, som skal føre til at klubber må ut med klekkelige summer dersom de bryter med reglene. Luksusskatten vil være todelt.

Først og fremst skal det være en maksgrense for hvor mye prosent av omsetningen man kan bruke på spillertroppverdien, og det skal i tillegg være et tak på hvor mye eiere kan spytte inn av frisk kapital hvert år.

Vil ikke tette gapet

Ceferin skal være ivrig etter å innføre de nye reglene så raskt som mulig. Han håper å få ordningen på plass i løpet av sesongen, før det blir en liten overgangsperiode. 

Men selv om ordningen skal gjøre det lettere å stanse klubber fra å bruke for mye penger, er det lite håp om at de nye reglene vil føre til en mindre forskjell mellom fattige og rike klubber, ifølge The Telegraph. Et forslag som imidlertid kan gjøre noe for å tette gapet er om den nevnte luksusskatten blir fordelt til klubber i hele fotballpyramiden.

UEFA skal diskutere «luksusskatten» og skrotingen av FFP sammen med både klubber og ligaer i Nyon i september. Ifølge The Telegraph vil Premier League og Football League følge UEFAs regler og innføre de også i hjemlig liga.