UEFA vil opprette milliardfond for klubber som sliter med økonomien

UEFA vil komme med redningspakke til klubber med skakkjørt økonomi etter pandemien.

18. aug 2021 kl 21.15Jens Bessesen

Tariq Panja i The New York Times skriver at UEFA er i ferd med å etablere et fond verdt i overkant av fem milliarder pund for å hjelpe lag som sliter med stadig økende gjeld. Økonomien i fotballen har fått et kraftig slag i trynet som følge av koronapandemien, og lag som slet fra før har havnet i kjempetrøbbel det siste året.

Planen til UEFA skal være å hjelpe lag som er med i deres tre turneringer; Champions League, Europa League og European Conference League. Pengene fra fondet lånes ut til klubbene ved at UEFA betaler klubbene deres fremtidige premiepenger for å delta i disse turneringene. 

Barcelona er verstinger

Det er ingen tvil om at mange storlag sliter med økonomien, og det står kanskje verst til med de spanske gigantene Real Madrid og Barcelona - i tillegg til et par lag i Italia. Aller verst er det hos Barcelona, som har en gjeld på en drøy milliard pund, og som det siste året tapte over 400 millioner pund. Det hele resulterte i at de måtte gi slipp på verdens beste fotballspiller, Lionel Messi, som dro til PSG da Barcelona ikke lenger hadde råd til å lønne ham.

Men også i Premier League har man merket pandemiens innvirkning på økonomien. Panja skriver at Premier League for første gang siden etableringen i 1992 opplevde en nedgang i omsetningen i fjor.

For Liverpools del har det blitt anslått tap på om lag 120 millioner pund som følge av koronapandemien. Anfield-klubbens økonomi har blitt stabilisert da FSG solgte ti prosent av sine aksjer til RedBird Capital, men Jürgen Klopp er klar på at Liverpool ikke har de samme økonomiske musklene som sine rivaler. 

Panja skriver at det kun er en håndfull klubber som ikke har lidd store tap det halvannet året.

Super League-motivert?

Ifølge Panja er det gjeld knyttet til tidligere overganger som sårer klubber rundt i Europa mest. At storklubbene ikke kan betale fører til at mindre klubber heller ikke får sin del av kaka når det kommer til klausuler. 

UEFA har inngått samarbeid med den europeiske klubbforeningen ECA, som Liverpool denne uken ble innmeldt i etter først å ha meldt seg ut i forbindelse med The Super League-skandalen. Det europeiske forbundet har bedt ECA gjøre undersøkelser hos sine medlemmer om hvor store pengebehov de har. Da vil de også få et bilde av hvordan det står til hos de mindre klubbene på kontinentet. 

The Super League kan for øvrig være en mulig motivasjon UEFA har for å etablere fondet. Dersom storklubbene må ta opp lån vil de være forpliktet til å delta i UEFAs turneringer til gjelden er nedbetalt.

Panja skriver at de allerede har vært i kontakt med banker om etableringen av fondet. Ifølge Panja ønsker ikke UEFA kommentere saken.