Lite smitte blant fotballpublikummet

Så langt har det vært lave smittetall knyttet til fotballkamper med tilskuere.

26. jun 2021 kl 22.58Jens Bessesen

I England har man satt den fullstendige gjenåpningen på vent som følge av spredning av Delta-varianten av koronaviruset, men likevel har man valgt å kjøre testarrangementer med mange tilskuere til stede på fotballkamper og andre idrettsarenaer. 

The Times har nå fått tilgang til hvordan smittetallene har sett ut under og i etterkant av arrangementene, og det er positiv lesning for Premier League, som vil ha fulle tribuner på sine kamper så fort som mulig. 

Bare 28 av 58.000

Totalt skriver avisen at det bare har vært påvist 28 smittetilfeller blant 58.000 mennesker som har deltatt på sports- og kulturarrangementer i løpet av gjenåpningen i april og mai. 

På fotballkamper som fungerte som testarrangementer i samme periode deltok drøyt 30.000 mennesker. Av disse har det kun vært åtte positive koronatilfeller. 

Totalt var det 21.000 tilskuere på Fa-cupfinalen mellom Chelsea og Leicester. 2800 tilskuere så semifinalen mellom Leicester og Southampton, mens 7800 tilskuere så ligacupfinalen mellom Manchester City og Tottenham.

Nesten fullsatt Wembley

Men, som Liverpool.no skrev lørdag, gir ikke dette noen garantier for full gjenåpning fra Premier League-åpningshelgen 14. august. The Times skriver at ligaen forventer å måtte starte sesongen uten stappfulle tribuner, i motsetning til i Spania der myndighetene har gitt grønt lys. 

Kultur- og idrettsminister Oliver Dowden sier regjeringen jobber med planer for å fylle tribunene, og sier pilotprosjektene har vært til stor hjelp. 

– Funnene her vil hjelpe planleggingen av arrangementer med et større publikum, sier han. 

Allerede er det planlagt å fylle opp tre fjerdedeler av Wembley til de siste fire kampene i EM, mens Formel1-løpet på Silverstone skal gå for fulle tribuner med 140.000 tilskuere. 

19. juli skal etter planen de siste restriksjonene lettes i samfunnet, men det er altså ikke kjent hva som skjer med arrangementer som samler titusenvis av mennesker.

«Ingen avgjørelse er tatt når det gjelder gjenåpning av store arrangementer. Regjeringen vil komme med sin avgjørelse frem mot neste steg av gjenåpningen», heter det i rapporten fra testarrangementene.