Karantenekrav kan skape store problemer for Liverpool

Flere nøkkelspillere står i fare for å gå glipp av viktige kamper i Premier League og Champions League.

Fra før var det kjent at Liverpools brasilianske trio etter all sannsynlighet mister kampen mot Leeds 12. september, for bare to døgn tidligere skal Brasil møte Peru til VM-kvalifiseringskamp i Sør-Amerika. Brasil skal spille tre kamper kommende periode, og Alisson Becker, Fabinho og Roberto Firmino er alle med i troppen. 

Nå viser det seg at trioen kan miste enda flere kamper - og at Mohamed Salah risikerer det samme etter sin landslagssamling med Egypt. 

OPPDATERT: Liverpool skal ha bestemt å holde igjen Salah og brasilianerne

FIFA endrer reglene

Det siste året har FIFA latt klubber holde igjen spillere dersom karantenekrav etter landslagssamling ville gå ut over kamper med klubblaget. Daily Mail skriver at disse reglene nå ikke gjelder, og at klubbene ikke har noe annet valg enn å la spillerne dra på landslagssamling.

Da er det dårlig nytt at Sør-Amerika nå må skvise inn en ekstra kamp per samling, etter at samlingen i mars ble avlyst nettopp fordi klubber ikke ville slippe sine spillere. Jürgen Klopp var en av managerne som sa at han ville nekte å la sine spillere dra til Brasil. Resultatet ble at ingen av kampene ble spilt - og dermed er VM-kvalifiseringen på etterskudd uten at landslagene har flere samlinger å få spilt kampene på. 

Brasils nevnte kamp mot Peru spilles natt til fredag 10. september klokken 02.30 norsk tid. Søndag 17.30 spiller Liverpool borte mot Leeds. Den blir nærmest umulig å rekke for Alisson, Fabinho og Firmino - uansett om de skulle sitte på benken for Brasil, slik de gjorde gjennom mesteparten av sommerens Copa America.

– De midlertidige endringene på reglene gjaldt frem til april, og er ikke lenger gjeldende. Det er heller ikke intensjoner om at de skal gjeninnføres i september, har en FIFA-talsmann sagt til Daily Mail om klubbenes muligheter til å trekke spillere fra landslagstropper.

Karantenetrøbbel

Men problemene for Liverpool og andre klubber i England stopper ikke med at Brasil skal spille dagen før Premier Leagues fjerde runde sparkes i gang. Spillerne risikerer nemlig å bli sendt i ti dagers hotellkarantene når de ankommer England etter samlingen i Brasil, et land som er på Storbritannias «rødliste». 

Og det blir verre - Mohamed Salah skal til Egypt for å spille fotball samme periode - et annet land på rødlisten. 

RISIKERER KARANTENE: Egypt er et rødlistet land i Storbritannia.

RISIKERER KARANTENE: Egypt er et rødlistet land i Storbritannia.

Dersom brasilianerne kommer tilbake lørdag 11. september for så å tilbringe ti dager i karantene, vil de miste kampen mot Leeds (12.9), første gruppespillskamp i Champions League (14.9 eller 15.9) og kampen mot Crystal Palace (18.9). I oktober kan de risikere å miste kamper mot Watford og Manchester United, i tillegg til en Champions League-kamp.

For Salah er det ikke like ille ettersom han kommer hjem tidligere fra Egypt, men Leeds-kampen og første Champions League-oppgjør står i fare dersom kravene ikke lempes, skriver Liverpool Echo.

Nå skal altså Liverpool ha bestemt at Salah ikke får spille kampen i Egypt - kun bortekampen mot Gabon - og at brasilianerne holdes hjemme.

Oerlater avgjørelsen til myndighetene

FIFA vil altså ikke la Klopp eller andre managere holde igjen sine spillere. I stedet overlater de stafettpinnen til regjeringen i England.

– Siden starten på pandemien har FIFA jobbet tett med de ulike forbundene, medlemsland og ulike myndigheter, for å overvåke de ulike restriksjonene og unntakene rundt i verden. FIFA er trygge på at situasjonen vil fortsette slik den var i juni, der spillerne kunne reise til kvalifiseringskamper og turneringer før de kunne dra hjem til sine klubber, sier en talsmann til Daily Mail.

Situasjonen i England gir imidlertid ikke like god grunn til å føle seg trygg.

Kilder i den engelske regjeringen sier til Daily Mail at spillerne ikke ligger an til å få karantenefritak når de reiser fra rødlistede land. Skulle ikke den holdningen endre seg, er Liverpool avhengig av at Brasil og Egypt får en endret koronafarge i Storbritannia for at de ikke skal miste viktige spillere som følge av karantene. 

Klubbforeningen raser

Den europeiske klubbforeningen (ECA), som Liverpool nylig ble del av igjen etter å ha meldt seg ut i forbindelse med etableringen av The Super League, går knallhardt ut mot FIFA i denne saken. Ifølge The Times skriver de dette i en uttalelse: 

«ECA har gjort det klart at vi ikke vil akseptere at et styrende organ som FIFA misbruker sin rolle for å sette kommersielle interesser foran spillernes fysiske velvære og klubbers sportslige interesser».

Hva med vaksinene?

Man vil kanskje anta at det bare er å få fortgang i vaksineringen av spillerne i Premier League, men ifølge The Athletic finnes det mange fotballspillere som av ulike grunner motsetter seg vaksine

Premier League har sagt at de ikke krever at spillerne er vaksinert i de første månedene av årets sesong, selv om regjeringen har sagt at alle som skal på stadion - inkludert spillerne - må ha to doser med vaksine fra og med første oktober. 

Premier League har oppfordret spillerne til å ta vaksiner, men foreløpig er det altså ingen regler som krever det. 

For Liverpools del kan vi håpe det er satt to doser i spillerne som reiser på landslagssamling. Hvis ikke står de i fare for å gå glipp av en rekke kamper denne høsten.