Norge regnes som «grønt» – dette betyr det for din fotballreise

Kjenner du at det kribler litt i reisefoten etter helgens fotballkamper? Dette må du gjøre for å reise til England nå.

Scenene som utspilte seg i helgens Premier League-kamper – med fulle tribuner og fotballfest – har gjort mange sultne på en tur over Nordsjøen for en pint og litt ball fra tribuneplass. Pandemien er fortsatt til stede, men innreise til Storbritannia er fullt mulig.

De viktigste reglene

8. august ble Norge flyttet fra amber til green på Storbritannias reiseliste. Det betyr at innreise til balløya er åpent for alle – selv uvaksinerte. Likevel er det noen strenge krav som på oppfylles før man tropper opp på flyplassen.

Innreise fra et grønt land som Norge betyr at man må gjøre følgende:

  • Ta en PCR eller antigen/hurtigtest tre dager før ankomst England eller senere, og resultatet må være negativt. Når du kommer til flyplassen må du ha bevis på det negative resultatet, helst på engelsk.
  • Forhåndsbestille en Day 2-test til å tas etter ankomst i England
  • Fylle inn et «Passenger locator form»

Hvis du ikke er vaksinert, må du sitte i karantene ved retur til Norge og ta test før og etter ankomst. England er nemlig fargelagt «mørkerødt» av norske myndigheter. Er du vaksinert eller har grønt vaksinepass etter f.eks gjennomgått sykdom, slipper du karantene ved retur til Norge. 

BOLD STREET: Uteserveringene i Bold Street.

BOLD STREET: Uteserveringene i Bold Street.

GOODNESS GRACIOUS: Takterassen til Goodness Gracious har upåklagelig utsikt.

GOODNESS GRACIOUS: Takterassen til Goodness Gracious har upåklagelig utsikt.

Day 2-test

Day 2-testen kreves av alle som ankommer Storbritannia og er over fem år. Dette er en PCR-test som må sendes av gårde til lab. For å kunne fylle inn «Passenger locator form», må man ha bevis på at man har bestilt en Day 2-test.

Hvis du skal være i England kortere enn to dager, må du likevel bestille og betale for testen. Dersom du forlater landet før det har gått to døgn, trenger du ikke å ta testen.

Denne testen tas privat, og det finnes en uendelig lang liste med selskaper som tilbyr disse testene. Det vanligste er å få en hjemmetest i posten, men mange opplever at disse testene ikke kommer frem. En liste over de godkjente distributørene av disse testene finner man her – man burde velge «North West» fra listen for å finne selskapene i nærheten av Liverpool.

Det aller enkleste er dermed å bestille en time på en klinikk. Da er man sikret at man får tatt testen til riktig tid.

Det er ikke sånn at man må ta testen på dag to – man må ta testen senest på dag to. Man kan også ta den så fort man lander på Manchester Airport for eksempel, hvor Collinson tilbyr testing. Lander du på flyplassen i Liverpool kan du bruke Test Assurance Group.

Et billigere alternativ enn de to flyplassene, er Randox som har satt opp en midlertidig teststasjon i Chavasse Park, “taket” på Liverpool One. En PCR-test der koster 60 pund.

Å ikke ta en dag 2-test regnes som en kriminell handling og er straffbart. Du risikerer bøter på 2000 pund.

MISTET UNESCO-STATUS: Liverpools Waterfront har blitt fjernet fra UNESCOs verdensarvliste, men er likevel et fint område – spesielt rundt Liver Building og Albert Dock.

MISTET UNESCO-STATUS: Liverpools Waterfront har blitt fjernet fra UNESCOs verdensarvliste, men er likevel et fint område – spesielt rundt Liver Building og Albert Dock.

De siste ukene har presset vokst på regjeringen om å droppe de dyre testene, spesielt siden mange har opplevd å aldri få svar eller aldri har mottatt testene i utgangspunktet. Enn så lenge er det krav om test, men det er verdt å følge med på nyheter fra regjeringen i tilfelle det blir endringer.

Med mellomlanding

Hvis du ikke reiser direkte fra Norge til England, men må via et land som Danmark eller Sverige for eksempel, er det reglene i landet hvor du mellomlander som gjelder. Både Danmark og Sverige er for tiden «amber».

Hvis du er fullvaksinert er reglene de samme som om du reiser fra et grønt land – du slipper karantene men må ta test på forhånd, test på Day 2 og fylle inn «Passenger locator form.» Du må kunne bevise at du er fullvaksinert via EUs coronapass, en løsning Norge deltar i.

Dersom du ikke er fullvaksinert, og må reise via et europeisk naboland, må du i ti dagers karantene i Storbritannia. Man må bestille både en Day 2 og Day 8-test, men man kan i tillegg velge Test and release-ordningen; det er en Day 5-test, og hvis den er negativ, slipper man ut av karantene tidlig.

For å regnes som fullvaksinert i Storbritannia må man ha fått begge vaksinedoser, og det må ha gått minst 14 dager siden du fikk din andre dose. Tidligere gjennomgått sykdom telles ikke, og én dose er heller ikke nok.

FOLKSOMT: Shoppere på vei til Liverpool One.

FOLKSOMT: Shoppere på vei til Liverpool One.

ALBERT DOCK: Restauranter på Albert Dock.

ALBERT DOCK: Restauranter på Albert Dock.

Vaksinert med forskjellige vaksiner? Da må du kanskje i karantene

En annen finurlig ting ved Storbritannia er at hvis du er en av mange nordmenn som har fått vaksiner fra to forskjellige selskap – for eksempel første dose AstraZeneca, og andre dose fra Pfizer eller Moderna – må du i karantene hvis du kommer fra et land som regnes som amber.

– Det foregår forskning som undersøker fordelene ved å blande to forskjellige Covid-19-vaksiner. Vi følger med på resultatene av disse forsøkene og vil ettergå vår vurdering dersom det er nødvendig, forklarer en kilde fra Department of Health and Social Care (DHSC) til The Independent.

– Mens vi tar en faset tilnærming til å starte opp igjen med internasjonale reiser, vil vi ønske alle turister velkommen tilbake til Storbritannia. Vi jobber med å utvide vår tilnærming til andre vaksinerte turister i fremtiden.

Hvis Norge fortsatt regnes som grønt ved din avreise  – og du ikke har noen mellomlandinger i et annet land før du kommer til Storbritannia – skal ikke dette være noe problem.

«Passenger locator form»

Du må fylle inn et skjema som forteller hvor du skal oppholde deg i perioden du er i Storbritannia, og når du forlater landet. I dette skjemaet må du også fylle ut en unik kode for Day 2-test (eller Day 2 and Day 8 hvis du reiser via et amber land og må i karantene) som du vil få så fort du bestiller testen.

Skjemaet kan fylles inn maks 48 timer før avreise. Skjemaet finner du her.

Selve skjemaet linkes til passet ditt, men du trenger en utskrift for å kunne sjekke inn på flyet.

– Viktig at den enkelte oppdaterer seg

Da supporterklubben pratet med Svein Erik Bjørheim i Ving for et par uker siden, fortalte han at antall reisende på de første hjemmekampene var på et beskjedent nivå – kanskje bare 10% av normalen. Pågangen tar seg opp utover høsten og mange av toppkampene er utsolgt.

- Så lenge det ikke finnes noe reiseråd fra UD mot å reise til Storbritannia har vi latt folk få booke turer som normalt. Men i bunn ligger jo nettopp det at norske myndigheter tillater reiser til denne destinasjonen. Vi følger opp med å informere de reisende om hvilke regler som gjelder – og at det er svært viktig at den enkelte oppdaterer seg – og setter seg inn i hvilke lokale tilpasninger som gjelder.

- Hvis UD skulle endre reiserådet i forhold til England vil vi selvsagt stoppe salget. Vi har allerede sendt ut et detaljert skriv til de som har booket tur til de to første hjemmekampene. Test-regimet er såpass omfattende nå at vi tillater folk å booke om til senere kamp denne sesongen, eller avbestille å få pengene refundert.

Reiser til Storbritannia vil også dekkes av de fleste reiseforsikringene, også dersom du skulle bli smittet av korona på reisen. Karantenehotell eller andre merutgifter i forbindelse med karantene, er det dog ikke sikkert at du vil få dekket. Dette må du sjekke med ditt forsikringsselskap.