Skal du reise på kamp i høst? Dette må du huske på

Etter en hel sesong uten fotballreiser er det mange som venter med lengsel og smerte etter å reise på tur igjen. Dette må du huske på før avreise.

14. august spiller Liverpool sin første obligatoriske kamp med fullsatte tribuner siden midten av mars 2020. Selv om pandemien fortsatt ikke er over er publikum tilbake på tribunen igjen som en del av siste fasen av gjenåpningsplanen til den britiske regjeringen.

Utenriksdepartementet her hjemme har som mange vet endret reiserådet for EU/EØS-landene, Sveits og Storbritannia, noe som gjør det mulig å reise på tur igjen.

Få reisende og nye regler

Vi tok en prat med Svein Erik Bjørheim i Ving for å sjekke hva nordmenn på fotballtur må forholde seg til. Ving er supporterklubbens samarbeidspartner på turer og har en avtale direkte med Liverpool på Hospitality-pakker.

Svein Erik forteller at antall reisende på de første hjemmekampene for sesongen er på et beskjedent nivå – kanskje bare 10% av normalen. Trøkket er mye større lenger ut i sesongen og mange av toppkampene er allerede utsolgt. Mange venter med andre ord med å bestille tur til sesongen er godt i gang.

- Vi ser helt tydelig at bestillingene går opp fra oktober og november og mot slutten av sesongen. Mange har ventet med lengsel og smerte på å kunne reise over. Liverpool har blant annet vunnet et ligagull under pandemien og vi merker at det er store forventninger til endelig å kunne ta seg en tur til Merseyside igjen.

Folk lenger etter å få hverdagen tilbake, ja. Men er det et tankekors å sende folk på fotballtur mens pandemien likevel fortsatt herjer?
- Så lenge det ikke finnes noe reiseråd fra UD mot å reise til Storbritannia har vi latt folk få booke turer som normalt. Men i bunn ligger jo nettopp det at norske myndigheter tillater reiser til denne destinasjonen. Vi følger opp med å informere de reisende om hvilke regler som gjelder – og at det er svært viktig at den enkelte oppdaterer seg – og setter seg inn i hvilke lokale tilpasninger som gjelder.

- Hvis UD skulle endre reiserådet i forhold til England vil vi selvsagt stoppe salget. Vi har allerede sendt ut et detaljert skriv til de som har booket tur til de to første hjemmekampene. Test-regimet er såpass omfattende nå at vi tillater folk å booke om til senere kamp denne sesongen, eller avbestille å få pengene refundert.. 

Disse reglene gjelder nå

Men for de som likevel ønsker å reise til Liverpool, hvilke regler er det de nå må forholde seg til?

- Storbritannia er som kjent ikke med i EU og derfor følger de ett annet system enn Norge og EU/EØS når det gjelder smittenivåer og gradering av land. Storbritannia har innført krav om å fremvise negativ covid-19-test ved innreise fra alle land. I tillegg må alle reisende levere skjemaet «Passenger locator form» før avreise.

LENGSEL: Mange har ventet lenge på å reise til Anfield igjen. Nå spørs det hva høsten gir av smittetall, smittevern og reiseråd?

LENGSEL: Mange har ventet lenge på å reise til Anfield igjen. Nå spørs det hva høsten gir av smittetall, smittevern og reiseråd?

Norge er sammen med de fleste europeiske land per i dag rangert som det Storbritannia kaller «Amber Countries». For noen dager siden offentliggjorde den britiske regjeringen at de fra 2. august endrer innreisebestemmelsene for «Amber Countries».

De viktigste reglene

Fra 2. august er dette er reglene du må forholde deg til for å reise på fotballtur til England:

  1. For å unngå 10 dagers hotellkarantene ved ankomst Storbritannia må man dokumentere at man er fullvaksinert/har godkjent EU-vaksinepass. 
  2. Alle reisende må sende inn skjemaet «Passenger locator form» før avreise.
    https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk
  3. Det kreves også at du ved ankomst Storbritannia kan fremvise en negativ covid-19 test (koronatest). Den må tas i Norge og ikke eldre enn 72 timer gammel ved ankomst.
  4. Du må også på dag 1 eller 2 under ditt opphold i Storbritannia ta en PCR-koronatest (gjelder for alle over fem år). Myndighetene krever at du forhåndsbestiller denne testen og at du ved ankomst kan dokumentere at det er bestilt. Ankomstdagen er dag 0.

På denne nettsiden kan du se priser og bestille en slik PCR-test (i filter listen over tilbydere velger du «North West» som location).
Veldig mye av dag-2 testingen er basert på «do it yourself kit» som man bestiller til sin adresse, tester seg og legger i en Royal Mail-boks. Her hentes de fortløpende og leveres til lab, og så får man svar via email dagen etter.
Vi har vært i kontakt med flyplassen i Liverpool. De har et opplegg hvor man kan møte opp in person og ta testen. Den koster 99 pund og kan bookes her.

I tillegg til dette finnes også regler ved retur til Norge. Du må fylle ut et innreiseskjema som må fremvises i passkontrollen.

Husk også på at reglene kan endre seg på kort varsel.

OPPDATERING OM ENDRING TIL «GREEN»: Fra søndag 8. august flytter Norge fra «Amber» til «Green» list av britiske myndigheter. I praksis er et ingen endring fra det som er skrevet over. Forskjellen fra «Amber» til «Green» er at man slipper å være i karantene i 10 dager etter ankomst og man slipper testing på dag 8 i Storbritannia. Men siden britiske myndigheter hevet karantenen og Day 8 testing for alle EU/EEC land og USA, som var på Amber listen, er det sånn sett ingen endring for de som kommer fra alle EU/EEC-land og USA når de går fra «Amber» til «Green». Det er mer relevant når ett land utenfor EU/EEC/USA går fra «Amber» til «Green» at de får lettelser.