Tre har signert, men fortsatt er det flere stjerner med uløste kontraktspørsmål

Fem nøkkelspillere har to år igjen av sine avtaler.

6. aug 2021 kl 11.06Einar Kvande

Liverpool har i sommer sikret seg nye avtaler med viktige brikker som Trent Alexander-Arnold, Fabinho og Alisson Becker, men Anfield-klubben har fortsatt en jobb å gjøre for å sikre seg at alle stjernene i dagens tropp blir med videre ut over sommeren 2023.

Kun fire Liverpool-spillere har kontrakter som løper ut neste sommer, altså i 2022, og det er usikkert om noen av dem vil bli tilbudt nye avtaler. Spillerne det dreier seg om er Divock Origi, James Milner, samt keeperduoen Adrian og Loris Karius. Sistnevnte er en spiller som Liverpool helst skulle ha kvittet seg med før transfervinduet stenger denne sommeren, og Liverpool rapporteres også villige til å lytte til bud på Origi.

Men det er nok alle nøkkelspillerne som vil være på utgående kontrakt sommeren 2023 som skaper mest hodebry for Liverpool-ledelsen i sommer. Flere av disse spillerne vil være over 30 år når de nåværende kontraktene løper ut, og da er spørsmålet hvem av dem som bør få ny kontrakt, og hvem som ikke bør få det.

Liverpool-ledelsen tok et bevisst valg når de ikke gikk med på å innfri Georginio Wijnaldums krav om en lengre kontrakt, noe som førte til at 30-åringen forsvant gratis til Paris Saint-Germain som Bosman-spillere tidligere i sommer.

Firmino blir sittende igjen med svarteper?

Hele elleve mann i dagens stall, altså et helt lag, har kontrakter som løper ut om to år. Og fem av disse må regnes som nøkkelspillere i Jürgen Klopps mannskap. Da snakker vi om Mohamed Salah, Sadio Mané, Virgil van Dijk, Roberto Firmino og Jordan Henderson. 

James Pearce i The Athletic mener det er urealistisk å tro at alle i supertrioen på topp vil få sine kontrakter forlenget, og det virker som klubben satser på å gi Sadio Mané og Mohamed Salah fornyede avtaler. Det betyr i så fall at Roberto Firmino blir sittende igjen med svarteper, og da kan kommende sesong fort bli brasilianerens siste i Liverpool-trøya. 

De tre på topp er alle 29 år, og deres nåværende avtaler løper til de er 31 år gamle.

– Klubben kan ikke forplikte seg til dyre kontrakter for å beholde alle tre til de er 33 eller 34 år gamle, mener Pearce. 

– Salah er førsteprioritet, så Mané, slår han fast.

Pearce tror at Liverpool vil gjøre alt som står i deres makt for å få Salah til å signere en ny avtale. 

– Dersom han ikke gjør det må klubben vurdere å selge ham neste sommer, ellers risikerer de å miste ham uten å få penger for ham i 2023. 

– Firmino virker åpenbart å være den som sitter mest utsatt til. Han viste en klar nedadgående formkurve forrige sesong. Hva som skjer med han avhenger i stor grad av om Salah og Mané signerer nye kontrakter, og om han finner tilbake til sin beste form kommende sesong.

– Jeg frykter at Firminos beste dager ligger bak ham.

Ifølge Pearce har klubbledelsen innsett at troppen må fornyes for å få ned gjenomsnittsalderen, og Athletic-journalisten forventer at den prosessen vil bli giret opp i 2022. 

– Klubben kan ikke la for mange spillere bli gamle samtidig. Det var en av faktorene som lå bak da Wijnaldum forlot klubben gratis. Fornyelsen må skje gradvis. Klubben har ikke råd til å havne i en situasjon der de må erstatte alle de tre på topp samtidig.

Dilemmaet Henderson

Alisson Becker signerte som kjent en ny seksårskontrakt denne uken, og er nå bundet til klubben helt frem til 2027. Pearce avslører at det er andre spillere som klubben også vil ha med videre.

– Jeg tipper Virgil van Dijk blir den neste som signerer ny kontrakt. Deretter tror jeg de prioriterer Salah, Mané og Andy Robertson. 

Sistnevntes kontrakt løper ikke ut før i 2024, men prioriteres i så fall foran karer som Alex Oxlade-Chamberlain, Naby Keita, Xherdan Shaqiri, Nat Phillips, Rhys Williams og Sheyi Ojo, som alle har kontrakter til 2023. Det har også kaptein Jordan Henderson.

– Jeg kan ikke se at Henderson forlater klubben i sommer. Hva som skjer senere er uklart. Ideelt sett ville han hatt en ny kontrakt i orden før denne sesongen, men det har ikke vært fremgang i samtalene. Dette er en vanskelig situasjon for klubben. Jeg kan se dette fra begge sider. Hendersons nåværende avtale gjelder frem til han blir 33 år gammel i 2023. Kapteinen har vært så viktig for Liverpools suksess de siste årene, og jeg tror han fortsatt har mye å tilby på høyeste nivå. Jeg hadde elsket å se ham på Anfield helt til han legger opp. For Henderson handler ikke dette om penger, men at han føler seg ønsket. Han ønsker å være en viktig brikke på Liverpools lag også etter 2023. Det som ligger på bordet nå innfrir ikke hans forventninger til ny avtale. Det blir interessant å se hvordan denne saken utvikler seg.

Spillere som har kontrakter som løper ut i 2024 er foruten Robertson, Thiago Alcantara, Joe Gomez, Joël Matip og Takumi Minamino. Seks spillere har kontrakter som løper ut i 2025. Det er Trent Alexander-Arnold, Diogo Jota, Curtis Jones, Kostas Tsimikas, Neco Williams og Ben Davies. Kvartetten Fabinho, Ibrahima Konate, Harvey Elliott og Caoimhin Kelleher har kontrakter med Liverpool til 2026, mens Alisson er den eneste som har kontrakt helt til 2027.