For første gang på 36 år kan det bli tillatt å drikke alkohol inne på engelske fotballstadioner

Vil anbefale at klubber får lov å selge alkohol igjen.

23. sep 2021 kl 20.51Arild Skjæveland

På 1980-tallet hadde England store problemer med hooligans, og derfor ble det i 1985 forbudt å ta med seg alkohol inn på fotballstadioner.

Slik det er i dag, kan du drikke alkohol under tribunen, men du må drikke opp eller sette den fra deg så lenge du ser gressmatten.

Det kan det bli en endring på. Tracey Crouch MP har siden april jobbet med supportere om en uavhengig gjennomgang av engelsk fotball, for å forbedre styring, eierskap og økonomisk bærekraft for klubbene i fotballpyramiden.

Én av anbefalingene som vil komme, er å fjerne alkoholforbudet inne på fotballstadioner. Det rapporterer The Times.

Først prøveprosjekt i lavere divisjoner

I andre idretter, som rugby og cricket, kan du ta med deg alkohol inn på setet for å se kampene. For fotballsupportere er det i utgangspunktet ikke en gang lov å ha med seg øl på buss til kamp dersom du er bortesupporter.

Crouch vil anbefale å fjerne alkoholforbudet, til tross for det som skjedde under EM-finalen, da flere tusen kom seg inn på Wembley uten billett for å se England i finalen mot Italia. Den tidligere sportsministeren mener at fotball har fått et usunt forhold til alkohol, som oppfordrer til å drikke større mengder før kampene, og i pausen.

I tillegg går forbudet utover klubber økonomisk, og spesielt klubbene lavere ned i ligasystemet.

– Mange klubber får store deler av inntektene sine gjennom barene, og jeg mener det er tid for å se på denne saken igjen. Vi har en bisarr situasjon der du kan dra til Headingley og drikke som cricketfan, men skal du til Elland Road får du ikke drikke som fotball-fan. Vi presser folk til å drikke raskt i pausene, og det er et usunt aspekt med fotballsupporteres forhold med alkohol. De drikker mye på kort tid, sier Crouch til The Times.

– Min anbefaling blir at vi kjører et prøveprosjekt med dette, slik at vi ikke må helle nedpå en pint i pausen, sier hun videre.

Hele panelet med eksperter skal være enig i anbefalingen. I førsteomgang vil det bli aktuelt med et prøveprosjekt i National League og League Two – før det kan tas videre høyere opp i divisjonene på sikt dersom det er vellykket.