Oppdatert: Premier League-klubbene venter fortsatt på Brasil-svar

Liverpool og flere andre klubber lar seg etter sigende ikke true av FIFA. Så hva kan skje hvis brasilianerne spiller på søndag?

10. sep 2021 kl 12.05Jens Bessesen

Et år med landslagsfotball under en global pandemi har ført til mange utfordringer og spesielle situasjoner, og den siste uken kan det se ut til å ha nådd kokepunktet. Brasils fotballforbund CBF likte dårlig at Premier League-klubbene valgte å holde igjen sine spillere fra inneværende landslagsperiode. Så dårlig at de denne uken ba FIFA straffe klubbene.

OPPDATERT FREDAG KLOKKEN 12: Journalist David Lynch, som skriver en spalte for liverpool.no, skriver på Twitter at det fremdeles ikke er kommet en avgjørelse i saken. Premier League-klubbene venter fremdeles på svar og håper det brasilianske forbundet trekker seg tilbake. Men tiden er i ferd med å renne ut.

Onsdag kom nyheten om at FIFA skal ha sagt til klubbene at de ikke får lov til å bruke sine brasilianere de fem første dagene etter at samlingen er over. Brasil spiller sin siste kamp natt til fredag norsk tid, og dermed vil brasilianerne, inkludert Alisson og Fabinho, være utestengt denne helgen.

Men flere medier, blant andre Sky Sports og Sunday World, melder torsdag at Liverpool og flere andre klubber mener FIFA ikke har noe grunnlag for å komme med en straff. Konflikten kommer med andre ord etter alle solemerker til å fortsette fredag.

Klubbene står samlet

Ifølge Sky Sports og Sunday World mener Liverpool at det nærmest ville vært umulig å slippe spillerne - blant annet på grunn av dagens koronaregler i England. 

Spillerne ville blitt pålagt en ti dagers hotellkarantene ved retur England etter oppholdet i rødlistede Brasil. Dermed ville de gått glipp av mer enn bare én kamp. 

Dessuten spiller som nevnt Brasil som nevnt sin siste kamp i landslagspausen natt til fredag. Det ville nærmest vært umulig for spillerne å rekke kampene i Premier League i helgen - selv om FIFA har hevdet at et drøyt døgn bør være nok hviletid.

«Sky Sports News har blitt fortalt at de fleste klubbene som er rammet av dette mener FIFA ikke har noe grunnlag for å utestenge spillerne», skriver de og legger til at de har forsøkt å kontakte FIFA, men ikke fått svar.

Premier League-sjef Richard Masters skal onsdag ha antydet at samtalene mellom Premier League, FA og FIFA var konstruktive og at det nærmer seg en løsning, men torsdag har det ikke kommet noen ny utvikling i saken. 

Hva skjer hvis de spiller?

Dersom klubbene setter hardt mot hardt og velger å bruke sine spillere i helgen kan vi vente oss en voldsom strid i etterkant.

Liverpool Echo har sett nærmere på hvordan FIFA eventuelt kan straffe klubbene - og hvordan det totale kaos kan utspille seg dersom Liverpool og Leeds legger seg på samme linje.

FIFAs regler sier at et lag kan bli bøtelagt dersom de bruker en spiller som er utilgjengelig. Spilleren kan også bli straffet. Laget kan også bli straffet i form av et 3-0-tap.

Så hvis Liverpool bruker sine brasilianere, vil de ifølge avisen få en bot på snaue 5000 pund i tillegg til et 3-0-tap, med mindre de skulle tape med større sifre ute på banen.

Men hva som skjer dersom Leeds samtidig skulle bruke sin brasilianer, Raphinha, vil kaoset bryte ut. Kan begge lag bli påført et 3-0-tap samtidig?

«Med et så forvirrende scenario i vente, er det forståelig at alle involvert ønsker at saken skal bli løst lenge før søndagens kamp sparkes i gang på Elland Road», skriver Echo.

Striden fortsetter

Sunday World peker på at denne saken bare vil føre til større splid mellom klubber og landslag. 

«FIFA frykter dette kan føre til en presedens der klubber hindrer spillere i å dra på landslagssamlinger. Dette kan få store konsekvenser», skriver avisens journalist Kevin Palmer.

«Saken har et større perspektiv. Klubbene ønsker færre landskamper gjennom sesongen, og idrettens myndigheter vil ikke at saker om å slippe spillere til landslag skal havne i retten», skriver han.

Hva som skjer i helgen er fremdeles uvisst. Jürgen Klopp vil garantert bli spurt om temaet når han møter pressen fredag klokken 13.30.