Figo ville til Liverpool, men de røde bare utsatte

Etter fem år i Real Madrid var Luis Figo på flyttefot.

Sommeren 2005 hadde Liverpool vunnet Champions League, og Rafael Benítez var på jakt etter forsterkninger foran 2005/06-sesongen. I vårt nyhetsarkiv fra 17 år tilbake fant vi denne artikkelen.

De røde hentet Boudewijn Zenden på Bosman, Pepe Reina, Mohamed Sissoko, Daniel Agger og Peter Crouch denne sommeren.

Det kunne også kommet en portugisisk storspiller denne sommeren. 32 år gamle Luis Figo som hadde vunnet Ballon d’Or fem år tidligere, var på flyttefot og tilgjengelig på Bosman etter fem år i Real Madrid.

– Jeg kunne tenkt meg å gå der. Vi snakket mye sammen, sier Figo i et intervju med The Guardian.

Ble satt på hold

Liverpool slet med å bestemme seg, og dette var da klubben var eid av nylig avdøde David Moores, så Benítez måtte ta mange avgjørende valg for hvem som skulle bli og hvem som skulle komme inn. En så stor profil som Figo ville trolig ha hevet en høy lønn som Bosman-spiller.

– En uke sa de «nei, vent, vi kan ikke gjøre det akkurat nå», og så kjøpte de en annen spiller. Så «vent et par dager til, vi må ordne dette først». Da tenkte eg jeg «tuller dere med meg eller hva?», forteller portugiseren.

Han endte opp med å dra til Serie A.

– Inter meldte seg, og jeg dro til Milano, møtte klubbpresident Massimo Moratti, og tok avgjørelsen. Jeg elsket Inter, og det var akkurat det jeg trengte.

Høyrekanten hadde fortsatt mye fotball i seg. Han spilte 105 kamper for Inter i Serie A, og scoret ni mål. Han la opp i 2009, 36 år gammel.

En del år senere skulle Liverpool-supporterne likevel få mulighet til å synge om Figo. Han er del av teksten til Diogo Jotas sang, som var svært populær forrige sesong:

Oh, he wears the number 20,
He will take us to victory,
And when he’s running down the left wing,
He’ll cut inside and score for LFC.
He’s a lad from Portugal,
Better than Figo don’t you know,
Oh, his name is Diogo!

Figo er aktuell i en Netflix-dokumentar som kom i høst, om den svært kontroversielle overgangen fra Barcelona til Real Madrid i 2000. Dokumentaren heter «The Figo Affair: The Transfer that Changed Football», og er tilgjengelig nå.