Skal stoppe Erling Braut Haaland...Nå må Virgil van Dijk igjen vise seg som verdens beste stopper

Liverpool skal møte Premier Leagues store toppscorer.

Det var nok ingen som tvilte på at Erling Braut Haaland kom til å score mange mål for Manchester City. Men at han skulle knuse alt som var av scoringsrekorder, og stå med 20 mål på 13 kamper var det kanskje ingen som hadde trodd.

Det er helt uvanlige tall i Premier League og Champions League, og tall en stort sett har sett ved kjøp av lugubre spisser på Championship Manager-spillene for 20 år siden. Med 20 mål og tre målgivende på 1049 minutter fotball for Manchester City bidrar han med målpoeng hvert 45. minutt – en helt ellevill statistikk.

Liverpools midtstoppere har allerede fått bryne seg på nordmannen denne sesongen. Virgil van Dijk og Joel Matip stoppet ham i slutten av juli, da lagene møttes i Community Shield på King Power Stadium. I den kampen var det Darwin Nunez det stort sett handlet om etter kampen, etter at Braut Haaland hadde misbrukt et par gode muligheter. Siden den gang har han ikke sett seg tilbake, og nå snakkes han om som en som kan bli tidenes spiss i Premier League.

Haaland fikk hvile i midtuken mot FC København, og Liverpools forsvar må være ekstremt skjerpet. For de røde har oppkjøringen til kampen vært vanskeligere, med Ibrahima Konaté som usikker til kampen. Det kan bety Joe Gomez eller Nathaniel Phillips inn i midtforsvaret med van Dijk.

Van Dijk må opp på sitt beste nivå

Første gang Virgil van Dijk møtte Braut Haaland var i Champions League i 2019/20-sesongen, da de røde møtte RB Salzburg i gruppespillet. De røde vant 4-3 på Anfield, men Braut Haaland, som hadde vært syk og startet på benken, men kom inn for nåværende Leicester-spiss Patson Daka det siste kvarteret, og scoret i kampen.

Etter de to kampene mot de røde med Salzburg snakket han om hvordan det var å møte midtstopperen, som han mente var verdens beste.

– Van Dijk. Han er så god. Han er kraftig, rask, og besitter alle kvalitetene. Han er en utrolig spiller, uttalte han til France Football.

2019: Haaland scoret ett mål på to kamper mot Liverpool i 2019.

2019: Haaland scoret ett mål på to kamper mot Liverpool i 2019.

– Van Dijk er rask, sterk og «grævla» smart. Det er tre viktige egenskaper man må ha, sa han igjen til VG i fjor sommer.

Nederland og Norge møttes i VM-kvalifiseringen, og det ble da mye fokus på de to spillerne, som er de største profilene for hvert sitt landslag, i to posisjoner som gjør at det ble mange dueller dem i mellom.

– Haaland er en spesiell spiss, for han er så sterk. Han er hurtig, og har alt som skal til for å gjøre en forsvarers liv veldig vanskelig, sa van Dijk til Sky Sports

Han omtalte ham som en sterkere Jamie Vardy. Braut Haaland scoret i den ene kampen, etter å ha vært i en duell mot nettopp Liverpool-stopperen. Stopperen endte også opp med å brekke fingeren i en duell mellom de to.

– Han er god, for å si det sånn. Jeg har ikke peiling på hvordan jeg knakk fingeren. Sånn er det bare, sa Haaland til NRK.

BRAKK FINGEREN: Virgil van Dijk brakk fingeren i duell med Braut Haaland da lagene møttes i VM-kvalifiseringen.

BRAKK FINGEREN: Virgil van Dijk brakk fingeren i duell med Braut Haaland da lagene møttes i VM-kvalifiseringen.

– Han er et «monster»

Jürgen Klopp fikk spørsmål om duellen mellom midtstopperen sin og Braut Haaland da han ble intervjuet av Sky Sports dagen før kampen.

– Det er ikke slik at Haaland hele tiden vil gå for Virgil van Dijk. Det vil være en annen midtstopper der, og han vil trolig velge ham da, sa Klopp.

– Dersom Haaland var alene på banen, ville du fortsatt vært nødt til å gjøre en utrolig forsvarsjobb mot ham, for han er helt utrolig. Han er et monster. Men med de eksepsjonelle spillerne rundt seg, er det det som gjør det så spesielt. Måten de setter ham opp til avgjørende øyeblikk er virkelig spesielt. Det er ikke mulig å bare markere ut Haaland og la resten av Manchester City gjøre hva de vil. Dersom vi gjør det, er vi også ferdige. 

Må være på sitt aller beste

Virgil er en av spillerne som har fått kritikk denne sesongen, for et Liverpool-lag som har sluppet inn mer enn tidligere. De røde har vært så bunnsolide de sesongene han har vært skadefri, og at det kommer kritikk hans vei er uvant.

De røde har 19 baklengsmål på 13 kamper med van Dijk på banen denne sesongen. Ifølge The Times var tallet for hele forrige sesong 33 på 51 kamper. Det er en kraftig oppgang – og alt for ofte er det motstanderen som har scoret kampens første mål slik at Jürgen Klopp sitt lag må opp og jage.

Hovedpersonen selv, Virgil van Dijk, tror ikke duellen vil handle om bare dem to.

– Du må gi ditt aller beste, han er en komplett moderne spiss, og vil gi hvem som helst problemer, sier nederlenderen i et intervju med Jamie Redknapp for Sky Sports.

– Det har alltid vært dueller med ham, enten det har vært med Liverpool eller med Nederland mot Norge, og det har alltid vært dueller jeg har sett frem til. Dersom han får servicen – og denne gang får han det fra Kevin som kan spille ballen uten å se – så må du være obs på rommene bak deg og alle lukene. Vi må prøve å stoppe ham fra å få ballen, og det er den store jobben for midtbanen og angrepet vårt, slik at forsvarerne deres ikke får spilt fri midtbanne.

– Det er lagspill, og vil aldri handle om meg mot ham eller den andre midtstopperen mot ham. Det vil alltid handle om hvordan vi kan stoppe ham helt fra front.

TØFFE DUELLER: Det var flere tøffe dueller mellom de to i Community Shield-kampen i juli. Da gikk Haaland målløs av banen.

TØFFE DUELLER: Det var flere tøffe dueller mellom de to i Community Shield-kampen i juli. Da gikk Haaland målløs av banen.

Rio Ferdinand er kjent for å melde mye i media. Den tidligere Manchester United-stopperen mener dette er Virgils mulighet til å slå tilbake mot kritikerne.

– Dette er Virgil van Dijks tid for å gå ut og stilne kritikerne. Folk stiller spørsmål ved ham nå, etter at han var helt ufeilbar en periode. Nå er det den beste spilleren på planeten akkurat nå, og den spilleren som er i best form – Haaland – som kommer til byen. «Jeg skal vise ham, og stilne dem» – og plutselig vil dynamikken snu og selvtilliten øke, slik at alle kommer tilbake på riktig spor, sier Ferdinand på BT Sport

En annen som ser frem til akkurat møtet mellom det som har vært ligaens beste forsvarsspiller og ligaens giftigste spiss, er Gary Neville.

– På søndag så kan du ikke stoppe og tenke på Haaland mot van Dijk. Jeg kan ikke slutte å tenke på hvordan det vil utvikle seg. Den beste midtstopperen i verden de siste tre-fire årene, som har slitt litt mer denne sesongen, mot en spiller som er et fenomen. Liverpool som setter linja høyt og gir så mye rom bak seg. Det blir fascinerende, og jeg kan ikke vente, sa han på Sky Sports i forbindelse med Brentford - Brighton på fredag.

Liverpool - Manchester City spilles søndag kl. 17.30, og vises på V Sport PL og Viaplay.