Rapport med krass kritikk av Paris-politiet og UEFA

En rykende fersk rapport konkluderer med graverende feil og mangler ved organiseringen av og sikkerheten rundt Champions League-finalen i Paris i vår.

Det er kommet en 160-sider lang rapport som har gått gjennom 485 vitneforklaringer i forbindelse med skandalefinalen på Stade de France i mai.

Rapporten kommer samme dag som BBC Panorama viser en dokumentar om det som skjedde rundt Champions League-finalen mellom Liverpool og Real Madrid i Paris.

Dette er en uavhengig rapport, og UEFA vil komme med sin egen rapport i november. Rapporten som er blitt sluppet i dag tar for seg forberedelsene til UEFA og sikkerhetstiltakene på kampdagen. 

Rapporten slår fast at mange fans ble traumatisert som en følge av aggressivitet fra politiet og uprovoserte angrep både fra politiet og lokale gjenger. 

I rapporten, som bærer tittelen «Behandlet med forakt: En uavhengig rapport av fansens opplevelser før, under og etter Champions League-finalen i Paris i 2022», tas det til orde for at alle meldinger mellom politiet og den franske regjeringen må offenltiggjøres, og konkluderer med at UEFA feilet fullstendig når det gjelder sitt ansvar for arrangementet. Det melder The Athletic.

Ber UEFA ta en kritisk gjennomgang av sine rutiner

Rapporten anbefaler at UEFA tar en kritisk gjennomgang av sine rutiner. 

– Det er vanskelig å forstå at noe slikt som dette kunne skje i Paris, som skulle føre til at så mange mennesker ble fysisk og psykisk skadet, og led økonomiske tap, slår professor Phil Scraton fast i rapporten.

– Menn, kvinner og barn ble utsatt for uprovoserte angrep og politivold, inkludert bruk av tåregass og batonger. De ble også truet med kniv og ranet av lokale gjenger, fortsetter han.

– Mange forlot stadionområdet før kampen hadde startet. Mange av de som ble igjen ble utsatt for ytterligere angrep av opprørspoliti og gjenger da de forlot stadion etter kampen, eller ved ankomst lokale stasjoner.

– Ansvaret for den totale kollapsen hviler på arrangøren, mener journalisten Peter Marshall, som også har sittet i panelet. 

– Det er et mirakel at ingen døde, slår han fast.

– Det er UEFA, som arrangerer disse finalene, som bærer ansvaret for sikkerheten. De må forklare hvordan dette kunne skje, og hvorfor de la skylden på uskyldige supportere. UEFA må ta skylden for feilene som ble gjort, både på individuelt og kollektivt nivå. 

Goal.com legger vekt på at rapporten slår fast at politiets behandling av fansen var kriminelle handlinger på linje med overfall, og beskriver arrangementet som «en uhyggelig fiasko».