Taylors prestasjon var symbolet på en dommerstand på villspor

Når Anthony Taylor får skryt for skrekkforestillingen på Anfield er det grunn til å lure på hvor virkelighetsfjern den engelske dommerstanden faktisk er.

«Jeg synes prestasjonen til Anthony Taylor var fantastisk og gjorde kampen enda bedre», sa Gary Neville på Sky Sports. 

«Dommeren lot så mye passere, noe jeg synes er bra. Dette er to storlag som møtes, og da bør det være lov å gå inn i en takling», sa Alan Shearer til Premier League. 

Og verst av alt, dommen fra Taylors kollega Mike Dean i den ukentlige Daily Mail-spalten:

«Jeg skal sende en melding til "Tayls" og si gratulerer for å ha levert en strålende pretasjon på Anfield. Hans tilnærming til å dømme denne kampen gjorde bare denne Premier League-kampen bedre».

At en kollega velger å skryte av en annen kollega er forståelig nok, men at Anthony Taylor skal få skryt for sin prestasjon noen andre steder enn hos sine egne er helt utrolig. Den erfarne dommeren mistet kontrollen over kampen og hadde så liten kontroll på linja han selv hadde satt at løsningen til slutt ble å la alt gå. 

Da kokte det over for Jürgen Klopp, som ble for het da tidenes klareste frispark på Mohamed Salah ble oversett. Tyskeren fikk sin fortjente straff i form av et rødt kort, men alle røde som så denne kampen reagerte nok på samme måte. Det var på grensen til ren tjenesteforsømmelse fra Taylor, som får skryt for å treffe på de avgjørende situasjonene. Altså der han trengte hjelp av VAR. 

Sinne fra begge lag

Det er lett å bli beskyldt for å sitte med sine røde briller og snakke om dommeren under og etter en kamp, og det vil vi aldri komme utenom, men jeg våger likevel påstanden om at Taylor hadde ganske lyseblå briller selv underveis i kampen. 

Hvorfor fikk ikke Salah et eneste frispark (et tema vi skal komme tilbake til senere i uken)? Hvorfor ble ikke Pep Guardiola utvist for sitt raseriutbrudd i forbindelse med VAR-annulleringen? Hvordan kunne Taylor overse en corner til Liverpool, et klart frispark på Fabinho og en klar forseelse mot Alisson i én og samme sekvens? Hvordan slapp Rodri og Bernardo Silva unna gult kort i denne kampen? 

Det er noen av spørsmålene vi med Liverpool-sympatier med rette kan lure på. 

– Det ville vært en skandale om Citys scoring hadde stått, sier Jonathan Wilson i en fersk episode av The Guardians podcast Football Weekly. 

– Å dra noen i drakten er et frispark. Det er umulig å vinne ballen lovlig dersom du holder. Det er veldig lett å få øye på i video, og det er ikke en subjektiv avgjørelse. Haaland tok helt klart tak i drakten til Fabinho og dro til, legger han til.

Samtidig er det ingen styrke for Taylor at også Manchester Citys manager og spillere var veldig misfornøyde etter kampen. Noen ville ha rødt kort på Thiago da han skled inn i Rodri. Spillerne ga uttrykk for at nedrivningen Erling Braut Haaland gjorde på Fabinho før Phil Fodens scoring var helt lovlig, og at dommeren før kampen hadde sagt at det skulle være en tøff linje som var gjeldende. Og slik Taylor dømte for bortelaget kampen gjennom, hadde de forsåvidt et poeng. Hvis dommeren har sagt at man skal få slippe unna med klare forseelser, må han vel stå på sitt? 

Da sitter vi igjen med et stort problem. Hver dommer har sine regler, og hver VAR har sine. Hver turnering har sine regler, og hver kamp har sine. Ingen vet hvor lista ligger, og feilene florerer, managere blir rasende og supportere likeså. Produktet blir svekket, og det eneste vi sitter igjen med er mas om dommere. 

Ingen «softe» frispark

Mike Dean skriver så pent i sin spalte at Taylor dømte helt i tråd med retningslinjene som er lagt i dommerforeningen PGMOL før sesongen. Ingen «softe» frispark skal gis. Her skal det være flyt i spillet, tøffe tak og røffe dueller. 

Vi så et perfekt eksempel på det da Gabriel Jesus fikk straffespark etter grisetaklingen fra Thiago på Emirates forrige helg. Ett sted må grensen gå. 

Men alvorlig talt, bør ikke grensen gå et sted? «Flyt i spillet» og «tøffere linje» hørte vi også før forrige sesong, og det fikk store konsekvenser. Harvey Elliott fikk mesteparten av en lovende sesong ødelagt, og dommerne mistet kontroll over en rekke kamper. Vi husker blant annet nevnte Taylors prestasjon på Old Trafford da Liverpool vant 5-0. Da lot han «alt» gå, og måtte ha hjelp av VAR da Paul Pogba stod for den mest grisete av taklingene.

Anthony Taylor lot fire klare røde kort passere for Manchester United i fjor. At dommeren selv er fra Greater Manchester trenger vi ikke gå nærmere inn på denne gangen.

Anthony Taylor lot fire klare røde kort passere for Manchester United i fjor. At dommeren selv er fra Greater Manchester trenger vi ikke gå nærmere inn på denne gangen.

Hver eneste helg blir vi vitne til at den engelske dommerstanden overgår seg selv når det gjelder rot, feil og kontinuitet i avgjørelsene. Kanskje de skal gå tilbake til regelboka og la frispark være frispark, og ta det derfra. 

Klopp lyktes i å gå «back to basics» med 4-4-2 og et solid defensivt fundament på søndag. Dersom dommerne kan lære av det, kan vi forhåpentligvis slippe å se flere assistentdommere få en illsint manager i øret i fremtiden. Og vi kan snakke om viktigere ting - som City-fans på Anfield som synger om at Liverpool-supportere er «always the victims» og «murderers».