Slik kan Liverpool ta igjen Manchester City og avgjøre Premier League på play-off!

Slaget om Premier League-tittelen er ikke tapt, selv om Manchester City er i førersetet bare noen kamper før slutt.

Liverpool og Manchester City er de to beste lagene i England for øyeblikket. Det hersker det lite tvil om. Liverpool er klare for finalen både i FA-cupen (hvor de møter Chelsea) og Champions League (hvor de møter Real Madrid), mens Manchester City bare har Premier League igjen å spille for.

Etter helgens resultater, der City banket Newcastle 5-0 på søndag, etter at Liverpool spilte uavgjort mot Tottenham på lørdag, er det ikke tvil om at det er de lyseblå som er i førersetet i kampen om ligatittelen, selv etter at Liverpool slo Aston Villa tirsdag kveld.

Etter storseieren over Newcastle tok City også initiativet når det gjelder målforskjell. City har 68 plussmål, mot Liverpools 65. Dersom City vinner sine tre siste kamper er de definitivt ligamestere. Etter helgens resultater holder det også med to seiere og en uavgjort for de lyseblå.

Men alt håp er ikke ute for de helrøde. Og om resultatene går de rødes vei kan de faktisk få sjansen til å avgjøre Premier League i en enkeltstående playoff-kamp mot City!

Forsvarstrøbbel

City har en liten skadekrise foran de tre siste kampene, med Ruben Dias, John Stones og Kyle Walker ute for resten av sesongen, og Nathan Ake ute mot Wolves. Derfor blir det spennende å se hvilken forsvarsrekke Pep Guardiola mønstrer på Molineux og London Stadium, som er to vanskelige bortekamper for ligalederen. Dette er begge bortearenaer hvor City har lidd nederlag de siste årene.

I det østlige Manchester vet de at et tap vil gi Liverpool initiativet tilbake. Potensielt kan et City-tap resultere i at det må spilles en ekstra kamp for å avgjøre hvor trofeet havner.

City skal møte Wolverhampton, West Ham og Aston Villa i sine tre siste kamper. De har tre mål bedre målforskjell enn Liverpool etter at Klopps menn slo Aston Villa 2-1 tirsdag, takket være 5-0 seieren over Newcastle. De to lagene har nå scoret eksakt like mange mål.

Dersom City taper en av sine tre gjenstående kamper, samtidig som Liverpool vinner sine kamper, mot Aston Villa, Southampton og Wolves, vil de røde komme opp på likt antall poeng som City.

De innbyrdes møtene endte begge 2-2

Premier League-reglene sier at dersom to lag ender på likt antall poeng ved sesongslutt, vil ligatittelen avgjøres av følgende faktorer, i denne rekkefølgen: Målforskjell, flest mål scoret, flest poeng i møtene mellom de to lagene, og til slutt hvem som har scoret flest bortemål i de innbyrdes møtene mellom de to lagene.

Så dersom City taper en kamp, og Liverpool vinner sine tre, er det altså først målforskjellen man vil titte på. Det betyr at Liverpool må ta igjen Citys tre mål bedre målforskjell. 

City har for øyeblikket en målforskjell på 89-21, mens Liverpool har 89-24. Dersom City taper 3-0 for Wolverhampton i kveld, vil lagene stå helt likt både på poeng, målforskjell, antall mål scoret og sluppet inn. Begge lag vil da ha 86 poeng og 89-24 når det gjenstår to kamper å spille.

Dersom de to klubbene da oppnår identiske resultater i de to siste serierundene, må det arrangeres en historisk playoff-kamp mellom de to lagene for å avgjøre hvem som skal krones som ligamestere.

Begge de to møtene mellom Liverpool og City endte nemlig 2-2 denne sesongen, og så ingen kan påberope seg å vinne på antall poeng eller antall bortemål i de innbyrdes oppgjørene.

Nøytral bane

Premier League slår fast at playoff-kampen skal spilles på nøytral bane. Dato og kamparena skal avgjøres av ligaens styre. Antagelig vil man nå måtte legge en slik playoff-kamp til helgen etter Champions League-finalen.

Dersom en eventuell playoff-kamp ender uavgjort, er det naturlig å tro at den vil avgjøres på ekstraomganger, og eventuelt straffespark-konkurranse. Liverpool og City har møtt hverandre i to straffespark-konkurranser i Jürgen Klopps regjeringstid på Anfield. Nemlig i ligacupfinalen i 2016 og Community Shield i 2019. City vant dessverre begge gangene.

The Athletic melder imidlertid at Premier League fortsatt ikke har bestemt regelverket for en eventuell playoff-finale. Nettstedet utelukker ikke engang at de to klubbene vil dele trofeet!

Et annet spørsmål er hvor en slik playoff-finale skal spilles. Wembley høres ut som at naturlig valg, og nasjonalarenaen er ikke booket til noe annet arrangement helgen 4-5. juni.

Men Wembley ble sterkt kritisert som arena for FA-cupsemifinalen både av Liverpool og City, da deres fans slet med å komme seg til London på grunn av at det ikke var noen togavganger fra nordvest-England til hovedstaden i påskehelgen.

Et scenario som gir playoff

Vi har i teksten over skissert et scenario som vil føre til at ligatittelen må avgjøres i en playoff-kamp. Her er et annet: 

Tirsdag 10. mai:Aston Villa 1-2 Liverpool
Onsdag 11. mai: Wolves 1-2 Man City

Søndag 15. mai: West Ham 1-0 Man City
Tirsdag 17. mai: Southampton 0-2 Liverpool

Søndag 22. mai: Liverpool 2-0 Wolves
Søndag 22. mai: Man City 2-1 Aston Villa

I dette scenaret vil begge lag ende på 92 poeng og med 93-24 i målforskjell.

Har ikke gitt opp

Vi kan selvsagt sette opp en rekke andre resultatvarianter som vil føre til at lagene ender på samme poengsum og eksakt lik målforskjell.

– Hvorfor skal vi slutte å tro på at dette vil gå nå, undret Jürgen Klopp seg i går.

– Det er opplagt at tittelkampen ikke er over ennå. Vi har begge tre kamper som skal spilles. Det eneste jeg bryr meg om er hvordan vi skal vinne våre kamper. Ingen kan innkassere poengene før kampene er spilt.

– Det er enkelt å beskrive vår situasjon. Vi spilte uavgjort, de vant, og fikk bedre målforskjell også. Vi kan selv avgjøre hvordan vi ser på dette. Det er en del fakta på bordet, men det hjelper om spillerne ser denne situasjonen på samme måte som meg, sa Klopp.