Andy Robertson om netthets:– Det har blitt en del av fotballen, men hvorfor er det akseptert?

Andy Robertson tar et oppgjør med alle de negative meldingene fotballspillere får på sosiale medier. Skotten og hans kone har valgt å skjerme familielivet fra omverdenen.

Det siste tiåret har fotballsupportere ofte trykket seg inn på Twitter og Facebook for å komme med sine meninger og lufte frustrasjon. Veldig mange er positive, men det er også haugevis med supportere fra alle klubber som er ute etter en ting: Å skape så mye kvalme som er mulig.

Mange vil si at spillere som Andy Robertson og andre Premier League-stjerner må takle dette i forhold til hva de får drive med og pengene de tjener. Men oppe i det hele kan en del glemme at det faktisk er en person som sitter bak pc-skjermen og leser dette hver eneste dag.

– Jeg har blitt veldig god på å skru av og ikke lese noe. Når jeg var yngre leste jeg mye mer av det, og det påvirket meg. Du vil jo svare dem, men det er ikke så enkelt, sier skotten til The Athletic om hvordan han bruker sosiale medier.

Det har blitt et voksende problem de siste årene, og de seneste eksemplene er veldig ferske. Under fotball-EM for kvinner har det blitt mye hets på de kvinnelige spillerne. I Liverpool har Darwin Nunez måtte tåle mye unødvendig press og meninger fra hele verden. 

– Misforstå meg rett, jeg liker å legge ut ting. 99% av det som blir kommentert er positivt, men det er den 1%-en som sitter igjen med deg når du lukker appen.

– Folk skal få ha meninger, og fotball er basert på det, men å si at jeg burde få en langtidsskade er å gå for langt, sier en ærlig Robertson.

I sommer er det fotball-EM for kvinner som har vært i søkelyset, og spesielt kvinnelige fotballspillere får spesielt mye kritikk og hets mot seg. Kampanjen #NotHerProblem har blitt brukt i forkant av mesterskapet for å ta opp kampen mot sexistisk hat på nettet.

Det støttet Robertson med å legge ut en video fra kampanjen, men han fikk ikke mange kommentarer angående det han postet.

– Det summerer det hele opp egentlig, for jeg så ikke den kommentaren. Hvis han mener Chilwell er bedre enn meg, så er det helt greit. Jeg bryr meg lite om at folk har meninger, men når du kommenterer det på en post som har et så viktig budskap... Personen så nok ikke videoen engang, sukker han.

Fikk hatmeldinger etter kamp

Andy Robertson valgte å deaktivere sin egen Twitter i 2019. Skotten hadde akkurat spilt mot Napoli i Champions League og laget en straffe til italienerene. Da bygget det på seg med negative kommentarer i retning 28-åringen. Det ville han ikke ha noe av. 

– Jeg ville slette det først, og så ville jeg egentlig ikke deaktivere den, men så gjorde jeg det likevel. Det skapte store problemer for meg. Jeg ser fortsatt på Twitter som et mer negativt sted enn positivt.

Han har siden åpnet Twitter igjen, men han leser sjeldent hva som blir skrevet lenger.

– Etter Napoli-kampen var det selvfølgelig hatmeldinger der. Det er en del av slik fotballen er blitt, men hvorfor er det akseptert, spør Robertson.

FIKK HØRE DET: Andy Robertson lager straffen som senere skulle ende i at Twitter-kontoen hans ble deaktivert.

FIKK HØRE DET: Andy Robertson lager straffen som senere skulle ende i at Twitter-kontoen hans ble deaktivert.

Vil skjerme ungene

Den siste Robertson har gjort for å forhindre unødvendig hat er å skjerme familien fra hans fotballiv. Det har skotten og hans kone Rachel blitt enige om, for mange nettroll stopper ikke med Robertson når han gjør noe dårlig på banen. Da får ofte hele familien høre det.

– Vi bestemte oss for det sammen. Det var viktig at vi klarte å skille mellom det profesjonelle og det private liv. Vi kan ikke stoppe noen fra å ville ta bilde med meg, men vi kan kontrollere folk til å ikke vite hvem Rachel egentlig er, og spesielt hvem ungene våres er, sier venstrebacken.

Liverpool-spilleren vil beskytte sin kone fra alt oppstyret, men det er spesielt ungene som trenger å bli skjermet. 

– Så fort Rachel ble gravid ville vi beskytte dem mot alt. Jeg vil bare at de skal leve et normalt liv, og så langt har vi klart det.

For et par uker siden sirkulerte det en bilde av Robertson og konen i bryllupsfeiring på sosiale medier. Han vet ikke helt hvordan det skjedde, men når du er en del av en klubb som Liverpool må man være forsiktig med alt.

– Du får flere øyne på deg. Derfor bestemte vi oss for at Rachel skulle bli en mer privat person. Vi ville ikke at hun skulle få unødvendig oppmerksomhet fordi jeg noen ganger ikke gjør jobben min skikkelig, sier skotten.