Utsatt for rasisme på utlån:Swansea City har valgt å ikke ta kneet mot rasisme denne sesongen

Liverpool-spiller Rhys Williams var på utlån til den walisiske klubben i fjor høst og mottok rasistiske kommentarer fra tribunen, men saken endte i ingenting.

De fleste klubbene i England har siden juni 2020 tatt kneet mot rasisme før alle kamper i den engelske fotballpyramiden. Liverpool gjorde det i den siste kampen før fjorårets liga-sesong ble avsluttet, og det har ikke kommet noen nyheter som strider i mot at det også vil bli gjort denne sesongen.

I Wales, og nærmere bestemt Swansea, er det tatt vekk før den kommende sesongen. Den walisiske klubben la fredag ut en kunngjøring om at det ikke vil bli gjort av de hvitkleddes spillere denne sesongen.

– Uansett hva spillerne bestemmer støtter vi dem 100%. Vi har en gruppe med spillere som bryr seg enormt om dette temaet og tingene som har skjedd tidligere, sier Swansea-sjef Russell Martin på dagens pressekonferanse.

I Swansea har det vært flere tilfeller av rasisme siden kneet ble tatt i bruk. Det ferskeste hendelsen handler om Liverpool-spiller Rhys Williams. I en kamp mot Luton i fjor høst fikk han flere tilrop mot seg av det rasistiske slaget. Politiet åpnet en sak, men ingenting nytt er kommet ut av etterforskningen.

– Spillerne føler de har blitt sviktet etter hvordan Rhys Williams-situasjonen ble håndtert. Før denne situasjonen følte de at kneet hjalp for å få frem sin mening, men det har blitt litt visket vekk etter dette. Hele saken har egentlig bare forsvunnet ut i ingenting, sier Swansea-treneren.

STØTTER SPILLERNE: Swansea-sjef Russell Martin står bak spillernes valg om å gå vekk fra kneet mot rasisme.

STØTTER SPILLERNE: Swansea-sjef Russell Martin står bak spillernes valg om å gå vekk fra kneet mot rasisme.

– Det har mistet sin verdi

Endringen av å ikke ta kneet før denne sesongen kommer ikke fra treneren, ledelsen eller klubben. Det er nemlig spillerne som har valgt å gå bort fra markeringen. Tidligere har også Swansea Jamal Lowe og tidligere Liverpool-spiller Yan Dhanda fått mye rasisme mot seg på sosiale medier.

– De tror det har mistet sin verdi. Spillerne holder på å finne en annen måte å vise sitt budskap, som gir en større slagkraft, forteller Swansea-treneren.

I Queens Park Rangers valgte de å gå vekk fra kneet allerede i september 2020, bare noen måneder etter det ble en standard markering i Premier League. Swansea har gjort det siden starten, men nå er det nok, selv om det ikke var en enkel beslutning å ta.

– Det reflekterer på ingen måter at vi ikke ser på det som et stort problem i fotballen og ellers i samfunnet. Vi kommer til å fortsette å støtte dem som velger å gjøre det, avslutter han.