Denne scoringen ville VAR ha dømt offside på i fjor

Manchester Uniteds andre mål mot Liverpool ville blitt annullert for offside i 2021/22-sesongen, men regelverket er blitt forandret, og derfor godkjente VAR Marcus Rashfords scoring i går kveld.

Da Manchester United gikk opp i 2-0 mot Liverpool ved Marcus Rashford åtte minutter etter sidebytte, så ble scoringen gjenstand for en VAR-sjekk for offside. Anthony Martial spilte Marcus Rashford fri, og United-angriperen satte ballen i mål alene med Alisson Becker. 

Spørsmålet mange stilte seg var imidlertid om ikke Rashford var foran Liverpool-forsvarer Joe Gomez da ballen ble spilt.

VAR så på situasjonen, og konkluderte med at målet skulle godkjennes.

ESPN melder at Rashfords mål kun ble godkjent fordi reglene for hva VAR skal gi offside på ble forandret foran denne sesongen.

ESPN slår fast at det nåværende offsidesystemet til VAR har flere feilmarginer, først og fremst forbundet med å fastslå eksakt når ballen blir spilt, og manuell plotting av punkter på kroppene til angriper og forsvarer. 

Se scoringen som VAR gikk inn og sjekket for offside

Foran Euro 2020, som ble spilt sommeren 2021, foreslo UEFA et nytt system der tvilen skulle komme angriperen til gode. Det ble slått fast at dersom de to linjene, den for forsvareren og den for angriperen, berører hverandre, så er marginen for liten til at det skal dømmes offside på angriperen.

Målet var å bli kvitt tånegl- og armhuleoffsides

Målet var å bli kvitt de mest marginale offsidesituasjonene, som ofte ble kalt tånegl- eller armhuleoffside. Et slikt eksempel var da Jordan Henderson scoret det som så ut til å være et vinnermål på overtid for Liverpool mot Everton for to år siden, men hvor det ble dømt offside på Sadio Mané i oppbyggingen av angrepet. Det var en situasjon der de to linjene berørte hverandre. Det var ikke noe gap mellom dem. Det førte til at det altså ble innført at tvilen skulle komme angriperen til gode i slike tilfeller.

Det nye regelverket tillater en feilmargin på 5 cm mellom forsvareren og angriperen, noe som betyr at angriperen kan være så vidt foran forsvareren, og likevel vil målet godkjennes, på grunn av mulige feilmarginer i systemet.

Ved en VAR-sjekk vises vanligvis begge linjene, både den til angriperen og den til forsvarsspilleren, men når spilleren er onside på grunn av en slik feilmargin vil computeren kun vise linjen til forsvarsspilleren, noe som i Premier League er en grønn linje. Grønnfargen symboliserer at målet skal godkjennes. 

ESPN slår fast at Rashford var marginalt offside i situasjonen mandag kveld, men ble dømt onside på grunn av at tvilen skal komme angriperen til gode. Altså i tråd med det nye regelverket.

Ny offside-teknologi på trappene

ESPN konstaterer at det fortsatt er problemer med offside-avgjørelser på grunn av hvordan det menneskelige øyet oppfatter situasjonen, avhengig av kameravinkelen. Det kan se ut som en spiller er foran en annen, men teknologien sier noe annet. Det fører til at fansen ofte ikke stoler på at avgjørelsen er korrekt. Derfor vil det nå komme semiautomatisert offside-teknologi denne sesongen, først i Champions League, og deretter i VM.