– Fem bytter vil endre Premier League enormt

Pep Lijnders går så langt som å hevde at fem bytter er med på å redde fotballsporten.

Tidligere i år ble Premier League-klubbene enige om å tillate fem bytter i Premier League i 2022/23-sesongen. Dette mener Liverpools assistentmanager er med på å redde fotballen. 

Antall bytter ble midlertid økt fra tre til fem under koronapandemien sommeren 2020. The International Football Association Board vedtok å beholde regelen i oktober i fjor, men Premier League gikk tilbake til tre bytter, og har holdt på det de to siste sesongene.

Men nå har altså Premier League-klubbene endelig bitt enige om at det skal være fem bytter også i deres liga, noe som gleder Pepijn Lijnders.

– Det store denne sesongen, og som langt på vei vil være med på å avgjøre ligaen, er hvordan lagene benytter seg av fem bytter. Fem bytter vil endre Premier League enormt, uttalte Lijnders i forbindelse med at boken hans, Intensity, ble sluppet på torsdag.

– Vi er veldig godt fornøyd med det, da det betyr at vi kan spille intenst fra første minutt til 95. minutt. Det handler om hvordan du benytter troppen, og hvordan du håndterer at det spilles kamp hver tredje dag, legger han til.

Tvingende nødvendig

– Jeg tror denne regelen er redningen for fotballen, etter min mening, for dersom du ønsker at det skal spilles kamper hver tredje dag, så var dette tvingende nødvendig. Jeg er veldig glad for at Premier League så det, og at klubbene så det. Det vil være et våpen som alle klubbene kan bruke.

Liverpool-manager Jürgen Klopp og Manchester City-manager Pep Guardiola har vært blant pådriverne for å få innført fem bytter i Premier League, noe som lenge har vært tillatt i Champions League og de nasjonale cupene i England.

Fem innbyttere var tillatt under Project Restart i sesongen 2019/20, og Jürgen Klopp var en av managerne som benyttet seg mest av muligheten. Det har vært en lang kamp for å få innført fem bytter i Premier League, og det ble nedstemt flere ganger – men i mars i år fikk forslaget gjennomslag. 

I de andre store europeiske ligaene og i cupene har fem bytter vært tillatt siden pandemien, og IFAB som bestemmer fotballreglene har tillatt det permanent.