11 ting du bør merke deg før årets Premier League-sesong

Lørdag starter det for Liverpool borte mot Fulham. Dette er nytt i årets sesong.

1. Fem bytter – endelig

Det har vært tillatt i cupene og Champions League, og i mars fikk endelig Jürgen Klopp viljen sin i en sak han har brent for helt siden pandemien. Nå skal også Premier League innføre muligheten til å gjøre fem bytter i kampene, slik som i alle de andre store europeiske ligaene.

Klubbene kan nå ha ni innbyttere på benken, og bruke fem av av dem. For at det ikke skal bli misbrukt for å hale ut tid, kan et lag kun gjøre bytter tre ganger i løpet av kampen, i tillegg til i pausen.

Under Project Restart på vårparten i 2019/20-sesongen var det tillatt å gjøre fem bytter. Da var det Brighton-manager Graham Potter (4,8 bytter i snitt), Jürgen Klopp og Daniel Farke i Norwich (begge 4,7 bytter i snitt) som benyttet seg mest av muligheten. Sean Dyche i Burnley var unntaket. Han gjorde 16 bytter – et snitt på 1,8 per kamp. David Moyes gjorde også tre bytter i snitt.

FLERE BYTTER: Denne sesongen kan Jürgen Klopp endelig gjøre fem bytter i løpet av kampene. Det kan bety større rotasjon i angrepet.

FLERE BYTTER: Denne sesongen kan Jürgen Klopp endelig gjøre fem bytter i løpet av kampene. Det kan bety større rotasjon i angrepet.

2. Nye dommere

Etter forrige sesong bestemte flere dommere seg for å legge opp. Mike Dean, Jon Moss og Martin Atkinson la opp. Men vi er ikke helt «kvitt dem». Jon Moss skal sitte i utvalget som velger hvilke dommere som skal dømme hvilken kamp, Atkinson skal trene dommerne, og Dean har bestemt seg for å ta en ekstra sesong – men kun i VAR-rommet.

Dommerforeningen PGMOL har forfremmet 32 år gamle Tom Bramall som ny hoveddommer til Premier League. Assistentdommerne Natalie Aspinall, Nick Greenhalgh og Steve Meredith er også nye medlemmer til neste sesong.

KUN VAR: Mike Dean blir kun sittende i VAR-rommet denne sesongen.

KUN VAR: Mike Dean blir kun sittende i VAR-rommet denne sesongen.

3. Endring i offsideregelen

Den største endringen i offsideregelen vil vi se i Champions League og VM denne sesongen, der den flunkende nye «Hawk Eye»-teknologien skal tas i bruk for semiautomatiserte offsideavgjørelser.

Det blir likevel noen endringer også i Premier League som er verdt å merke seg.

IFAB har endret retningslinjene sine rundt offsideregelen, og nå er ikke lenger en angripende spiller automatisk onside igjen dersom en forsvarsspiller kommer borti ballen etter at den er spilt.

Det skal nå gjelde dersom en forsvarende spiller bevisst spiller ballen – og altså har den under kontroll – heller enn i for eksempel et blokkeringsforsøk.

Kylian Mbappé sitt vinnermål mot Spania i Nations League i 2021 er et godt eksempel på en scoring som ikke vil godkjennes neste sesong. Se situasjonen under.

4. Sjeldnere «tunge flagg»

En sak som har irritert Jürgen Klopp og hele Liverpools backlinje voldsomt de siste sesongene, er assistentdommernes «tunge flagg».

Det at dommerne skal gi angripende lag tvilen til gode, og la spillet gå – og deretter stole på at VAR plukker det opp dersom det er offside. Det at assistentdommerne har latt situasjoner der det er åpenbart offside også gå, gjorde at Wolverhampton-målvakt Rui Patricio måtte forlate banen på båre etter at han kolliderte med Conor Coady mot Liverpool i mars 2021

Med de nye retningslinjene denne sesongen skal assistentene kun holde flagget nede i situasjoner der det både er en klar målsjanse og situasjonene er veldig tette. Dersom det ikke er en åpenbar målsjanse, for eksempel ute mot kanten, skal dommeren i år vinke umiddelbart dersom han er sikker på at det er offside.

5. Slutt på å vente på ballen

For at spillet skal komme raskere i gang, skal det være ti kampballer på plass for hver Premier League-kamp denne sesongen.

Én ball er i spill, én ball skal være hos fjerdedommeren, og det skal være åtte kampballer plassert rundt banen. Det skal også være mer aktive assistenter rundt banen for å kaste ballene tilbake til spillere for å få fortgang i ting.

Forrige sesong skal kun ballen ha vært i spill i 55,07 minutt i snitt i Premier League-kampene. Det er et tall som skal opp denne sesongen.

NY BALL: Denne sesongen skal det være 10 kampballer på alle Premier League-kamper for å få fortgang i spillet.

NY BALL: Denne sesongen skal det være 10 kampballer på alle Premier League-kamper for å få fortgang i spillet.

6. Regelendring på straffer

Nå trenger ikke målvaktene lenger å ha minst én fot på streken i det et straffespark tas. Målvaktene kan nå stå bak streken, dersom de ønsker det.

Dersom en målvakt hadde én fot foran linjen, og én bak, så skulle straffesparket tas på nytt, selv om det ikke ga sisteskansen noen fordel. Endringen i regelen gjør at dette nå er tillatt.

Ifølge regelboken kan keepere fortsatt ikke stå inne i mål med begge bein – men det er tillatt med én fot.

7. Mer innsyn i VAR-avgjørelser

Opptak av samtalene mellom dommerne og de som sitter i VAR-rommet vil bli gjort tilgjengelig for publikum etter kampene, har The Times rapportert.

Målet er større åpenhet rundt dommeravgjørelser. Premier League-sjef Richard Masters opplyser at planen har stor støtte. Opptakene vil imidlertid ikke bli frigitt før kampen er ferdigspilt. Man tillater ikke at samtalene går live ut til publikum. Dette er en praksis som allerede benyttes i Major League Soccer i USA. Der legges en gjennomgang av VAR-avgjørelsene med lydopptak ut på YouTube.

– Det er en generell oppfatning at dette er en bra ting. Vi ønsker mer åpenhet og at fansen skal få innsyn i dommernes avgjørelser. Vi må bare finne ut nøyaktig hvordan vi gjør dette, siteres Masters av The Times.

IKKE LENGER FAST: Spillerne skal ikke lenger ned på et kne før samtlige kamper.

IKKE LENGER FAST: Spillerne skal ikke lenger ned på et kne før samtlige kamper.

8. Spillerne skal ikke lenger ned på ett kne

Premier League-spillernes anti rasisme og diskrimineringsgest blir ikke å se like hyppig denne sesongen.

Nå har Premier League-kapteinene bestemt seg for å begrense bruken av å sette seg ned på ett kne før kampene den kommende sesongen, etter å ha rådført seg med spillerne. Spillerne kommer denne sesongen bare til å knele foran et fåtall kamper, inkludert serierunden 2. juledag og cupfinaler.

Det vil også kneles på samtlige areaner foran første og siste ligakamp, og i forbindelse med serierundene som er dedikert til kampanjen «No Room for Racism» i oktober og mars.

Kapteinene tror at det vil ha større effekt i kampen mot rasisme om det kneles sjeldnere.

«Vi har bestemt at det skal kneles bare ved spesielle anledninger for å sette fokus på alle former for rasisme, og ved å gjøre dette viser vi solidaritet med denne kampen», heter det i en pressemelding fra Premier League-kapteinene.

«Vi vil fortsette å kjempe mot rasisme, og for et mer inkluderende samfunn, der alle respekterer hverandre og hvor det er like muligheter for alle», står det videre i pressemeldingen.

9. Ikke lenger U23-fotball

Premier League 2 er ikke lenger en U23-liga – men for U21-lag.

Tidligere var det tillatt å bruke tre spillere over 23 år i kampene i Premier League 2. Det tallet blir nå fem spillere, i tillegg til en målvakt. Det er på dette nivået Jay Spearing er hentet inn som spillende trener, og han vil trolig få den plassen i flere kamper denne sesongen.

SPILLENDE TRENER: Denne sesongen får vi se Jay Spearing spille sammen med ungguttene i Premier League 2.

SPILLENDE TRENER: Denne sesongen får vi se Jay Spearing spille sammen med ungguttene i Premier League 2.

10. Salah får ferie…

En ting som er helt nytt denne sesongen, er at Mohamed Salah ikke skal spille et mesterskap i midten av sesongen. Han har rett og slett fri, og en hel måned på seg til å lade batteriene og nullstille.

I vår var det Senegal som vant playoffkampen om VM-plass, og dermed er Salah hjemmeværende. Der Liverpool forrige sesong hadde en stor utfordring med spillere borte i midten av sesongen, er de en av toppklubbene som trolig vil miste færrest av sine store stjerner til akkurat dette mesterskapet i Qatar.

De som virker bortimot helt sikre, dersom det ikke kommer skader, vil være:

Alisson Becker og Fabinho (Brasil), Virgil van Dijk (kaptein for Nederland), Diogo Jota (Portugal), Darwin Nunez (Uruguay), Trent Alexander Arnold og Jordan Henderson (England).

Thiago Alcantara (Spania), Ibrahima Konaté (Frankrike), Joe Gomez (England) og Roberto Firmino (Brasil) er spillere som kan spille seg inn i landslagsvarmen dersom de har en strålende høst.

MER HVILE: Mohamed Salah får en sjelden mulighet til å lade batteriene i seks uker midt i sesongen.

MER HVILE: Mohamed Salah får en sjelden mulighet til å lade batteriene i seks uker midt i sesongen.

11. Mer behagelig juleprogram

VM i Qatar gjør at det skal spilles hele 16 serierunder frem til 12. og 13. november. Deretter blir det Premier League-pause frem til 26. desember.

Årets juleprogram er «snillere» enn det vi er vant med. Etter kampen på Boxing Day, der Liverpool skal spille borte mot Aston Villa, er neste kamp først fem dager senere, på nyttårsaften. Da kommer Leicester City til Anfield.

Mandag 2. januar skal Liverpool spille borte mot Brentford, før det er 12 dager pause fra ligafotball igjen og bortekamp på Brighton 14. januar.

Fulham - Liverpool spilles lørdag kl. 13.30, og vises på V sport PL og Viaplay.