– Jeg skulle utfordre de tre på topp, og ikke være fornøyd med en rolle som innbytter

Instruksen fra manager Jürgen Klopp var klar da Diogo Jota signerte for Liverpool.

– Han var krystallklar. Jeg var der for å konkurrere med de tre på topp. Jeg skulle ikke være fornøyd med en rolle som innbytter. Du blir bedre av å spille med de beste, så jeg visste at jeg ville heve meg, og at det ville hjelpe meg inn på laget, sier Diogo Jota i et intervju med Sky Sports.

– Jeg mener jeg gjorde det omtrent fra start av, legger han til. 

Jota scoret åtte minutter ut i sin Premier League-debut mot Arsenal. Totalt står portugiseren nå bokført med 34 mål på 85 kamper for Liverpool.

– Jeg går alltid rett på mål. Målsettingen er å score mål. Det er derfor jeg er i klubben, slår han fast.

Jota signerte en ny kontrakt med Liverpool tidligere denne måneden, og er nå bundet til Anfield-klubben helt frem til sommeren 2027.

Nå er situasjonen en litt annen for ham. Med Sadio Mané solgt til Bayern München er en av trioen han skulle utfordre borte. Takumi Minamino og Divock Origi har også forlatt Liverpool. Istedet har Jota fått nye konkurrenter i i Luis Diaz og Darwin Nunez. 

– Klubben sikrer seg de beste unge spillerne, og har startet gjenoppbyggingen av et nytt lag. Dere kan se vi har mange gode unge spillere, så alt er på stell, sier portugiseren.

Måtte betale for å spille

Jota spilte for den lille portugisiske klubben Gondomar så sent som i en alder av 16 år. 

– Det var ikke jeg som betalte regningene, det var mine foreldre. I Portugal er ting annerledes enn i England. Jeg spilte for en liten klubb, og vi måtte betale en månedlig avgift for å få lov til å spille fotball. Det var først etter at jeg begynte å spille for Pacos at jeg fikk betaling for å spille.

– Jeg trodde aldri jeg kunne bli Liverpool-spiller. Jeg har tatt en dag om gangen.

– Jeg var aldri innom noen store klubber i ungdomsårene. Jeg hadde noen lagkamerater som gikk til Porto eller Benfica. Jeg hadde prøvespill der, men det ble ikke noe mer. Jeg var en av de bedre, men aldri best. 

– Jeg trodde aldri jeg kunne bli Liverpool-spiller. Jeg har tatt en dag om gangen.

Da Jota flyttet utenlands falt valget på Wolverhampton, som da var i Championship.

– Jeg tok ett steg tilbake for senere å kunne ta to steg frem, forklarer han.

Nesten like god med begge bein

Portugiseren er nesten like god med begge bein, selv om høyrefoten er den han regner som sin beste. 15 av hans Premier League-mål har kommet med venstrefoten, og 18 med høyrefoten. Til tross for at han er relativt liten har han også gjort sju mål med hodet. 

Diogo Jotas tre beste Premier League-mål i 2021/22-sesongen

– Da jeg var ung spilte jeg på venstresiden av midtbanen for Gondomar i et 4-3-3-system, så jeg ble tvunget til å bruke venstrefoten mye. Jeg har mer kraft i høyrefoten, men er mer presis med venstrefoten, forklarer han. 

– Jeg betrakter ikke meg selv som noen god dribler, men det faktum at motstanderne ikke vet hvilken fot jeg kommer til å bruke gjør ting enklere for meg. 

Akkurat nå jobber Jota seg tilbake fra en hamstringskade, og han har ikke spilt en eneste kamp så langt denne sesongen. Han har satt seg som mål å være tilbake når hans forrige arbeidsgiver, Wolverhampton, kommer på besøk til Anfield andre helgen i september.

– Målet mitt er å score flere mål enn i fjor, og bli bedre. Å oppnå ting jeg ikke har klart tidligere. Jeg håper å nå mitt høyeste nivå her. Jeg vet jeg fortsatt kan bli bedre. Det vanskelige er ikke å nå toppen, men å bli værende der. Det vil alltid være noen som forsøker å ta plassen din. Du kan ikke la dem få det.