Brentfords brennhete spiss blir trolig spilleklar – men kan bli utestengt senere i sesongen

Ivan Toney hamrer inn de målene han kan før en potensiell utestengelse fra fotballen.

Brentford-supporterne holdt pusten da deres stjernespiller ble båret av banen fredag kveld. Ivan Toney hadde rukket å score ett mål og levert én målgivende pasning mot West Ham på London Stadium, før han skadet kneet. Målet var hans 12. mål denne sesongen – bare Erling Braut Haaland (21) og Harry Kane (13) har funnet nettmaskene flere ganger.

– Ingenting galt med kneet

De fleste antok nok at Toney var uaktuell til kveldens kamp mot Liverpool, men så kom kontrabeskjeden fra manager Thomas Frank.

– Det er gode nyheter. Det er ingenting galt med kneet hans, og han kan bli klar til i morgen, sa Frank på gårsdagens pressekonferanse.

Liverpool har en vanskelig bortekamp foran seg i kveld. Bare ligaleder Arsenal har vunnet på Gtech Community Stadium denne sesongen, og biene ligger på en sterk tiendeplass på Premier League-tabellen. Lagene har bare møttes to ganger siden 1989. I vest-London ble det 3-3 i en ligakamp i september 2021, og i januar 2022 vant Liverpool 3-0 på Anfield.

SÅ ILLE UT: Det så dårlig ut for Toney da han ble trillet av banen på London Stadium fredag kveld. Nå skal 26-åringen være friskmeldt.

SÅ ILLE UT: Det så dårlig ut for Toney da han ble trillet av banen på London Stadium fredag kveld. Nå skal 26-åringen være friskmeldt.

I trøbbel med FA

Det har vært en interessant periode for Toney, som til tross for de mange målene har hatt en langt fra problemfri sesong. FA innledet disiplinærsak mot 26-åringen i november, for 232 brudd på gamblingreglene.

Bruddene skal ha skjedd mellom 25. februar 2017 og 23. januar 2021. I løpet av perioden spilte han for Scunthorpe United, Wigan Athletic, Peterborough United og Brentford.

I desember ble han anklaget for øvrige 30 brudd på reglene. Han har til 4. januar til å svare på anklagene. Det skal blant annet dreie seg om brudd på FAs regel E8, som sier at en spiller ikke kan satse direkte eller indirekte, eller oppfordre andre til å spille på resultat, eller noe annet i forbindelse med en kamp, eller dele informasjon som kan komme noen til gode i forbindelse med betting.

Kan få lang utestengelse

Dersom anklagene blir bevist kan han pådra seg en lengre utestengelse. Kieran Trippier ble utestengt i ti uker i desember 2020 for å ha gitt informasjon til andre om sin overgang fra Tottenham til Atletico Madrid. FA ba om seks måneders utestengelse fra fotball for Daniel Sturridge i 2020, da han ble dømt for brudd på bettingreglene da han ba sin bror om å spille på en mulig overgang fra Liverpool til Sevilla i 2018. Tilbake i 2017 ble daværende Burnley-spiller Joey Barton utestengt i 18 måneder etter å ha blitt dømt for 1260 tilfeller av ulovlig betting.

Northampton-gutten fikk en annen skuffende beskjed bare dager før anklagene fra FA: han ble ikke en del av Gareth Southgates England-tropp som reiste til VM i Qatar i november. Det var en overraskelse for noen at målkåte Toney måtte vike for Callum Wilson, men FAs Mark Bullingham insisterer på at avgjørelsen ikke hadde noe med bettinganklagene å gjøre.